Bij de introductie van het nieuwe Dropbox deed het bedrijf de nodige beloftes, zoals we al eerder in een uitgebreide analyse schreven. Het moet de enkele workspace worden waar je content organiseert, iedereen bij elkaar brengt en de tools die je nu al naar volle tevredenheid gebruikt, aan elkaar koppelt. Daarbij kiest Dropbox een duidelijk andere benadering dan bijvoorbeeld Microsoft doet met Teams. Die best-of-suite-benadering heeft eigenlijk de chatfunctie als startpunt, terwijl Dropbox voor een content-gebaseerde aanpak kiest voor haar best-of-breed platform, samen dus met andere tools.
Veel organisaties zullen ongetwijfeld al tools zoals Zoom en Slack gebruiken, die worden gezien als enkele van de beste (zo niet de beste) puntoplossingen voor respectievelijk conferencing en messaging. Je kunt deze uiteraard prima naast Dropbox gebruiken, maar dan ben je continu aan het switchen tussen applicaties. We hebben weleens claims gehoord dat werknemers tot wel 1100 keer van applicatie moeten wisselen per dag. Dat klinkt op het eerste gezicht wellicht als enigszins overdreven, maar het zou ons niet verbazen als dit aardig in de buurt komt. Hou het maar eens een tijdje bij voor jezelf.
Switchen een slecht idee
Het continu wisselen tussen applicaties is dus iets waar we iedere dag veel mee te maken hebben. Het zou echter fijn zijn als dit teruggebracht zou kunnen worden naar wat meer beschaafde proporties. Een dergelijke 'alt-tab-lifestyle' kost namelijk veel tijd door de extra stappen die moeten worden gezet. Daarnaast zorgt het voor een verlies aan context voor de medewerkers, omdat je bijvoorbeeld niet langer in je document bezig bent, maar via Slack aan het communiceren bent met collega's (en soms wellicht ook niet-collega's). De kans dat iemand focus verliest als hij uit het document is en zich met andere zaken bezig gaat houden, is hierbij niet te onderschatten.
Een derde argument tegen het continu wisselen tussen applicaties heeft te maken coördinatie. Als je, zoals de meeste organisaties tegenwoordig, werkt in teams, dan is het prettig om te weten waar iedereen zoal mee bezig is. Dit geldt uiteraard als je hoofd van een team bent, maar ook zeker voor de individuele teamleden.
Integratie
Met bovenstaande observaties en overwegingen in het achterhoofd heeft Dropbox het koppelen van tools tot een prioriteit gemaakt. Op dit moment zijn er al integraties met Autodesk, Okta, Slack, Zoom en Atlassian JIRA, maar het idee is dat alle tools die gebruikt worden in een workspace gekoppeld kunnen worden. Het zijn echter geen losse koppelingen, maar tamelijk diepe integraties. Vandaar dat er goed gewerkt moet worden aan de integraties, om zoveel mogelijk relevante functionaliteit aan het platform toe te kunnen voegen.
Let wel, het is voor zover wij hebben kunnen bepalen niet de bedoeling van Dropbox om zomaar overal een integratie voor aan te gaan bieden. Het bedrijf heeft de strategische partners zelf gekozen. Uiteindelijk is dat natuurlijk logisch, want je wilt ook weer geen wildgroei aan tools binnen het platform. De kans dat je platformbreed een uniforme gebruikerservaring kunt aanbieden is dan niet zo groot. Dat is niet de bedoeling uiteraard. Overigens werkt de integratie beide kanten op, dus er wordt ook vanuit de partners gewerkt om op hun platformen eveneens extra functionaliteit aan te kunnen bieden.
Hieronder zullen we bij wijze van voorbeeld drie integraties kort uitlichten. Het gaat hierbij achtereenvolgens om Slack, Zoom en Atlassian JIRA. We hebben voor deze drie gekozen, omdat deze het best passen bij de invalshoek die we hebben gekozen voor dit artikel. Via deze link kun je alle integraties zien die op dit moment aangeboden worden.
Slack
Messaging en samenwerken aan documenten zijn zonder twijfel twee onderdelen van hetzelfde proces. Het is wat ons betreft dan ook sterk dat er meteen bij de launch van het nieuwe Dropbox een integratie is met Slack. Zoals gezegd betreft het hier een diepe integratie waarbij je niet uit de Dropbox-omgeving hoeft te gaan om Slack te kunnen gebruiken.
