De wereld van de werkplek is drastisch veranderd de afgelopen jaren, zo steekt Andreas van Wingerden, Pre-Sales leader bij Citrix, van wal in gesprek met ons. Voorheen stond de PC centraal, nu gebruiken medewerkers allerlei devices. Daarnaast is het applicatielandschap verschoven van Windows only naar een combinatie van Windows, web, SaaS en mobile. Dat alles heeft de manier van werken van de medewerker helemaal veranderd en daar hoort dus ook nieuwe technologie bij die dit diffuse landschap op een uniforme manier maar toch veilig toegankelijk maakt.
Dit is dan ook wat Citrix wil bieden met Workspace, de dienst die het tegenwoordig aanbiedt. Van Wingerden beschrijft de weg die Citrix heeft afgelegd van leverancier van VDI tot het verzorgen van een volledige werkplek die de productiviteit van de gebruikers ondersteunt. Aan Workspace ligt namelijk een filosofie ten grondslag en er is jaren toegewerkt naar de huidige vorm ervan.
Een duidelijke filosofie
De basis van Workspace werd in 2018 gelegd, vertelt hij. Tot die tijd bood Citrix beveiligde toegang tot virtuele Win32- en Linux-applicaties en tot web- en SaaS-applicaties. Dat kon ook vanaf mobiele apparaten, waarvoor Citrix in 2013 MDM-producent Zenprise had overgenomen. Ook bood het beveiligde toegang tot je bestanden, of die nu in het eigen datacenter of in een willekeurige cloud stonden.
Deze onderdelen, beveiligde toegang tot alle gebruikte applicaties en data vanaf elk device is het minimale wat iedereen nodig heeft en dus de basis voor elke werkplek. In 2018 werden die losse producten, ieder met een eigen gebruikerservaring, samengevoegd tot één dienst in Workspace. Daarin bood Citrix ze voortaan met een uniforme gebruikerservaring aan via de webbrowser.
Daarmee is het uniform en veilig verlenen van de juiste toegang tot applicaties een peulenschil geworden, vindt Van Wingerden. Een werknemer kon vanaf dat moment gewoon naar een winkel gaan en een willekeurig device kopen. Vervolgens kon de HR-manager de werknemer een link sturen en als die daarop klikte dan had ze de Workspace-app met alle voor haar relevante applicaties en toegangsrechten. "In een handomdraai waren werknemers zo op een helemaal veilige manier onderdeel van het corporate netwerk. Dan heb je het als IT-afdeling mooi voor elkaar", zegt Van Wingerden daarover. "Maar", zo voegt hij eraan toe "daarmee heb je je werknemers niet productiever gemaakt."
Switchen van context
Juist het verhogen van de productiviteit was voor Citrix de volgende stap. Dat is fase 2 en die is afgelopen 12 december ingegaan.
We horen al geruime tijd van verschillende kanten dat mensen op een dag heel veel tijd kwijt zijn met het wisselen tussen tools. Dit blijkt ook uit onderzoeken en daarnaast ervaren we het zelf. We wisselen mail voor Word, voor de project management software intussen allerlei tabbladen van de browser af te gaan waarin allerlei applicaties draaien. Die wisselingen zijn steeds weer een gelegenheid om uit de workflow te stappen en koffie te halen of even op de verschillende social media te kijken of er nog iets is gebeurd. Ook Van Wingerden wijst hierop. "Je komt steeds weer in een heel andere context terecht waar je aan gewend moet raken", zegt hij.
Om dat issue aan te pakken heeft Citrix een intelligence feature gemaakt, met micro-apps, actions en informatie die helemaal op de persoon en zijn of haar taken zijn toegesneden. Hoe dit werkt laat Van Wingerden zien aan de hand van Workday, het SaaS System of Records voor HR dat door veel bedrijven wordt gebruikt.
Micro Apps
"Workday is een HR-tool en is dus ook doordrongen van de HR-logica", zegt Van Wingerden. "Als je van HR bent, dan werk je er heel veel mee en heb je er geen enkel probleem met die logica, maar alle andere medewerkers ervaren dat anders." Mensen van willekeurig welke andere afdeling moeten zich een paar keer per jaar, bijvoorbeeld als ze vrije dagen aanvragen of als ze aan de Performance Management Cycle werken, de hele terminologie van HR eigen maken. "Neem alleen al de term PMC, dat is HR-taal en HR-powerusers weten precies wat het betekent. Maar ieder ander moet steeds weer gewend raken aan wat het betekent en de logica erachter." Van Wingerden wijst erop dat als jij als niet-poweruser Workday opent, je een overvloed aan informatie krijgt waar jij als werknemer helemaal niets aan hebt en die je nooit zult gebruiken. "De tool spreekt niet jouw taal en dus moet je er heel erg aan wennen en moet je heel erg zoeken naar waar je nou moet zijn en wat je precies moet doen om er te komen."
