Er gebeurde iets interessants op CES vorige week en dat had weinig te maken met de enorme reeks smart-tv's die werd gepresenteerd, de flitsende keynotes of zelfs de robotstrippers. Ik heb het over de rode draad die je vrijwel overal tegenkwam en die draaide om virtuele assistenten. Al het andere is secundair.
Van cross-platform naar agnostisch
Dit is niet eens overdreven. Als je het aan Google vraagt, draait het veel meer om het bouwen en tweaken van de kunstmatige intelligentie dan om het platform of apparaat waar die op wordt afgeleverd. Het bedrijf probeert zoveel mogelijk partners en gebruikers te werven voor Google Assistant. Het eens zo belangrijke besturingssysteem speelt een kleinere rol.
In tegenstelling tot traditionele rivalen als Microsoft en Apple is Google in zijn kern een cross-platformbedrijf geweest: eentje die wil dat je de diensten gebruikt, ongeacht op welk platform dat is. Maar zelfs daarin zie je een behoorlijke verschuiving in de manier waarop Assistant meer op de voorgrond gaat spelen. Het is het begin van een post-OS-mentaliteit waar de vraag voor het platform secundair is aan de primaire vraag: welke virtuele assistent wil je gebruiken?
Doe mee of blijf achter
Dat is een trend die we al een tijdje zien aankomen en het past bij de focus van Google als zichzelf als primair ecosysteem en niet eentje van Android of ChromeOS. Denk aan Google's hardware-evenement afgelopen najaar. Ja, we zagen een nieuwe telefoon, nieuwe laptop, slimme speakers en nieuwe oortelefoons, maar het centrale thema was hoe Google Assistant daarop was geïntegreerd en stuk voor stuk toonden de producten de AI van het bedrijf.
Google's focus op Assistant vorige week benadrukt die strategie nogmaals. Het is een boodschap richting zowel leveranciers als consumenten: dit is de toekomst, doe mee of blijf achter. En dat is logisch. Google's hele bedrijf draait om advertenties. Alles - inclusief de verkoop van Android-toestellen - heeft dat als einddoel. Maar nu mensen van websites meer gebruik maken van apps en internetverbonden apparaten in plaats van het web, dreigt dat model irrelevant te worden.
Overal assistentie
Google Assisant is daarentegen overal. Op je telefoon, maar ook op de televisie, koptelefoon en ieder stukje van je huis door een breed scala aan IoT-apparaten, zelfs in je auto met de net aangekondigde Android Auto-integratie. Consumenten gebruiken assistenten meer en meer en ze worden zelfs uitgerold bij bedrijven. Het is niet zo vergezocht om Assistant te zien als de volgende iteratie van de klassieke Google-zoekbalk: een versie die niet op een scherm zit, maar je overal volgt en werkt met of zonder visuele weergave.
Dat onderscheid is belangrijk. Volgens consultancy Accenture gebruikt twee derde van de gebruikers van slimme speakers de smartphone minder voor entertainment, online winkelen en informatie opzoeken. Als je daarbij meeneemt dat Google vertelde dat tijdens de feestdagen eind vorig jaar negen keer zoveel gebruikers Google Home aanspraken dan een jaar eerder, zie je dat dit een trend is die toeneemt en dat het zaak is voor Google om daar tijdig op in te springen.
Hierna: Google verzilvert zijn ecosysteem om Het Nieuwe Zoeken mogelijk te maken.
Misschien is dit de reden dat zowel Google als Amazon in december zulke hoge kortingen gaven op hun slimme speakers. Volgens analisten speelden de bedrijven met de forse kortingen op z'n beste quitte en leidden ze waarschijnlijk daadwerkelijk verlies op de Home Mini en Echo Dot. Die tactiek lijkt te werken: Google meldt gemiddeld 'meer dan één Google Home-apparaat per seconde' re verkopen en Amazon noemde de Echo Dot een best verkopend product met miljoenen bestellingen.
