Softwareleverancier UNIT4 begon in 1980 met het leveren van boekhoudpakketten. Sinds de beursgang in 1998 is het bedrijf gegroeid van 200 naar 4300 man met een omzet van een half miljard. De focus ligt nu veel breder op ‘business software’, al dan niet in de cloud. Tijd voor zeven vragen…
1. Wat speelt er momenteel op softwaregebied?
“Een duidelijke trend is de verschuiving naar de cloud. Dat bleek ook uit onze laatste kwartaalcijfers, waarbij er voor het eerst meer SaaS-abonnementen werden verkocht dan reguliere licenties. Als dat eenmaal draait, heeft dit allerlei praktische voordelen, zowel voor de klant als voor ons. Zo is de software overal beschikbaar, ook vanaf mobiele platformen en worden updates met nieuwe functionaliteit automatisch doorgevoerd zonder dat daar on-premise onderhoud voor nodig is. Bij traditionele licenties wordt er een fysiek schijfje opgestuurd wanneer er een update uitkomt. De eerste vraag van de helpdesk is altijd ‘welke versie heeft u?’. Met SaaS is dat verleden tijd. Ook voor ons is dat logistiek en qua beheer een stuk prettiger.”
2. Ziet iedereen de voordelen van de cloud?
“Momenteel zit ongeveer de helft van onze klanten aan de onderkant van ons productportfolio in de cloud. Vooral wanneer de licenties toe zijn aan vernieuwing, komt onze SaaS-oplossing in beeld. Het voordeel is natuurlijk dat daar geen investering vooraf voor nodig is, maar dat het prijsmodel gebaseerd is op een model per tijdseenheid of gebruiker. Vrijwel iedereen ziet ook los van het financiële plaatje de voordelen. Een consultant of iemand in de zorg hoeft niet meer naar kantoor om een rapportage uit te werken, maar kan ter plekke doen of desnoods in de file. Dat geldt ook bijvoorbeeld voor het aanvragen van een vrije dag, een ziekmelding, urenverantwoording en inzicht in de debiteurenadministratie. Dat werkt een stuk efficiënter en zeker in crisistijd levert dat al snel winst op. Maar er zullen altijd bedrijven zijn die alles in-huis willen blijven doen. Bijvoorbeeld omdat ze eigen systeembeheerders in huis hebben of omdat ze niet willen dat bepaalde data het bedrijf verlaat. In dat geval is een hybride cloud denkbaar.”
Bedrijfsnaam: UNIT4
Website: www.unit4.nl
Productgroepen: bedrijfssoftware (ERP, financieel management, salarisadministratie, Business Intelligence)
Jaaromzet: 469,8 miljoen euro (2012)
Aantal medewerkers: 4.300
Vestigingsplaats: Sliedrecht (hoofdkantoor)
Klanten: Infinitas Learning, PwC, Save the Children, Blindeforbundet, the Norwegian Association for the Blind and Partially Sighted (NABP), Van Oord, Woningstichting Eigen Haard, Autosport Tepper, BNN/Vara, Syntrus Achmea, ISS Facility Services, Rotterdam The Hague Airport.
3. Welke IT trends zijn er zichtbaar?
“De opkomst van mobiele technologie is niet meer te stuiten. Het gebruik van pen en papier verdwijnt naar de achtergrond door de doorbraak van smartphones en tablets die steeds vaker in het werkveld gebruikt worden. Informatie is altijd en overal beschikbaar. Voor ons is de uitdaging wel dat we rekening moeten houden met verschillende besturingssystemen. In de DOS- en Unix-tijd was dat ook het geval, maar lange tijd was Windows vrijwel het enige platform dat gebruikt werd. Nu neemt het aantal ontwikkelomgevingen weer toe, met Windows Phone, Windows RT, iOS en Android, waardoor applicaties geschikt gemaakt moeten worden.”
4. Wat doen jullie anders dan de concurrentie?
“Er zijn weinig softwarebedrijven die zo lang bestaan als wij, waardoor we een belangrijke speler in de markt zijn. Daar hoort ook continuïteit in de bedrijfsleiding bij. Ik werk hier zelf al 28 jaar en onze huidige CEO is één van de oprichters. Klanten hebben vaste contactpersonen en weten waar ze aan toe zijn. Iets anders waar we ons mee onderscheiden is internationale dekking. We zijn in vrijwel de hele wereld actief, wat aansluit op ondernemingen die buiten de landgrenzen gaan opereren – de software kan gewoon mee.”
5. Wat is er typisch Nederlands aan jullie aanpak?
“We hebben een duidelijke bedrijfsstructuur met verschillende werkmaatschappijen, die gespecialiseerd zijn in een bepaald marktsegment. We spreken daardoor de taal van onze klanten en verstaan hun vak. Vooral in Nederland wordt dat zeer gewaardeerd. Je zou kunnen stellen dat we hierdoor schaalvoordelen laten liggen – de economies of scale. Wellicht is dat zo, maar wij merken dat dit voor ons heel goed werkt. We geloven meer in economies of enthusiasm, waarin we samen succesvol zijn in een bepaald marktsegment. Daardoor ontstaat een hechte groep, één team. De voordelen wegen voor ons zwaarder dan de nadelen.”
6. Hoe gaan jullie om met de crisis?
“De economie in Nederland is best zorgwekkend. Maar aan de andere kant leidt het ook tot kansen. Zo probeert de overheid grip te krijgen op de gezondheidszorg, waar de kosten – vooral in het Care-segment die kosten stijgen niet alleen in het care-segment hard, maar wij zijn daar voornamelijk vertegenwoordigd – enorm zijn gestegen. Daardoor zijn strikte richtlijnen opgesteld voor rapportages die dat inzichtelijk moeten maken. Bij een verzorgingstehuis wil men weten hoeveel bewoners er zijn, wat er met hen gedaan wordt en hoeveel tijd dat kost. Dergelijk inzicht kun je alleen bereiken met software, dus daar hebben wij in feite profijt van.”
7. Wat zijn jullie ambities?
“We rijden nu in een peloton van circa 10 grote spelers wereldwijd, met SAP, Oracle en Microsoft in de kopgroep. Onze ambitie is verdere groei richting de top 3. We zijn in Nederland en Europa zeer goed vertegenwoordigd, dus we richten ons nu vooral op groeimarkten als Azië en Latijns Amerika. En ook op de VS, maar daar hebben we al een aardige vinger in de pap dankzij ons product FinancialForce.com dat we in samenwerking met Salesforce.com hebben ontwikkeld. Het mooie van software is dat je het maar één keer hoeft te maken, waarna je het oneindig kunt verkopen.”
Reageer
Preview