Gisteren keken we naar het beheer van een vrije en open source-omgeving[/urlx] (FOSS) binnen een bedrijfsomgeving, inclusief ondersteuning voor legacy-XP. Vandaag het laatste deel in deze vierluik van het overstappen naar Linux, waarbij we stilstaan bij de brede ondersteuning van open source aan allerlei diensten en besturingssystemen.
Lees ook:
Overstap naar Linux (deel 1), met veelgestelde vragen over een enterprise-implementatie van Linux.
Overstap naar Linux (deel 2), over het draaien van legacy-software (bijvoorbeeld Windows XP-applicaties).
Overstap naar Linux (deel 3), over het IT-beheer van een open source-omgeving.
Er is veel veranderd sinds de hoogtijdagen van Windows XP. Inmiddels moeten organisaties een breed scala aan apparaten ondersteunen, in tegenstelling van de pc-monocultuur van weleer. Naast een open source-omgeving, moet je nu ook rekening houden met laptops van Apple, iPhones, iPads, Adroid-toestellen, Windows 8/8.1-apparaten en zelfs enkele Windows Phones of RT-tablets.
Brede ondersteuning via Samba
De BYOD-trend past prima bij open source-ecosystemen en dat is te danken aan Samba (verwijzend naar Microsofts propriëtaire SMB-protocol). Dit Zwitsers legerzakmes van koppeling wordt met elk Linux-systeem meegeleverd.
De energieke student Andrew Tridgell begon in 1991 aan Samba, omdat hij zich ergerde aan moelijkheden bij het koppelen van zijn MS-DOS-pc aan de UNIX-server in het lab van de Australian National University. Zo'n 23 jaar later kan Samba 4 elke Windows-pc ervan overtuigen dat hij is gekoppeld aan een Microsoft Server.
Samba zorgt ervoor dat de Linux-server een domeincontroller, Active Directory, fileserver, printserver, nameserver en andere cruciale netwerksystemen kan zijn. Samba behaalt bovendien zijn voordeel met Apple's capitulatie aan Microsoft in zakelijke omgevingen met de Windows-netwerkintegratie in Mac OS. En natuurlijk worden ook Linux-pc's ondersteund door Samba.
Ook op mobiel gebied is de ondersteuning behoorlijk breed: Android en iOS-gebruikers zijn sowieso geholpen met een Samba-koppeling. De details over Windows Phone 8 zijn wat vaag, maar ik verwacht dat ook deze moeten kunnen verbinden.
Syncen met de cloud
Een van de belangrijkste features van moderne omgevingen is dat data tussen apparaten gesynchroniseerd moeten kunnen worden. Veel gebruikers vertrouwen persoonlijk informatie - e-mail, contacten, agenda's, takenlijsten, bladwijzers, wachtwoorden - toe aan Google of Mozilla om te syncen tussen pc en mobiel apparaat.
Voor wachtwoorden gebruik ik liever een gespecialiseerde oplossing als Lastpass, die compatibel is met alle open source-technologieën die ik gebruik en al mijn webwachtwoorden versleuteld in de cloud opslaat.
Voor opslag en bestandsoverdacht via de cloud, kun je propriëtaire diensten als bijvoorbeeld DropBox of Ubuntu One gebruiken. Deze diensten bieden een gemakkelijke manier om beveiligd bestanden te delen en automatisch te synchroniseren met meerdere apparaten.
De cloud is in de post-Snowden wereld voor veel mensen - terecht - minder aantrekkelijk, vooral bij de clouddiensten die de VS als thuisbasis hebben. Als je liever de privacy in eigen had wilt houden, is het ook mogelijk om je eigen cloud te hanteren via ownCloud. Dit biedt vergelijkbare opties als DropBox en Google's synchronisatiedienst, maar van en naar je eigen server - on-premise of geleased in een land zonder Five Eyes-bemoeienis.
Beveiligde communicatie via OpenVPN
Secure by design zou het mantra moeten zijn voor elke IT-infrastructuur, maar het is net zo belangrijk voor organisaties die veel activiteiten hebben geoutsourced. Je hoeft niet op beveiliging te bezuinigen in de open source-wereld; alle tools zijn binnen handbereik.
