Een Nederlandse start-up voorkomt dat IT'ers zomaar 'iets met blockchain' moeten gaan doen en gaat bij organisaties langs om te kijken of, en zo ja, welke blockchain-technologie geschikt is voor wat ze willen doen.
Het vorig jaar opgezette GoBlock van Hugo Hemmen en Michael Eerhart gaat in gesprek met IT en business om ten eerste voorlichting te geven over de oplossingen die er zijn en waar ze wel of niet geschikt voor zijn, ontwikkelen ten tweede een use-case met de klant en stellen eventueel een proof of concept op samen met een developmentteam.
Oud idee in nieuw jasje
Blockchain is in de kern vooral een administratieve technologie: een digitaal grootboek dat bijhoudt welke assets in en uit een organisatie bewegen. Voormalig IBM'er en blockchaindeskundige John Palfreyman vatte het als volgt samen:
Op het hoogste abstractieniveau is blockchain een betrouwbaar gedistribueerd grootboek, dat een gedeelde set van bedrijfsprocessen hanteert voor alle leden van het netwerk. Dat is alles. Als iemand je in de lift vraagt: 'wat is blockchain?' dan is dit het antwoord dat we eigenlijk moeten geven.
De technologie bestaat conceptueel al sinds de eerste proefschriften uitkwamen die dit idee uitwerkten voor betrouwbaar gedistribueerde computing met digitale handtekeningen. Op diverse eerdere ideeën met e-cash en gedistribueerde systemen bouwde Satoshi Nakamoto - een pseudoniem voor een onbekende ontwikkelaar of groep ontwikkelaars - een concept voor gedecentraliseerde valuta via een p2p-netwerk in een paper in 2008 (PDF). Diens voorgestelde Bitcoin verscheen vervolgens in de praktijk en geïnteresseerde technologen zetten met het Bitcoin-netwerk het eerste praktisch uitgevoerde blockchain-netwerk op.
Komst van cryptovaluta en blockchains
De afgelopen jaren zagen we een forse groei van blockchain-platforms en varianten van cryptovaluta, de eerste praktische toepassing die we zagen. De gedecentraliseerde transacties die blockchain als eerste mogelijk maakte waren met cryptovaluta transacties in de ultieme zin van het woord: het uitwisselen van valuta. Na Bitcoin volgden een hoop van Bitcoin afgeleide cryptovaluta, zogeheten alt-coins, en nieuwe soorten cryptovaluta op heel nieuwe blockchain-platforms.
Omdat blockchains gehashte gegevens uitwisselen over disparate knooppunten, is het een heel nieuwe manier van uitwisselen van data. Bij deze methodologie heb je geen centrale database nodig, entiteiten hoeven in de basis niets van elkaar te weten en kunnen elkaar toch vertrouwen, en informatie in transit is onbruikbaar voor criminelen. Dankzij de mogelijkheid om via scripts nieuwe soorten datatransacties te bedenken en toe te voegen werd de kracht van blockchains echt goed zichtbaar. Je kunt het voor véél meer gebruiken dan transacties van geld.
Door scripting kan het Bitcoin-platform voor veel meer gebruikt worden dan de uitwisseling van cryptovaluta, zo legt EFF-technoloog Joseph Bonneau hier uit. Dat idee is de basis van veel blockchains, al dan niet met cryptovaluta er bovenop.
Blockchain-technologie is een radicaal nieuwe manier van het uitwisselen van data zoals we dat in de afgelopen decennia hebben gedaan en dat alleen al is een revolutionaire ontwikkeling in de IT. We zitten nog héél vroeg in de evolutie van blockchain.
We volgen ongetwijfeld Gartners hypecyclus (die in 2017 stelde dat blockchain alweer over zijn piek in de cyclus heen is en op weg gaat naar de daadwerkelijke praktische toepassingen) en we zullen teleurstellingen tegenkomen en mismatches ervaren van toepassingen die simpelweg niet geschikt blijken voor een blockchain.
