Wat is er aan de hand als Microsoft aan de lopende band bedrijfjes koopt? Een analyse wijst uit dat het niet lukraak gebeurt, maar dat de IT-gigant bezig is een groot plan uit te voeren met de 90 miljard dollar die het naar verluidt in kas heeft.
De regelmatige geüpdate Enterprise Networking & IT Acquisition Tracker van zustersite Networkworld.com laat zien dat in het eerste kwartaal van dit jaar Microsoft twee keer zoveel acquisities aankondigde als de nummer twee van de lijst.
In zijn veertigste jaar ontpopt Microsoft zich als een echte koopjesjager en richt het zijn vizier vooral op spelers actief in mobility, cloud, big data en analytics. Dat doet herinneren aan het recordjaar 2008, toen het bedrijf 16 start-ups opslokte. In dit tempo gaat het dat cijfer aan het einde van dit jaar verbreken.
Wat koopt het dan zoal? Nou, bijvoorbeeld LiveLoop, een bedrijf dat zich bezighoudt met samenwerking (collaboration) in PowerPoint; Equivio, maker van text analytics/e-discovery software bijvoorbeeld voor toepassing in Office 365; en open-source firma Revolution Analytics, dat R-programmeertaal naar een breder publiek brengt. Naar verluidt koopt Microsoft ook het Israëlische N-trig, een verkoper van digitale pennen voor apparaten als de Surface Pro 3 tableten heeft het ook Sunrise binnen, de maker van agenda-apps voor iOS en Android. Tot slot bracht TechCrunch het gerucht naar buiten dat Microsoft ook interesse heeft in sociale newsreader Prismatic.
'Tijdperk leent zich voor doen van aankopen'
Forrester-analist J.P. Gownder begrijpt wel waar ze in Redmond mee bezig zijn. "Het is een geweldige tijd om start-ups te kopen", zegt hij. "Bedrijven in deze specialismen, zoals machinelearning (Equivo), lossen specifieke problemen in computerintelligentie op. Als Microsoft dit zelf zou willen uitvinden, heeft het grote teams daarvoor nodig."
"In andere gevallen koopt het bedrijf belangrijke partners, zoals N-trig, of krijgen ze door acquisitie de beschikking over intellectueel eigendom die helpt in hun cross-platform strategie om ook apps naar iOS en Android te brengen. Dit zijn goed overwogen overnames", aldus de analist.
Gownder noemt CEO Satya Nadella de motor achter de shopping spree. "Nadella zorgt voor een nieuw Microsoft: een bedrijf dat flexibeler opereert, beter luistert naar klantbehoeften en minder aandacht schenkt aan platformoorlogen. Hij wil een gebruikservaring voor Windows waarvan gebruikers houden in plaats van dat ze het tolereren, terwijl hij Microsoft in staat stelt software en services naar non-Windows platforms te brengen. Om deze doelen te bereiken, moet hij zorgen dat de traditioneel afwachtende, trage Microsoft-organisatie sneller gaat bewegen. Deze acquisities komen voort uit de nieuwe mindset en voorspellen Microsoft een gouden toekomst, al blijft er nog veel werk aan de winkel."
"Onder Satya Nadella zien we dat het bedrijf stappen maakt met een hernieuwde strategische focus en overtuiging", zegt Rob Go, partner bij investeerder NextView Ventures. "Wat deze acquisities verbindt is een nieuw respect voor het ecosysteem dat de hard- en softwareproducten van het bedrijf omhult. Van een ethos dat heel beschermend en isolerend was, maakt Microsoft veel werk van het verlengen van hun eigen software naar de platformen van anderen."
'Eindelijk een serieuze blik op cloud'
Analist Jack Gold van J. Gold Associates ziet zowel offensieve als defensieve beweegredenen voor Microsofts koopzucht. "Nadella wil dat Microsoft weer innovatief wordt na jaren waarin het dat niet was", zegt hij. "De acquisities geven het signaal dat het shopt voor technologie die het zelf niet heeft, maar die het wel nodig heeft om op lange termijn met bedrijven als Google, Apple, IBM en Samsung te kunnen blijven concurreren. Daarnaast gaan ze volledig naar de cloud, terwijl het vorige management niet verder kwam dan voorzichtig pootjesbaaien."
Tot zover de offensieve kant. In defensief opzicht koopt Microsoft deze start-ups vooral omdat het bang is dat anders concurrenten als Google en Apple dat doen. Hoewel deze deals - Microsoft maakt trouwens meestal geen overnamebedrag bekend - niet de allure kennen van miljardendeals als de aankopen van Nokia, Skype en Minecraft, maakt de som der delen dat het bedrijf hier wellicht meer aan gaat hebben dan het 'speelgoed' wat Steve Ballmer binnenhaalde.
En als blijkt dat de innovatie toch niet geheel is wat je er van verwacht, dan kan de concurrent er tenminste niet op verder bouwen.
Reageer
Preview