"Het is waar dat hoe sneller iets werkt, hoe meer tijd een consument zal besparen", stellen Bart de Langhe van de University of Colorado en Stefano Puntoni van de Erasmus Universiteit in hun rapport. Maar "als een product al snel werkt, zorgen snelheidsverhogingen proportioneel voor minder tijdwinst."
Van productief naar productiever
Het Amerikaanse vaktijdschrift Journal of Marketing Research meldt het onderzoek en stelt dat consumenten vaak een verkeerd beeld hebben van hoeveel tijd ze kunnen besparen. Dat komt in de meeste gevallen omdat werknemers al productief zijn en niet productiever worden als internet nog sneller wordt, denken de wetenschappers.
We worden voor de gek gehouden door ISP's, zo staat te lezen in het onderzoek. "Consumenten zijn zelfs meer bereid om te betalen voor zes seconden snelheidswinst als ze van tien naar vier seconden gaan, dan wanneer ze van zestien naar tien seconden gaan", haalt het vakblad als voorbeeld aan.
Overschatten tijdwinst
Om de hypothese te testen, bestudeerden de onderzoekers productiveitsverhoging en de perceptie daarvan over drie verschillende gebieden: printers, groentesnijmachines en internet. Ze keken naar de exacte specificaties van tijdwinst en het gevoel dat gebruikers hadden. Die zaten er steeds naast. Ze "overschatten de tijdswinst op hoge productiviteisniveaus vergeleken met de winst op lagere productiviteitsniveaus".
Dat geldt bijvoorbeeld voor printers. Een printer die 50 pagina's per minuut afdrukt, bespaart je niet zoveel tijd ten opzichte van een apparaat dat 20 per minuut afdrukt, zo meldt het tijdschrift. Hoe zit het dan met het voor de gek houden van klanten? "We denken niet dat marketing hier actief misbruik van maakt", stellen de onderzoekers. "Maar gezien het resultaat van dit onderzoek is het wel zo dat elke beslissing over dit soort begrip van klanten over productiviteit een ethische wordt."
Terugschalen dan?
Maar zit er een redeneringsfout in? Stel dat je actief voor de gek bent gehouden en overgestapt bent op een luxe glasvezellijn die relatief weinig tijdwinst oplevert en je besluit om te downgraden naar een lagere snelheid. Hoeveel tijd ben je dan kwijt aan het ruziën met de provider, de juiste persoon te vinden en je abonnement aan te passen?
Ik blijf liever op m'n 50 Mbps en denk de volgende keer beter na over het nut van upgraden.
Dit is een onderzoek van stichting "Open deur"
Reageer
Preview