Qua functionaliteit, kun je met deze integratie vanuit de Dropbox-omgeving een conversatie met iemand via Slack starten, om het over een document te hebben waar je beiden in bezig bent. Je kunt content ook rechtstreeks delen via dit kanaal binnen de Dropbox-omgeving. Tot slot kun je alle Slack-activiteit zien voor je bestanden in Dropbox. Denk hierbij aan informatie rondom wanneer er content middels Slack is gedeeld. Dit laatste is met name belangrijk voor het coördinatiestuk waar we het hierboven al even over hadden. Je kunt nu immers zien hoe goed een team samenwerkt op gedeelde content.
Zoom
Kijken we naar de integratie met Zoom, dan kun je Dropbox nu aan een agenda koppelen. Hiermee kun je rechtstreeks vanuit Dropbox zien welke meetings je deelt met collega's waarmee je samenwerkt aan dezelfde bestanden. Verder kun je vanuit de gedeelde agenda in Dropbox ook Zoom-meetings toevoegen en kun je vanuit Dropbox deelnemen aan meetings.
Naast het opzetten van meetings en het deelnemen eraan, kun je ook tijdens de meetings gebruikmaken van deze integratie. Je kunt namelijk vanuit je Dropbox-omgeving bestanden in Zoom delen, zonder dat deze eerste gedownload moeten worden of het hele scherm gedeeld moet worden. Ook bij deze integratie kun je de activiteit weer bijhouden en bekijken. Wanneer is welke content vanuit Dropbox gedeeld met Zoom bijvoorbeeld. Dit doe je wederom vanuit de standaard bestandsactiviteit-feature.
JIRA
De laatste integratie die we hier behandelen, is zeker niet de minst belangrijke. Want waar de integraties met Slack en Zoom inzicht bieden in de activiteit en dus helpen bij de coördinatie van het samenwerken, is het met name bij grotere projecten goed om aan project management te doen. Dat is waar JIRA kan helpen. Dat is namelijk een tool die specifiek hiervoor is bedacht.
Deze integratie lijkt ons iets anders te zijn dan die met Slack en Zoom hierboven. Voor zover we het nu kunnen bepalen, wordt deze integratie van JIRA aangevlogen. Dat wil zeggen, er is een Dropbox-voor-JIRA add-on. Het lijkt erop alsof je niet vanuit Dropbox bij JIRA kunt komen op de manier zoals bij de andere integraties. Op zich is dat niet meer dan logisch wat ons betreft, omdat je project management doorgaans niet doet vanuit de productie-omgeving (zoals Dropbox), maar van een niveau erboven.
Met deze integratie kun je content organiseren door Dropbox-mappen te linken aan projecten en ook meteen toegang te krijgen tot de content vanuit JIRA. Je kunt de volledige mappenstructuur van Dropbox vanuit deze omgeving doorbladeren. Het is daarnaast mogelijk om vanuit JIRA documenten in Dropbox te lezen, uploaden, verwijderen, hernoemen en aan te maken. Verder kun je specifieke bestanden koppelen aan JIRA issues en is er via OAuth de mogelijkheid om je Dropbox-account zonder verder gedoe te koppelen.
Toekomst
De integraties met Slack, Zoom en JIRA zoals we die hierboven hebben besproken zijn zoals gezegd onderdeel van de eerste iteratie van het nieuwe Dropbox. Er komen ongetwijfeld nog meer integraties aan, al doet Dropbox hier op dit moment uiteraard nog geen uitspraken over. De integraties gaan dan ook dermate diep, dat het niet iets is wat je zomaar even doet.
Uiteindelijk is het doel van Dropbox en de andere best-of-breed partijen waar men mee wil integreren om een overtuigend alternatief te bieden voor de grote best-of-suite-aanbieders, dus dan moet alles wel goed kloppen uiteraard.
Interessant vinden wij in ieder geval dat Dropbox een content-gedreven benadering heeft van het opzetten van een platform, waar veel van de best-of-suite-partijen vanuit bijvoorbeeld de chat-functionaliteit starten. Dat maakt het aanbod van Dropbox onderscheidend. En dat is cruciaal in de wereld waarin het actief is.
Reageer
Preview