In de toekomst gebruik je thuis wellicht een aerocultuursysteem om water met voedingsstoffen te gebruiken voor je thuis geteelde groenten. Daarmee gaan productiekosten met de helft omlaag. Je gaat misschien naar je werk op een soort fiets met carrosserie en een accu als bij een e-fiets.
Anders wonen
Het tijdperk van huizen met kamers voor elk woonfunctie verdwijnt. Ruimtes worden met transformeerbare meubels omgetoverd tot eentje met een andere woonfunctie. Die meubels zijn goedkoper dan de kosten van een hogere hypotheek. Dit horen wel allemaal van futuruloog en MIT-wetenschapper David Rose die deze week sprak op een symposium over verbonden apparaten.
Kamers van de toekomst hebben meubels en componenten die ervoor zorgen dat de ruimte snel opnieuw kan worden ingedeeld, met bijvoorbeeld verplaatsbare muren en inklapbaar meubilair. Hierdoor is er minder behoefte aan grote woningen. Deze ruimtes gebruiken een meshnetwerk om bijvoorbeeld de verlichting te bedienen en aan te kondigen wanneer er iemand aankomt.
Anders delen
In die behoeftes wordt minder voorzien via eigen bezittingen, maar meer door verbonden, gedeelde diensten. Een huidig voorbeeld is Turo, waarmee autobezitters hun wagen verhuren aan anderen die een auto moeten gebruiken. David Rose doet dat al en fietst naar zijn werk, waardoor hij elke maand meer geld heeft.
Vele van dit soort systemen gebruiken technologieën die we momenteel onder Internet of Things (IoT) scharen. Maar Rose wil liever dat we nadenken over wat de doelen zijn van zo'n verbonden wereld. "Waar streven we naar en wat aspireren we in de hyperverbonden wereld van de nabije toekomst?"
Anders reizen
In thuisplaats van MIT, Boston, wordt al nagedacht over wat er voor nodig is om zelfrijdende auto's toe te laten tot het verkeer. De stad heeft misschien een programmeerbare stedelijke infrastructuur nodig waar intelligente algoritmes bijvoorbeeld parkeerregels automatisch aanpassen. Verkeersstromen kunnen worden geoptimaliseerd om mensen en voertuigen efficiënt door de stad te leiden.
Hierna: Alle voordelen hebben ook nadelen.
IoT heeft overigens wel uitrolissues. Specifiek blijft beveiliging een punt van grote zorg. Nu sensoren overal worden gebruikt, duiken er nieuwe vragen op. Waar gaan we heen met de verbonden wereld? Hoe verbetert dat ons?
Anders meten
Er zijn andere fundamentele issues waar nog over moet worden nagedacht. "Er moet een standaard zijn waarin wordt bepaald hoe deze apparaten communiceren", vertelt CTO Joel Neideig van precisiemachinebouwbedrijf Itamco. Dat is een bedrijf met fabriekshallen van meer dan een kwart miljoen vierkante meter en Itamco heeft data van zijn machines verzameld om bijvoorbeeld preventief onderhoud te plannen.
Maar niet alle machines kunnen met elkaar communiceren. Michal Chui van onderzoeksinstituut McKinsey schat dat zo'n zestig procent van de toegevoegde waarde van IoT voor bedrijven afhangt van interoperabiliteit.
Anders beveiligen
Beveiliging blijft een obstakel omdat digitale-fysieke systemen geen 'perimeter' hebben, wat betekent dat traditionele beveiliginsmiddelen niet werken, aldus John Walsh van securitybedrijf Sypris Electronics. We hebben beveiliging nodig die uitgaat van veilige systemen en niet afhankelijk is van oplettende gebruikers. "We willen de systemen op basis van koolstof (mensen) uit het proces halen", zegt Walsh tegen een lachend publiek.
Sommige mensen denken dat beveiliging te laat gaat komen. Sanjay Sarma, professor van Mechanical Engineering bij MIT is bang voor de gevolgen. "Ik denk dat we op onvermijdelijke rampen afstevenen", aldus Sarma. De angst zit er bijvoorbeeld in dat via al die open verbindingen aanvallers bij kritieke systemen kunnen komen, zoals energiecentrales of chemische fabrieken.
Anders leven
Consultant Rasmus Blom ziet het wat positiever in en kijkt naar de enorme voordelen die te behalen zijn. "Door deze meetsystemen kom je veel dichterbij wat mensen en de samenleving echt nodig hebben", zegt hij. Je kunt in beter detail zien wat er wordt gebruikt en wat verspilling is. Hij noemt als voorbeeld efficiënter duurzamere inzet van de capaciteit van waterbedrijven.
Reageer
Preview