De meningen zijn behoorlijk verdeeld over de privacyvoorwaarden van Microsofts testversie van Windows 10, maar dat het iets losmaakt bij gebruikers is wel zeker. Terwijl menigeen de nota bene publiekelijk toegeven voorwaarden classificeert als spyware, is het eigenlijk niet meer dan logisch dat de softwaremaker meetgegevens verzamelt bij een testversie. Want meten is weten toch?
De passage waar zo velen over vallen:
Technical previews zijn er niet voor de doorsnee consument. Het gaat om testen. Microsoft werkt in de aanloop naar Windows 10 niet aan een wachtwoordslurpende, privégegevens verzamelende fuik zodat ze alles over jou ergens stiekem op een servertje kunnen zetten en daar ooit misbruik van kunnen maken. Zet je aluhoedje maar af, want Microsoft test hier Windows 10. Het OS dat echt cruciaal is voor het bedrijf na het debacle met het pijnlijk mislukte Windows 8.
Doodsbang voor bugs
Kortom: Windows 10 moet goed zijn, en daar draagt de expliciete en impliciete feedback (door onder andere de keylogger) aan bij. Niet voor niets verschijnt de Technical Preview zo vroeg, de eindversie staat immers gepland voor ergens medio 2015. Microsoft is als de dood voor een buggy versie, dus alle feedback vanuit de testversie is welkom voor het verbeteren van het product. De eindversie, zo bevestigt het bedrijf desgevraagd aan Computerworld, biedt veel meer keuze aan de gebruiker wat hij of zij deelt.
"Naarmate we dichter bij het eindproduct komen, gaan we door met het delen van informatie via onze servicevoorwaarden en privacystatement over hoe gebruikersdata wordt verzameld en gebruikt, net als welke keuzes en instellingen er beschikbaar zijn", meldt Microsoft, dat de Windows 10-preview in dezelfde reactie wat hoogdravend "de grootste openbare gezamenlijke ontwikkelingsinspanning voor Windows ooit" noemt.
Doorgeslagen privacy-discussie
Maar als ze toetsaanslagen registreren, weten ze je wachtwoorden, klinkt het dan. Dat klopt, en dat niet alleen. Ook waar je op klikt, je instellingen en configuraties, programmagebruik, eigenlijk alles wat je doet met Windows 10 Preview.
En daarom moet je de Preview niet gebruiken als dagelijks systeem. Als je er in deze fase mee gaat internetbankieren heb je het niet begrepen. De discussie is hier doorgeslagen. Als Microsoft dezelfde voorwaarden gaat hanteren voor de definitieve versie, kom dan nog maar eens terug.
Nogmaals: het is een eerste, ruwe testversie. Je kunt er mee spelen: als een ontwikkelaar op zoek gaan naar fouten, omissies of je mening geven. Microsoft communiceert dit overigens ook letterlijk bij de installatie van de preview en verplicht niemand mee te doen:
Dus wil je meetesten, denk dan na. Gebruikers die meedoen aan het Windows Insider Programma gaan niet alleen (opt-in) akkoord met tot op de toetsaanslag gevolgd worden, maar ook met crashes, niet-werkende applicaties en hardware, netwerkproblemen en beschadigde bestanden.
"Als er problemen met je pc zijn, zal Microsoft hoogstwaarschijnlijk je systeembestanden willen zien. Als de privacy van je systeembestanden belangrijk voor je is, kun je beter overwegen of het gebruik van de Technical Preview wel de juiste optie is", waarschuwt het bedrijf dan ook vooraf.
Ben je toch nog steeds bang? Stop dan simpelweg met testen.
Windows keyloggers zoals Micro Keylogger kan soms erg handig. Het helpt ons om veilig ogen te houden op onze kinderen, werknemers te controleren en te vangen ontrouwe echtgenoten. [Link]
Windows keyloggers zoals Micro Keylogger soms kan zeer nuttig zijn. Het helpt ons om veilig ogen te houden op onze kinderen, werknemers te controleren en te vangen ontrouwe echtgenoten. [Link]
Het is heel simpel. Ik heb nog een lege HDD liggen. Die zet ik in mijn oude expirimenteer laptop en daarna de testrelease er op installeren. Microsoft logt zich maar suf aan mijn keys.
Je kan het natuurlijk ook testen in een virtualbox die je geen internet toegang geeft.
Ok dan kan je geen webapplicaties testen. Maar wel lokaal draaiende legacy of de gebruiksvriendelijkheid van de GUI.
Reageer
Preview