De meeste open source-desktopomgevingen hebben een paar zakelijke sterke VPN-clients en servers meegeleverd. We hebben zelf vaak OpenVPN met veel succes op systemen met Windows, Mac en Linux gebruikt. Het werkt eveneens goed op mobiele apparaten. Je kunt OpenVPN inzetten om meerdere LANs om te vormen tot een beveiligd WAN dat is samengesteld uit versleutelde tunnels. OpenVPN ondersteunt telewerkers die organisationele resources willen aanspreken via een netwerkverbinding.
Conclusie: voordelen van open source
FOSS is ontworpen en wordt onderhouden door dezelfde community die het gebruikt. Enkele van de grootste namen in de IT-wereld werken mee aan de ontwikkeling en de waarde die ze toevoegen voor hun eigen gebruik is beschikbaar voor iedereen. Dat is bedrijfstechnisch sterk. Slimme organisaties kunnen besparen op licentiekosten en tegelijkertijd een betere concurrentiepositie behalen door open source te omarmen.
De migratie naar open source hoeft geen grote alles-of-niets-overstap te zijn, maar kun je heel geleidelijk doen. Dankzij de brede ondersteuning van onderliggende systemen, kun je open source-pc's en mobiele apparaten uitrollen naast propriëtaire oplossingen van Microsoft of Apple. Het grootste voordeel van een overstap naar Linux is dat je e geen zorgen hoeft te maken de volgende keer dat klanten van propriëtaire systemen met de handen in het haar zitten omdat het systeem niet meer wordt ondersteund.
Dave Lane is al geruime tijd een open source-vertegenwoordiger en ontwikkelaar. Hij werkt momenteel aan de bedrijfsontwikkeling en projectmanagement bij open source-ontwikkelaar Catalyst IT. Hij werkt daarnaast als vrijwilliger bij de Nieuw-Zeelandse open source-organisatie NZOSS, waar hij de onbewerkte en onvertaalde versie van dit artikel oorspronkelijk voor schreef. De originele versie staat hier en hij is beschikbaar onder Creative Commons-licentie Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0.
Een leven zonder Windows XP. Webwereld en Computerworld brengen in de maand februari onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen. Volg het dossier XPocalypse en geef je mening!
Herinner je deze nog: LastPass potentially hacked, users urged to change master passwords. Het allerlaatste wat ik doe in mijn passwords online zetten vooral als ze dan allemaal achter een masterpaswoord staan.
@yker6: ik zou de bedrijven die nu nog massaal op XP zitten niet de kost willen geven, om van overheden, semi-overheden en stichtingen (zonder winstoogmerk) nog maar te zwijgen.
.
Linux draait zelfs op embedded systemen en is vaak de basis voor thin clients, dat moderne distributies niet lekker lopen op oude hardware komt door de zware grafische desktopomgeving. Haast alle distributies bieden daarom de mogelijkheid om even eenvoudig in plaats van een zware grafische desktopomgeving een veel lichtere desktop te installeren. Die lichte desktopomgeving heet LXDE en is ontworpen met het oog op thin clients, dus ze draait ook op pc's van 10 jaar en ouder. Ik heb dit lijstje al eens gepost onder deel 1 van deze serie, maar voor het gemak nog eens:
.
LXDE Ubuntu: [Link]
LXDE Fedora: [Link]
LXDE OpenSUSE: [Link]
Knoppix (altijd LXDE): [Link]
Debian (postinstall LXDE): [Link]
wat een commotie over XP als je nu nog moet overstappen ben je toch rijkelijk laat en zal je hardware ook van die kwaliteit zijn dat een laatste versie van linux ook niet lekker draait
nu kan je allemaal dingen gaan schrijven voor overstappen maar web based applicaties draaien ook gewoon onder win8 en win7 tenzij de code veroudert is maar dan wil je het pakket ook niet. en automatiserings-pakketten die XP nodig hebben zijn waarschijnlijk ook uit het jaar 0 en zal de ondersteuning ook wel gestopt zijn
Reageer
Preview