Het Nederlandse GoBlock is een start-up die de adoptie van blockchains in goede banen wil leiden door bij bedrijven te benadrukken wat wel en wat niet kan met de technologie. "Soms kan daar uitkomen dat blockchain niet de meest voor de hand liggende oplossing is", zegt Hugo Hemmen.
Scripts en API's
Een aantal factoren is van belang om te bepalen of, en zo ja, welke blockchain geschikt is. Zo is een belangrijk onderscheid of de blockchain permissioned (privaat) of permissionless (publiek) is. Bij zo'n publieke blockchain kan in principe iedereen zich aansluiten en is er zicht op de gedeelde data.
Dat is uiteraard niet geschikt als er gevoelige data worden uitgewisseld. Veel publieke blockchains hebben een private versie, zoals je ziet bij bijvoorbeeld Ethereum en NEM. Voor bedrijven zijn vooral de permissioned blockchains een interessante optie om gegevens uit te wisselen onder vertrouwde partners.
Vanuit het verleden heeft het bedrijf veel ervaring met blockchain NEM. Zo was Michael Eerhart er al vroeg bij en een investeerder van het eerste uur. "Het voordeel van NEM is dat veel tools al zijn gemaakt", vertelt Eerhart. "Via API's zet je uitrol van tokens of multisig in en de applicaties schrijf je in de scripttaal die je als ontwikkelaar gewend bent, bijvoorbeeld JavaScript of Python." Je hoeft dus niet de ins en outs van Bitcoin-scripting of Ethereums scripttaal Solidity te leren en dat verlaagt de drempel voor ontwikkelaars en bedrijven om pilots te draaien.
Hierna: Elke blockchain-toepassing heeft een ander eisenpakket en niet iedere optie is voor elk doel even geschikt.
Bij NEM zijn er veel API's beschikbaar en de meerwaarde van de flexibiliteit van deze aanpak bewees zich vorige week nog na een grote diefstal waarbij voor 500 miljoen euro aan XEM, de cryptovaluta van blockchain NEM, verdween na een hack bij een cryptobeurshandelaar. Door fluks een nieuwe API te schrijven werd het adres dat bij de roof betrokken was gemarkeerd en doorgegeven aan andere handelaren, zodat de dief zijn of haar gestolen munten niet te gelde kan maken.
Verschillende bedrijven, verschillende eisen
Bedrijven en IT'ers die met het blockchainplatform aan de slag gaan, kunnen al veel oplossingen zelf inzetten met deze blockchain, wat de reden is dat aanvankelijk het oog van het Nederlandse IT-bedrijf op NEM is gevallen. GoBlock's Eerhart: "Ik geef zelf altijd de vergelijking: als je op Ethereum een essay zou willen schrijven, moet je eerst Word schrijven en dan het essay. Terwijl je op een aantal andere platformen al een app hebt om het essay te schrijven."
Ethereum richt zich meer op gedecentraliseerde applicaties dan op cryptovaluta zelf. Die apps bouwen ontwikkelaars in de scripttaal Solidity - dit is een beginnersgids van de Ethereum Foundation.
"Elke industrie heeft andere eisen en er zijn heel veel verschillende specificaties. Eén heeft alleen maar registratie nodig en een ander wil smart contracts gebruiken. Een smart contract-platform is niet zo efficiënt als je alleen maar wilt schrijven naar de blockchain", legt Eerhart uit. "Ethereum is bijvoorbeeld duur als je gewoon messages wilt sturen, dus dan gebruik je NEM. Maar NEM gebruik je dan weer niet voor smart contracts. Wil je een automatisch uitvoer van betalingen op een bepaald moment, dan gebruik je een blockchain waar smart contracts geschikter voor zijn."
