In het kort komt een Digital Twin eigenlijk neer op een virtuele versie van een product. Het is handig om een digitale equivalent van een apparaat te hebben, vooral met de complexiteit van IoT-apparaten waar designers, IT'ers en datawetenschappers allemaal werken aan de optimalisatie van het product en kijken naar hoge efficiëntie en wat als-scenario's.
Een Digital Twin is in de basis een digitale vorm van een fysiek object of systeem. Het idee is verder gegroeid en omvat nu ook grotere simulaties, zoals gebouwen, fabrieken en zelfs steden. Sommigen denken dat ook mensen en processen Digital Twins kunnen hebben, waarmee het concept nog breder wordt toegepast.
Brede toepassingen
De toepassingen zijn in allerlei sectoren, waaronder energie, transport, bouw en productie. Grote complexe objecten zoals vliegtuigmoteren, treinen, boorplatformen en turbines kunnen digitaal ontworpen en getest worden voordat ze daadwerkelijk fysiek worden geproduceerd. Deze digitale tweelingbroertjes kunnen ook met onderhoud helpen, bijvoorbeeld zodat technici een voorgestelde oplossing kunnen proberen op de virtuele versie voor het wordt uitgerold op de fysieke tweelingbroer.
Met de explosieve groei van IoT-sensoren kunnen Digital Twin-scenario's ook om kleinere en minder complexe objecten gaan om bijvoorbeeld de verschillende resultaten te testen van variabele gegevens. Dat kun je zien als simulatie-scenario's die je nu nog vaak in sciencefiction ziet, waarbij in een digitale omgeving wordt gekeken hoe een gebeurtenis in de realiteit zou uitpakken.
Met aanvullende software en data-analytics zou je Digital Twins kunnen inzetten om een IoT-uitrol te optimaliseren zodat het zo efficiënt mogelijk is. Met zulke informatie kunnen designers achterhalen wat de haken en ogen zijn van hun apparaten voordat ze in een productie-omgeving actief zijn.
Vaardigheden verfijnen
Hoe beter een digitale versie het fysieke object kan nabootsen, hoe beter er efficiëntieslagen en andere voordelen mee te behalen zijn. Veel deskundigen denken dat deze technologie productie fundamenteel verandert. "Hoe meer instrumenten een apparaat bevat, hoe nauwkeuriger een Digital Twin de historische prestaties kan weergeven, zodat er in de toekomst beter wordt geanalyseerd en gesimuleerd", schreef IoT-deskundige Dean Hamilton vorig jaar op zustersite Networkworld.
Digital Twins maken met zoveel data kan wel eens aanvullende vaardigheden eisen van de ontwerpers, zoals expertise in machine learning, kunstmatige intelligentie, predictive analytics en andere datawetenschappen. Gartner waarschuwt dat Digital Twins niet altijd vereist zijn en complexiteit soms onnodig verhogen. "[Digital Twin] kan technologische overkill zijn voor bepaalde bedrijfsvragen. Er zijn ook zorgen over kosten, beveiliging, privacy en integratie."
Grote bedrijven als Microsoft, GE en Oracle bieden Digital Twin-technologie aan voor organisaties die zoiets zoeken om in te zetten in hun eigen IoT-omgevingen.
Predictive model
In november vorig jaar gaf IoT-analist Deepak Puri een Orcale-voorbeeld van een model dat gebruikers twee opties geeft: een Digital Twin en een Predictive Twin. De Digital Twin is in essentie een omschrijving van het apparaat, al diens sensors en een 3D-rendering daarvan. Het slaat continue sensorinformatie op om daadwerkelijk gebruik te simuleren.
De Predictive Twin is volgens Puri "een model van de toekomstige staat en het gedrag van het apparaat. Dit is gebaseerd op historische gegevens van andere apparaten, die defecten kunnen simuleren en andere gevallen die de aandacht vragen."
Processen naast producten
Microsoft pakt dit Digital Twin-conecpt en past het toe niet alleen toe op fysieke producten, maar ook op processen. De bijbehorende whitepaper geeft enkele voordelen aan van geavanceerde productiescenario's die niet bruikbaar zijn voor Digital Twins, maar wel voor een soortgelijke technologie gericht op een proces:
De Process Digital Twin is digitale transformatie in een nieuwe vorm, waarmee je Product Digital Twin-voordelen behaalt in de fabriek en de gehele toeleveranciersketen.
Verschillende artikelen (van bijvoorbeeld Gartner, GE en Innovation Enterprise) hebben NASA aangehaald als een inspiratiebron. Ze gebruikten een twin-concept bij het ruimtevaartprogramma in de jaren 60, waarbij alle systemen op de grond exact overeenkwam met die in de ruimtevaarten. Die fysieke gedupliceerde grondsystemen werden uiteindelijk computersimulaties.
Opkomst Digital Twin
De term Digital Twin kwam van de grond in 2016 toen onderzoeksbureau Gartner er aandacht aan schonk in diens top 10 technologietrends voor 2017. Het bureau voorspelde dat binnen drie tot vijf jaar miljarden objecten een digitale tweelingbroer hebben; een dynamisch softwaremodel van een fysiek apparaat of systeem.
Met de groei van IoT-sensors kan er data uit de fysieke wereld aan de modellen worden toegevoegd om beter te zien hoe een apparaat in de praktijk reageert op omgevingsfactoren, en ook hierdoor groeit de interesse voor Digital Twins. Met een scherper IoT-gebaseerd model kunnen leveranciers direct inspelen op veranderingen, het gebruik verbeteren en waarde toevoegen, zo schrijft Gartner.
Ook afgelopen jaar noemde Gartner Digital Twins als een top trend voor 2018. "Met naar schatting 21 miljard verbonden sensors en endpoints in 2020, bestaan er naar verwachting in de nabije toekomst miljarden Digital Twins van objecten."
Reageer
Preview