Arsenaal van Google
Het is duidelijk dat directe winst geen doel is, maar dat het erom gaat klanten te trekken naar het nieuwe ecosysteem en ze over te halen de assistent te gebruiken als belangrijkste informatiebron. Amazon heeft het voordeel de eerste te zijn, maar Google heeft een grote aanwezigheid en daarmee een arsenaal waar geen ander bedrijf aan kunnen tippen.
Google heeft namelijk al breed gebruikte diensten: Gmail, Google Foto's, Google Agenda, et cetera. Deze integreren met Assistant. Daarnaast heeft Google een enorme database aan ongekende kennis over de gebruiker, mede dankzij de net genoemde diensten. Al deze informatie is voorhanden voor de virtuele assistent om de dienst effectiever te maken voor gebruikers.
Bovendien heeft Google een heel leger aan apparaten: al die Androids hebben in versies van de afgelopen jaren de Google Assistant al meegekregen en het ligt voor de hand dat Chromebooks volgen. Het ecosysteem is krachtig qua diensten en qua hardware die al is ingezet en het is moeilijk voor een andere partij om daar op lange termijn mee te kunnen blijven concurreren. (Dat geldt trouwens ook voor Samsung's Bixby, die nooit de enorme Google-kracht kan gebruiken.)
Het nieuwe zoeken
Idealiter zou Google natuurlijk graag zien dat gebruikers hun besturingssystemen, Android en Chrome OS, gebruiken - vooral als mensen ook al de Google-diensten die daarop meegeleverd worden gebruiken. Via het platform kan het bedrijf meer controle uitoefenen over hoe apparaten worden geïntegreerd en diensten zo efficiënter leveren.
Maar het is geen voorwaarde en vorige week zag je duidelijk dat het hoofddoel van Google veel groter is dan een type product of besturingssysteem. De huidige strategie zorgt ervoor dat Google dé standaardzoekmachine blijft van mensen in een wereld waarin we niet meer zoeken zoals we dat de afgelopen twintig jaar hebben gedaan.
Ben ik de enige die de kriebels krijgt van zo'n digitale luistervink in huis? Moet ik Google, Amazon c.s. maar op hun blauwe ogen geloven dat ze mij niet de hele tijd afluisteren? En gezien het security trackrecord van het hele IOT, moet ik maar vertrouwen dat alles veilig is en niet te hacken?
Volgens mij is het niet de vraag óf het misgaat, maar meer wanneer het misgaat.
Nee hoor. Je bent niet de enige. De pot op met die assistenten. AI bestaat niet en wordt niks.
Beetje onbenullige poging tot sarcasme misschien of meen je dit echt?
Dat is een beetje het probleem met je.. soms zijn de opmerkingen zo ver van huis dat je niet weet of je het probleem wel begreep.. maar ja.
@langenaam
Denk dat wel meer mensen de kriebels krijgen van dit idee.
Maar krijg zelf ook kriebels van de kop van dit verhaal:
Nog steeds heeft elk device een OS (zelfs cpu's hebben nu een voor de gebruiker niet zichtbaar OS). Dat applicaties OS/platform onafhankelijk worden dat is iets anders dan een post-OS tijdperk. Applicaties worden nu browser afhankelijk (er is toch verschil tussen firefox, chrome, ie en opera.).
We hebben nog steeds OSen (Android en iOS nu dominant), alleen de afhankelijkheid van functionele applicaties veranderd.
Ik durf de stelling wel aan dat we steeds meer OS'n hebben...
Ooit begonnen computers met een setje instructies die ingevoerd en uitgevoerd werden.
Later een OS op de computer om dat laden & verwerken efficienter te maken...
vervolgens een OS erboven/ernaast om meerdere programma's gelijktijdige te laten lopen..., naarmate de complexiteit toenam, een OS erboven om meerdere systemen te simuleren (ie. een Hypervisor), met vervolgens een laag of 2 a 3 IN de CPU waarmee er dus alleen nog maar meer lagen onder geplaatst worden.
Reageer
Preview