Geen 'tech op zoek naar use-case'
GoBlock duwt klanten dan ook niet naar een specifieke blockchain (of het nu bijvoorbeeld Ethereum, Stellar, NEM of Hyperledger is) toe, maar redeneert andersom en kijkt welke technologie het beste past bij de applicatie. "We proberen weg te blijven bij het idee dat je vaak hoort: 'dit is een technologie die op zoek is naar de use-case' en proberen kritisch te luisteren bij bedrijven om te bepalen of ze hier een blockchain voor moeten implementeren", aldus Hemmen.
Vervolgens is het de bedoeling dat klanten via een agnostisch dashboard hun blockchain-implementatie beheren. Dat is GoBlock Core. Kortom, het is een technologie die een interface vormt voor verschillende blockchains. Het idee is dat IT'ers bijvoorbeeld een eigen implementatie met smart contracts op Ethereum naast een een applicatie die is gebouwd op iets als NEM kunnen bedienen op dezelfde plek.
NEM begon in januari 2014 en richt zich op flexibele, schaalbare blockchains voor bedrijfstoepassingen. NEM Foundation-topman Jeff McDonald legt uit wat hem aantrok in NEM nadat hij aan de slag was gegaan met Bitcoin in 2013.
"NEM is dus onze go to-tool, omdat we het platform goed kennen en connecties hebben, maar als een bedrijf bijvoorbeeld contractuele afhandeling wil gaan doen met smart contracts, kun je ook een private oplossing als Hyperledger gebruiken", vult Eerhart aan. "Het is niet één ding. Juist niet, zelfs. We zijn heel erg aan het uitbreiden in onze mogelijkheden en kennispool, maar uiteindelijk moet je beginnen met een specialisatie, dat werkt gewoon het beste."
Bouwclub
GoBlock helpt bedrijven die een blockchain-implementatie overwegen met advies en "plug-and-play" oplossingen. Ook leveren ze op maat gemaakte software door middel van een developmenttraject in samenwerking met de klant. Deze ontwikkeling wordt uitgevoerd bij Gapstars, het Amsterdamse IT-bedrijf waar GoBlock begon.
"Je kunt Gapstars zien als de bouwclub", zegt Hemmen, die ook CEO van Gapstars is. "We brengen [bij GoBlock] de marktvraag in kaart om te zorgen dat we wel dingen bouwen die echt nodig zijn en daadwerkelijk ook tractie kunnen krijgen", vertelt Hemmen.
Op de laatste pagina: Use-cases voor blockchaintoepassingen die momenteel worden uitgerold zijn vooral de 'simpele' administratieve wins met efficiëntieslagen in de supply-chain. In de nabije toekomst kijken we ook meer naar identiteitsbeheer en bijvoorbeeld elektronisch stemmen.
De use-cases die je momenteel het meeste ziet wat betreft blockchain in een bedrijfsomgeving, draaien om het realtime inzichtelijk maken van een supply-chain onder meerdere disparate partijen. Dat zie je bijvoorbeeld met Maersk die een oplossing heeft laten ontwikkelen bij IBM om internationaal containervervoer te versoepelen en wachttijden bij verschillende overheidsdiensten, douanes en andere verwerkingsdiensten te verkleinen.
Elimineren vertragingen
Aangesloten partijen van de IBM-Maersk-blockchain - verbonden via een infrastructuuragnostische oplossing die is gemaakt met behulp van Hyperledger - kunnen zo eenvoudig documentatie verifiëren en goedkeuren voor verder transport.
Dat digitale spoor van hashpointers en een groot netwerk aan knooppunten die deze verifiëren is stukken betrouwbaarder dan digitale uitwisselingsdatabases als EDI-systemen (bijvoorbeeld met standaard EDIFACT, wat onder meer in de Nederlandse zorgsector werd gebruikt) die in de logistieke sector gebruikelijk zijn. Daarbij elimineert het bureaucratische vertragingen enorm.
IBM legt uit welke verschillende entiteiten zijn gekoppeld aan de blockchain en het verificatieproces van gegevens die worden verwerkt in de keten die nu door containerbedrijf Maersk wordt ingezet.
