Breedbandinternet heeft ons al ongekende mogelijkheden gebracht voor onder meer handel, delen van kennis, burgerlijke participatie en open leren, maar dat is nog maar het begin van wat mogelijk is. Er zijn verschillende nieuwe technologieën die worden uitgerold of waar aan wordt gewerkt, waaronder een nieuwe Docsis-specificatie en 5G, waardoor breedband met minder dan 100 ms latency voor iedere eindgebruiker beschikbaar wordt.
Meer behoefte dan beschikbaar is
Volgens een recent rapport van Akamai (PDF) is de gemiddelde verbindingssnelheid wereldwijd nu 6,3 Mbps. Dat klinkt goed, totdat je HD-video's downloadt of muziek streamt, terwijl je een website bezoekt of praat over Skype. Met andere woorden, dagelijkse bezigheden van een huishouden dat aan internet is aangesloten kunnen die gemiddelde verbindingssnelheid ruimschoots passeren.
Dat cijfer is een gemiddelde, Nederland ligt daar bijvoorbeeld met 17,3 Mbps boven, maar we staan wereldwijd op de negende plaats. Zuid-Korea staat bovenaan met een snelheid van 26,3 Mbps op IPv4-verbindingen. De meeste landen doen het echter met een snelheid van rond de vier megabit per seconde om wereldwijd op een gemiddelde van ongeveer zes te komen.
In de middeleeuwen
Dat is prima voor beginnende online economische activiteiten en kennisdeling - waar we in deze regio aan het eind van de vorige eeuw een begin mee maakten. Maar het is onvoldoende om te doen wat de meeste mensen tegenwoordig online willen doen en ruim onvoldoende voor wat we van plan zijn. In vergelijking met wat we hopen te bereiken, zit internet nog steeds in zijn middeleeuwen.
De kern van internet - netwerken van backboneproviders en ISP's - is al snel. Core-routers verstouwen data met 100 Gbps-interconnects en met 200 Gbps switches kunnen ook datacenters in één rack gebruik maken van een netwerkcapaciteit van 16 Tbps met een latency van minder dan 90 nanoseconden. Netwerkproviders als Mellanox, Juniper en Cisco zorgen dat klanten meer terabits per seconde kunnen verwerken. De bottleneck is het stuk naar de afnemer toe, wat we in de telecomsector de last mile noemen.
Adoptiegraad hoog in Nederland
De uitrol van hogere snelheidstechnologieën als 4G en fiber to the home (FTTH) loopt hier op schema. In Nederland is de verbindingssnelheid ten opzichte van 2015 met 11 procent toegenomen en is 65 procent van de gebruikte breedbandverbindingen hoger dan 10 Mbps, een toename van 8,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor snelheden van hoger dan 15 Mbps is de adoptiegraad zelfs 41 procent. Daarmee is Nederland andere Europese landen voorbij gestreefd; in 2015 stond Zwitserland nog aan de top.
Maar 'internet' is geen enkele entiteit. Het is een netwerk van netwerken en de snelheid is maar zo goed als die van de buren als het gaat om beschikbare bandbreedte en latency. Zeekabels leveren 40 Tbps (tachtig procent van de transatlantische kabels is overigens dark fiber, ongeactiveerde lijnen) en voeren op die snelheid door aan backbonecentra van bijvoorbeeld de AMS-IX.
Aan die Tbps'en heb je als eindgebruiker niet veel als de backbone van de ISP een lagere capaciteit heeft, de gebruikte last mile-techniek die snelheid niet kan verwerken of je router dat simpelweg niet ondersteunt. Verder zijn er zoveel meer factoren van invloed op de eindgebruiker, zoals clients, applicaties, bekabeling, et cetera.
Op de volgende pagina: Hoe Docisis FTTH naar de kroon steekt en na al die jaren eindelijk de komst van G.fast.
