Virtual reality (VR) slaat, zoals de naam al doet vermoeden, op het presenteren van een hele virtuele realiteit. Kortom, je kijkt door een VR-bril om je heen in een volledig gerenderde omgeving die niets te maken heeft met de fysieke realiteit om je heen. Eind jaren 80 en begin jaren 90 leek dit even heel groot te worden, maar mede omdat de hardware zich er nog niet voor leende (de vertraging maakte gebruikers misselijk) en duur was, kwam VR toen niet van de grond.
Nu de GPU in goedkope apparaten meer kan dan een superdeluxe VR-helm in de jaren 90 ligt dat heel anders. De toen 18-jarige uitvinder Palmer Luckey bouwde in 2011 een ruw prototype van een nieuwe VR-bril door onder meer een moderne GPU en gyroscoop te gebruiken die sensorinformatie doorgaf. Programmeur en videogamelegende John Carmack van iD Software was geïnteresseerd in de hardware en inmiddels is de Oculus Rift het voorbeeld voor een hele nieuwe generatie VR-brillen als de HTC Vive en PlayStation VR.
AR
Augmented Reality (AR) slaat op het projecteren van informatie op de fysieke realiteit. Een mooi voorbeeld was het Nederlandse Layar. Een aantal jaar terug gebruikte je dat op je smartphone. De camera zorgde dan voor het venster op je scherm, waar je het beeld om je heen mee bekeek, en Layar projecteerde daar informatie overheen. Layar is in die vorm overigens niet meer, maar het idee was goed - zij het aan de vroege kant.
Er was bijvoorbeeld een Layar voor pinautomaten, zodat je zag dat 500 meter naar het westen een geldautomaat was; eentje voor het bekijken van de ruimte, zodat je de smartphone op de lucht kon richten om te zien waar welk stelsel was (als je die functionaliteit nog steeds wilt hebben, raad ik de app Star Walk aan); en eentje van Funda zodat als je in de straat om je heen keek je zag hoeveel dat pand verderop je zou kosten.
AR zag je ook terug in technologie als Google Glass, die informatie in je gezichtsveld plaatste. Of de app Pokémon Go, die te vangen Pokémon in de echte wereld plaatste. Je ziet het verder in tijdschriften (Layar heeft zelfs een pivot gemaakt naar soort moderne advertentiedienst) en comics, met iets als Marvel AR. Daar zijn ze goddank mee gekapt; als comicfan was ik nooit gecharmeerd van die felle rode blokken in mijn TPB's.
MR
Je zou zeggen dat HoloLens van Microsoft ook AR is. Sterker nog, hier bij Computerworld hebben we holografische computer ook meerdere malen omschreven als een vorm van Augmented Reality. Maar dat ziet het bedrijf anders. Microsoft omschrijft de technologie als Mixed Reality, waarbij er virtuele objecten geprojecteerd worden in de fysieke wereld.
Het verschil tussen AR en MR is volgens Microsoft dus dat bij AR het vooral om informatie gaat en bij MR om een stukje virtual reality in je augmented reality, waarbij je interactie hebt met de VR-elementen. De belangrijkste motivatie is mogelijk om enerzijds deze implementaties van Windows 10 duidelijk te scheiden van virtual reality en anderzijds om de associatie met augmented reality, dat in het verleden heeft geleid tot teleurstellingen, te voorkomen. Volgens deze definitie moeten we Pokémon Go dus ook MR noemen en geen AR, aangezien je speelt met de virtuele objecten.
XR
In recente aankondigingen rept Qualcomm over XR-capaciteiten van zijn nieuwste chipsets. Uit de publicaties tot nu toe lijkt het erop dat XR slaat op verschillende multimedia-toepassingen, waaronder de projectie van 2D-elementen tot volledige rendering van 3D-omgevingen, zo meldt technologiesite Wired. Dat zou betekenen dat XR een parapluterm is voor VR, AR en MR.
Op consumentenelektronicabeurs CES in Las Vegas worden deze week XR-sets gedemonstreerd van verschillende bedrijven, gesproken over XR-platforms als Healium XR genoemd en wordt er meer gesproken over XR. Tekenend is dat Vuze en Healium zichzelf voorheen positioneerden als VR-toepassingen. Collega Donovan Kerssenberg is namens Webwereld aanwezig op deze beurs, voor de berichtgeving over CES adviseren we onze zustersite in de gaten te houden.
Bofkont. Pas op voor de eenarmige bandiet in de fysieke realiteit.
Haha! Toen ik daar in mei was, was de eenarmige bandiet helaas nauwelijks meer te bekennen. Het is de touchscreenbandiet geworden. Mis je toch een stukje van de UX...
Het wachten is op het XR-roulettewiel.
AR/MR het zelfde trucje met een andere naam. Mooie marketing truck van microsoft, om afstand te nemen van AR, welke marketing technisch te vroeg is geprobeerd te exploiteren door derden als layar.
Je vergeet PR (Plain Reality) die zonder hulpmiddelen.
PR? But this is HD-VR. It's got better resolution than the real world!
Reageer
Preview