Een andere toepassing van blockchain wordt aangehaald door Eerhart: digitaal stemmen. Een van de kernissues waardoor we blijven worstelen met stemcomputers is dat je bij zowel clients (stemcomputers) als de centrale database potentiële faalpunten hebt waardoor de gegevens onbetrouwbaar worden en de integriteit een kiesdatabase niet kunt valideren. Door dat basisissue zijn aangedragen oplossingen als een sterker beveiligde stemcomputer eigenlijk geen doeltreffende oplossing.
Stemmen met audit trail
Kiesdata verwerken via een blockchain is dat mogelijk wel. Eerhart schetst het scenario als volgt: "Elk stemgerechtigd individu kan stemmen via een eigen blockchain-identiteit en dat kun je koppelen aan bijvoorbeeld DigiD - ik noem maar iets. Alle kandidaten hebben ook een account en iedereen kan één transactie sturen naar één account van een kandidaat. Je hoeft daar geen identiteit aan te koppelen, zodat je niet weet welke persoon op wie heeft gestemd. Daarna kun je met een audit-trail precies zien hoeveel stemmen iedereen heeft gekregen en alles klopt."
Weekjournaal Inside NEM van Alex Tinsman gaat in op nieuwe toepassingen van diens blockchain en deze sessie gaat onder meer over het praktische gebruik van de stemmodule om community-proposals te accepteren of te verwerpen.
Dat klinkt misschien als een recept voor een privacynachtmerrie, maar identiteitsbeheer met blockchain maakt identiteiten juist beheersbaarder en privater dan in huidige technologische oplossingen. Een blockchain-identiteit bevat geen persoonsgegevens, maar is een verificatie dat dit een geldig persoon is, niet wie deze persoon is. Die verificatie wordt wel op een centrale plek uitgevoerd, neem bijvoorbeeld Logius of een vertrouwde third-party. "Wat dat betreft verandert er niet zoveel met de huidige situatie", vertelt Eerhart.
Blockchainstandaard?
De vraag die veel techneuten momenteel bezighoudt: wordt één blockchainplatform uiteindelijk leidend en de de facto standaard waar iedereen mee werkt? "Ik denk niet dat één platform alles gaat doen", verwacht Eerhart. "Niet ieder platform is voor alles geschikt en je moet kijken naar wat je wilt: sommige implementaties zijn op zoek naar veel transacties, andere toepassingen willen grotere bestanden en weer andere zoeken snelle blocktijden. Je gaat op zoek naar de juiste mix."
Stemmen en blockchain.... hoe kan het misgaan..
Het huidige stem proces is volledig anoniem en verifieerbaar. Blockchain is op z'n best Pseudoniem, net zoals het reinland systeem. Er is een wettelijke (en onderbouwde) eis dat stemmen anoniem MOET.
Blockchain.... Technisch een mooi ding.
We zijn alleen nog op zoek naar een probleem dat ermee opgelost kan worden.
Sinds wanneer bestaat blockchain nu? (gokje mijnerzijds: 2013). Dan zijn we nu 4 jaar verder en we hebben nog geen probleem gevonden dat efficiënt opgelost kan worden met blockchain of er zijn reeds efficiëntere alternatieven.
Normaliter wil je iets realiseren of een probleem oplossen, en op basis daarvan realiseer je een oplossing.
Bij blockchain (ja, t is hip), hebben we een oplossing. Maar we zijn nog zoekende naar het probleem dat door deze technologie wordt opgelost (en waar nog geen efficiëntere alternatieven voor bestaan).
Het is net als menig, vooral commerciele gebaseerde hypes, erg verstandig eens rustig te kijken waar 'iets' nu werkelijk over gaat. Eenvoudig voorbeeld, te pas en te onpas roept met 'ICT/IT' maar heeft niet eens door dat meer dan 85% van de IT professionals en 99% van de professionals werkende in en met IT geen enkel idee hebben wat 'Digitaal Automatiseren' is. En dat gegeven zorgt alleen al voor vele miljarden aan schade, commercieel - economisch bezien.