Het gevolg daarvan is dat internet nog steeds traag is. Er zijn 802.11ac gigabitrouters voor thuis beschikbaar, maar het maakt natuurlijk nogal uit of je in Eindhoven aan een FTTH-lijn zit of in Vlagtwedde aan een koperlijn. In Nederland valt het met de dekking behoorlijk mee in vergelijking met grote regio's waar het een stuk inefficiënter is om glas te leggen tussen wijdverspreide en dunbevolkte gebieden. Ook is de dekking van 4G in ons land groot, als je bijvoorbeeld kijkt naar de gegevens van Open Signal.
Dekking van 4G in Nederland in februari 2017
Bron: Open Signal
Twee datacommunicatiestandaarden dagen FTTH uit om de last mile van capaciteit te voorzien: Full duplex Docsis 3.1 en G.fast. Dit zijn allebei glastechnologieën om een distributiepunt te bereiken (FTTdp). Ze zorgen ervoor dat providers de glaslijn niet meer hoeven door te trekken naar de woning zelf, zoals bij FTTH, maar de bestaande bekabeling kunnen gebruiken om hoge snelheden af te leveren.
Docsis bij Ziggo
Full duplex Docsis 3.1 is de recentste iteratie van de data over CATV-lijnen. Versie 3.1 biedt pieksnelheden van 10 Gbps down en 1 Gbps up en met full duplex kan de standaard dezelfde gigabit-snelheden leveren over HFC-netwerken, die worden gebruikt voor kabeltelevisie. Ziggo is voornemens Docsis-routers binnenkort uit te rollen in Nederland. Dat stond al op de planning in 2015, maar door de Vodafone-fusie heeft het plan vertraging opgelopen
Met Docsis hebben gebruikers in potentie toegang tot gigabit-snelheden, hoewel Ziggo denkt dat consumenten het momenteel met 300 Mbps afkunnen. Momenteel leveren kabelaars wereldwijd met de technologie honderden megabits per seconden. De kosten van Docsis-uitrol liggen veel lager dan glasvezel, omdat het op bestaande kabelnetwerken wordt ingezet en aanbieders op die manier in een rap tempo landelijke dekking kunnen leveren en de koperuitbaters hun glasvezelconcurrenten inhalen, ook omdat het glasvezeluitbaters vele jaren kost om de investering van uitrol eindelijk terug te verdienen.
Koper = lagere uitrolkosten
Misschien nog belangrijker is G.fast, wat in 2011 is goedgekeurd door de ITU als standaard en het wordt nu eindelijk op verschillende plaatsen wereldwijd ingezet. Net als met Docsis maakt G.fast ook gebruik van coaxkabels en het belooft een snelheid van 500 Mbps op een dubbeldraadse koperlijn van 100 meter en hogere snelheden over korte bekabeling. Wereldwijd is er bij meer dan een miljard mensen koper al beschikbaar, dus ook hier vallen de uitrolkosten stukken lager uit dan bij FTTH.
Volgens DSL-appatuurmaker Nokia hebben nu al 59 miljoen abonnees wereldwijd 100 Mbps-breedband verbindingen dankzij de voorloper van G.fast, VDSL2. G.fast is de volgende iteratie en diens opvolger wordt nu ontwikkeld: aankomende versie XG-fast moet gigabitsnelheden kunnen leveren over DSL-lijnen.
Hierna: Los van vaste lijnen, wordt het mobiele netwerk belangrijker voor de last mile. Over 4G+ en hoe het momenteel zit met de 5G-planning.
Voor vaste lijnen is bandbreedte al belangrijk, maar de behoefte voor meer snelheid en lagere latency is dringender op mobiel. Cisco verwacht dat mobiel IP-verkeer de komende jaren nog eens drie keer sneller groeit dan vast internetverkeer en dat het totaal mobiel uitkomt op 16 procent in 2020. (Veel IoT en M2M gaat over bedrade verbindingen.)
Nog meer mobiele groei
Akamais cijfers laten zien dat mobiele spraak de laatste vijf jaar met 46 procent is toegenomen, maar mobiel dataverkeer in dezelfde periode 1600 procent. Dit is een wereldwijde trend: Afrika telt in 2020 ook 700 miljoen smartphones. Eind vorig jaar hadden we volgens UNESCO wereldwijd 4,7 miljard mobiele abonnees, wat neerkomt op 63 procent van de wereldbevolking (PDF).