De micro-apps in Workspace moeten dit probleem aanpakken. WorkDay is er, net als een groot en groeiend aantal andere SaaS-applicaties, via API's op aangesloten waardoor alle functionaliteit kan worden aangeroepen via Workspace. In de micro-apps krijg je van elke applicatie precies dat te zien wat voor jou relevant is, in een uniforme gebruikerservaring. Zo hoeft je niet te wisselen van omgeving en je niet te verdiepen in steeds weer andere tools om toch alles gedaan te krijgen wat je moet doen.
Bovendien kunnen organisaties die micro-apps zelf samenstellen of de bestaande formats ietsje aanpassen met behulp van no-code development. "Het aantal voorbeeld microapplicaties is nu nog vrij beperkt, omdat het product pas in december is gelanceerd, maar dat gaat heel snel meer worden. Dat wordt uit de grond gestampt", belooft Van Wingerden.
Actions
De Actions in Workspace zijn vooral heel nauw verbonden met de processen binnen een onderneming. In processen gaat namelijk vooral veel tijd verloren met de overdracht van werk. De ene persoon is klaar met zijn taak, wat betekent dat een ander aan de slag kan. De communicatie hierover laat vaak te wensen over. Iedereen maakt dat wel eens mee, op wat voor manier dan ook. De mail wordt gemist of is te vaag opgesteld, of het is alleen een forward waarin ergens onderaan staat wat er moet gebeuren. Mensen die mails sturen denken namelijk al snel dat het duidelijk is wat ze willen zeggen, terwijl het dat voor de ontvangende partij lang niet altijd is. Ook openen sommige mensen hun mail niet altijd (ja, dat gebeurt). Weer anderen kijken niet dagelijks in de tool voor projectmanagement en de emailmeldingen daarvan komen regelmatig in de spambox.
Door slechte communicatie, op wat voor manier dan ook, stokt een bedrijfsproces, wat weer tot gevolg heeft dat de klant ontevreden is of het leidt minstens tot veel stress om de verloren tijd weer goed te maken. In Workspace komen dit soort acties in de feed van de gebruiker, die heel bepalend aanwezig is op zijn of haar werkblad.
Ook deze Actions hebben weer de uniforme gebruikerservaring, maar kunnen toch uit allerlei applicaties komen, zowel on prem als SaaS, die via API's aan Workspace verbonden zijn. Denk daarbij opnieuw aan project-managementtools, HR-tools, finance-tools, eigenlijk alles wat binnen de organisatie wordt gebruikt. Op deze manier weet iedereen altijd wat er van hem of haar wordt verwacht en vallen taken dus niet tussen wal en schip.
AI in de toekomst
Fase drie moet Artificial Intelligence naar de micro-apps brengen, zegt Van Wingerden. Op dit moment is AI al geïmplementeerd in de security, waar we al eerder over schreven. Maar ook voor de werkprocessen kan het heel waardevol zijn en dus wil Citrix het ook daar gaan inbrengen. Er zijn namelijk heel veel taken die geautomatiseerd kunnen worden. Een voorbeeld dat steeds opduikt zijn de bagels op vrijdagmiddag. De aankoop daarvan moet elke vrijdagmiddag weer opnieuw worden goedgekeurd. Dat wordt elke vrijdag keurig gedaan, maar eigenlijk is het een taak die prima geautomatiseerd kan worden met behulp van machine learing. En zo zijn er in elke organisatie talloze taken die in aanmerking komen voor automatisering, wat de bedrijfsprocessen nog veel soepeler laat verlopen. Bovendien kan het geestdodende werk worden overgelaten aan AI en dat maakt het werk ook nog eens prettiger. De nadruk op de bedrijfsprocessen die er in Workspace zit, leent zich uitstekend als springplank naar die automatisering.
Zelf denken we dat het intelligent ondersteunen van werkprocessen zonder meer een noodzaak is als het over de werkomgeving gaat. Citrix heeft een visie die hierbij aansluit en ook met de uitvoering zijn ze goed op weg. Ze bewijzen in ieder geval dat ze VDI helemaal zijn ontgroeid en dat ze daarmee niet meer mogen worden geassocieerd. Het gaat niet meer om desktops, het gaat om het logisch aanbieden van functionaliteit. In een tijd van wildgroei van functionaliteiten in een wirwar van applicaties, is dat een complete verademing.
Reageer
Preview