Roep 'Byod ', omdat de werknemer hierom roept, en je moet jezelf afvragen wie die werknemer is die dat roept want wie laat zijn werknemer het beleid van de zaak bepalen? Byod is een enorme aanslag op de zakelijke security en brengt alleen maar hele hoge rekeningen en investeringen met zich mee, iets wat haaks staat op wat men met digitaal automatiseren wil bereiken.
Agile/Scrum/Lean
Het is prachtig bepaalde zaken te hypen alsof dat het nieuwste van het nieuwste zou zijn. Kijken we sec naar toevoegende waarde voor 'de zaak', dan word pas pijnlijk duidelijk hoe het uiteindelijke prijskaartje blijkt te zijn wanneer we deze dingen doorrekenen in proces, productiviteit of product. Geen van deze zaken heeft aantoonbare toevoegende waarde op de zaak of omzet.
Big Data
Big Data blijkt de volgende hijgende hype. Wat wil hier het geval, weinigen weten dat, naar verluid, 40% - 45% van alle Big Data globaal, vervuilde data is. Lees factloze data, criminele data, kopie van een kopie in andere taal of intonatie, plagiaat, fakedata, ontraceerbare of oncontroleerbare feiten. Bedenkt u zich hier in dit geval maar eens welke data dat zou betreffen en hoe betrouwbaar uw big data is wanneer u nu weet dat er geen enkel instrument bestaat dat kan differentieren welke data betrouwbaar is en welke niet. Neem dan even in overweging de tijd en koste die u zou moeten investeren in big data.
Internet of Things
IoT maakt het leven van mensen ongetwijfeld op sommige punten ietwat gemakkelijker. Maar tegelijkertijd brengt IoT een enorme aanslag op de security met zich mee evenals een aantal zaken die minstens zo belangrijk zijn. Wanneer men zich gaat verlaten op de gemakzucht dat IoT met zich mee zou brengen verliest men tegelijkertijd zeer waardevolle menselijke kwaliteitn. Niet alleen het denkvermogen veranderd en gaat achteruit, ook zaken als visie en voorstellingsvermogen hebben hieronder te lijden. Bij de latere generaties zijn de resultaten bedroevend te noemen waar het rekenvaardigheid, taalvaardigheid en eenvoudige en fijne menselijke motoriek betreft.
Allemaal vaardigheden die een mens nodig heeft als basale vaardigheid om te kunnen overleven. De kosten die dat weer met zich meebrengen in gemis staan niet in verhouding met een IoT implementatie.
IoT en security
Afgezien het gegeven dat sommige IoT dingen grappig en zelfs onderhoudend kunnen zijhn, geven wij u graag even mee dat de security in meer dan 80% van de IoT apparaten 'Niet' is en dat criminelen zich richten op uw aanwzige IoT apparaten. Het is namelijk bijzonder handig te weten wanneer mensen al of niet thuis zijn en of daar bepaalde 'trends' in te ontwaren is. Als u denkt dat uw IP cam handig is dan is dat nog handige voor de crimineel die heel eenvoudig met u mee kijkt of inbreken wel zinvol is en iets op zal leveren.
Digitaal automatiseren, in de breedste zin van het woord, gaat om toevoegende waarde die volkomen voorspelbaar is in ROI en zakelijke zin. En dat weet u alleen als u er rustig eens over na wil denken en naar wil kijken i.p.v. de commercie en trends te volgen die uiteindelijk de incidenten en porijskaartjes bij u legt. Want dat gegeven is namelijk eveneens exploderende.
Artikel ging geloof ik over blockchain.. maar hey.. laat dat je niet tegenhouden om een volstrekt off-topic rant af te steken hier.
Reageer
Preview