De gemiddelde snelheid van mobiele bandbreedte is 4 Mbps en veel landen - waaronder Nederland met 11,5 - passeren de 10 Mbps. België doet het op het mobiele vlak beter met 19,3 Mbps en Zwitserland staat aan de top met 30 Mbps. Een kanttekening daarbij is dat de penetratiegraad daar een stuk lager ligt dan andere Europese landen met minder dan 25.000 gemeten mobiele IPv4-verbindingen. Groot-Brittannië is waarschijnlijk een realistischere eerste plaats met 27 Mbps. Zuid-Korea, dat met bekabeling de hoogste snelheid scoort, komt op mobiel vlak ongeveer op dezelfde plek als Nederland met een gemiddelde mobiele snelheid van 11,2 Mbps.
Factoren voor snelheid
Hoewel 4G-netwerken inmiddels vrij gangbaar zijn, zijn ze nog onvoldoende snel en hebben ze een te hoge latency om tegemoet te komen aan de eisen van veel gebruikers. De standaard voorziet technisch pieksnelheden van 100 Mbps, maar in de praktijk komt het niet in de buurt. KPN heeft bijvoorbeeld een 4G-pieksnelheid van 75 Mbps, maar de uiteindelijke snelheid is afhankelijk van factoren als de celgrootte, de frequentie, de ontvanger in het toestel en de drukte op het stukje netwerk waar de gebruiker zich bevindt. Gemiddeld zou dat uitkomen op 20 Mbps.
Met 4G+ komen de snelheden nog hoger te liggen en theoretisch kan daarmee 225 Mbps worden behaald. T-Mobile is vorig jaar aan de gang gegaan met het activeren van 4G+ en KPN is al enkele jaren bezig, maar de dekkingsgraad is landelijk nog stukken lager dan 4G. Volgens die laatste provider komt de gemiddelde snelheid op 50 Mbps te liggen, wederom afhankelijk van onder meer de net genoemde factoren.
Komst van 5G
Pas in het volgende decennium gaan we een uitrol van een nieuwe mobiele generatie zien, wat we 5G noemen. De standaard is nog niet af en er zijn diverse ideeën om mobiele netwerken van een fors hogere capaciteit te voorzien. Stuurgroep 3GPP heeft op de planning staan dat volgend jaar harde afspraken worden gemaakt over de specificatie, zodat er aan het eind van dit decennium pilots kunnen worden gedraaid en telecomleveranciers vanaf 2020 kunnen beginnen aan 5G-uitrol.
Op de laatste pagina: Er komen ontzettend veel factoren aan te pas die de snelheid van internet voor een gebruiker bepalen, van technische (OSI-lagen) tot politieke (standaarden en afspraken).
De verwachting is dat latency daalt tot onder de milliseconde en dat de gemiddelde snelheid (de praktijk; niet de piek) uitkomt op 100 Mbps. Met zo'n doorvoersnelheid zouden duizenden gebruikers tegelijk 4K-video moeten kunnen streamen op een mobiele verbinding. Met 5G is koper noch glas nodig om de last mile te overbruggen. "De bottleneck voor 5G is de straalverbinding van zendmast terug naar het netwerk", zegt Cisco-chef Greg Smith. "Het hangt er dus heel erg vanaf wat je op dit moment hebt geplaatst."
Vraag bepalend
De bepalende factor in de breedbandindustrie is, zoals altijd, niet de technologie zelf, maar de economische behoefte. Providers hebben nu een aanbod waarvan ze weten wat mensen ervoor over hebben. Maar als er eenmaal een baseline is aan verbindingskwaliteit - laten we zeggen 30 Mbps en minder dan 10 ms latency - waar moet er dan nog vervolgens in worden geïnvesteerd? "We kunnen iedereen voorzien van een gigabitverbinding, maar zoveel bandbreedte gaan de meeste huishoudens niet gebruiken", zegt Dave Belson, auteur van Akamais State of the Internet-rapport.
Een enorme bandbreedte is vandaag de dag ongetwijfeld overkill, als je bedenkt dat een thuisgebruiker als met 25 Mbps Netflix in 4K kan streamen. Maar dat is vandaag en er volgt in de komende jaren wederom een explosieve groei aan netwerkverkeer en daaraan gekoppeld een grotere behoefte aan bandbreedte. Cisco verwacht dat het totale internetverkeer in 2020 95 keer het totale volume is dat we in 2005 zagen. Vorig jaar passeerden we de zettabyte-drempel en werd er meer dan 1000 exabytes (EB) verstouwd over het internet in een jaar tijd.
Vraag groeit; aanbod groeit mee
In 2020 verwacht Cisco dat we minimaal meer dan 1300 miljoen terabit (of 164 EB) per maand over onze lijnen duwen. Er bestaat geen twijfel over dat er meer data over IP geleverd gaat worden de komende jaren, van HD-film en IoT-sensorgegevens tot aan VR-content. De groei van de vraag (behoefte aan gigabit) en aanbod (leveren van glas, Docsis, 5G, etc.) gaan hand in hand.
Als eenmaal al het verkeer IP-verkeer is, worden de fysieke netwerklagen irrelevant voor verdere modernisering, zegt Cisco's Smith. De netwerken zijn nu kabel, telfoonlijn, glas en mobiele netwerken en dat zijn hybrides van digitaal en analoog. Dat is inclusief de glasvezelbackbone. "Op het moment dat alles IP is, wordt het netwerk drastisch versimpeld, omdat je niet meer verschillende netwerkfeeds nodig hebt. Alles wordt een IP-packetstream, dus het gaat er meer om hoe je het netwerk zelf evolueert." Het doel van glas moet volgens hem zijn om Ethernet end-to-end te verzorgen.
Zoveel lagen
Uiteindelijk is er niet één technologie die alles omvat. Er komen zoveel verschillende factoren aan te pas die de snelheid van internet bepalen: hardware, software, firmware, protocollen, chipsets, applicaties, netwerkarchitecturen, apparaten, routers, bekabeling, switches, standaardencommissies, politiek, enzovoorts, dragen allemaal een steentje bij aan de totale berekening.
De technologieën die we in dit artikel bespraken zijn verre van nieuw, maar beginnen nu pas een impact te hebben op eindgebruikers. Voordat iets van technologische ontwikkeling naar dagelijkse praktijk gaat, komt er een leger aan bedrijven, investeerders, ontwerpers, ontwikkelaars, toezichthouders aan te pas om het eens te worden over de juiste aanpak. En zelfs daarna kijken providers welke technologieën het beste zijn voor hun doeleinde en dat is uiteraard winst maken.
What is FL Studio Mobile APK?
FL Studio Mobile is an Android App.Create and save complete multi-track music projects on your Android Phone or Tablet. Record, sequence, edit, mix and render complete songs.
[Link]
When applying for a job you need to keep in mind that a great resume by itself cannot land you a job. A bad and poorly done resume, on the other hand, can eliminate all your chances right away.
top 10 resume writing services
It was a good news to hear that technologies are available for boosting the internet speed. I am using 24/7 hours internet service for my office work at the best essay writing service, for the last two days the net is too slow and it affect my work. So i am looking for the new technologies to solve this.
It is quite common that people always want to browse with high speed internet that is the data rate should be comparatively high. This technologies are that mandatory for speeding up the internet, let us to know more on this topic. For more info visit buy dissertation online
I love Significantly accelerate the Internet as on some websites the loading speed are enough special beauty shaft axis compact highchairs and features of the WordPress works like charm. Specially for the dad who have to manage the bills with poor connections.
as it is today does not mean it is not up to the errand
A full technology appraisal would take a while, yet the essential documentation plans still exist. Essay assignment , Keep in mind that on the grounds that specific technology is not progressed as it is today doesn't mean it isn't up to the errand of whatever it's intended to do.
The new technologies of the internet and its power is already known worldwide. So many abilities to control the machines, the people and everything. A story of a man that implanted a chip into his brain was live on cheap essay writing service blog.
Reageer
Preview