Omdat Android een grote diversiteit aan apps heeft om bijna alles te doen wat je maar wilt, heb ik lang uitgekeken naar een Android-tablet. Je hebt netwerksniffers, SNMP MIB-browsers, poortscanners, Windows-beheertools en zelfs enkele SSH-utilities. Het nadeel is dat een aantal van deze apps een geroot toestel vereist. Maar voor deze apps is het de moeite die je daarin steekt waard.
1. Fing
Fing - genoemd naar 'ping' - heeft bijna elke vlugge netwerktest die je nodig hebt. En het is nog gratis ook! De app is goed ontworpen en eenvoudig te gebruiken, maar heeft twee nadelen. Ten eerste is root-toegang nodig en ten tweede weet je niet altijd wat er aan de hand is. Ik zou graag zien dat er een pictogram was dat aangaf dat de app nog steeds aan het zoeken is.
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Overlook
Vereiste versie: Android 2.3.3 of hoger
2. IP Calculator
IP Calculator is niet een uitgebreide app om IP's te berekenen, maar wel een handige omdat het programma meteen subnetinformatie en whois DNS-gegevens van het IP-adres weergeeft. Als je op een meer gebruikelijke manier wilt subnetten, probeer dan IP Network Calculator van ontwikkelaar OrbitingPluto. Deze app is ook gratis.
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Noir.de
Vereiste versie: Android 1.6 of hoger
3. IP Cam Viewer
Ik gebruik IP Cam Viewer al jaren. Het is een grote uitkomst dat ik al m'n beveiligingscamera's in m'n lab kan koppelen. Als je meer dan zes camera's gebruikt en een breder scala aan IP-webcams nodig hebt, dan heb je de pro-versie nodig. Deze kost ongeveer drie euro.
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Robert Chou
Vereiste versie: Android 2.3 of hoger
4. Network Mapper
De reden dat Network Mapper handiger is dan zomaar een netscanner, is dat je meteen ziet welke netwerkapparaten NAT gebruiken. Networkmapper is snel, gemakkelijk en bevat een NIC-database waarmee je sneller ziet welke apparaten niet op het netwerk thuishoren. Deze app heeft root-toegang nodig.
Prijs: €1,13
Ontwikkelaar: Ian Hawkins
Vereiste versie: Android 1.5 of hoger
5. Screaming NetTools
Screaming NetTools is een handige alles-in-één-app die root-toegang nodig heeft. Zonder root-toegang werkt de app ook, maar de meeste tools zijn niet te gebruiken zonder volledige toegang. Ik vind de dedicated subnetcalculators beter, maar het is handig om de DNS-tools van deze app op m'n tablet te hebben.
Prijs: €2,16
Ontwikkelaar: Shift-eight generation
Vereiste versie: Android 2.2 of hoger
6. SNMP Manager
In Google's webwinkel Play, noch op de site van de ontwikkelaar wordt vermeld dat SNMP Manager root nodig heeft, maar de app werkte beter nadat ik m'n Nexus rootte. Deze app is een uitgeklede versie van een tool om SNMP-query's uit te voeren. In tegenstelling tot de meeste apps in Google Play, gaat deze app voorbij het netwerk waar je aan verbonden bent. Ik heb alleen SNMP en SNMP2 geprobeerd, maar SNMP3 zal ongetwijfeld ook werken.
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Y Matsumoto
Vereiste versie: Android 1.6 of hoger
7. SNMP MIB Browser
Ik gebruik uiteenlopende tools om het netwerk te monitoren en sommige zijn beter dan andere. Het grootste probleem is het doorzoeken van de MIB om de OID-leaf te vinden die daadwerkelijk de functie bevat die ik zoek. SNMP MIB Browser ziet er lomp uit, maar werkt beter dan de hiërarchie van branches te doorzoeken. De app lijkt nog niet klaar te zijn voor Android 4.1, want hij bleef maar crashen op m'n Nexus. Ook deze tool heeft root-toegang nodig.
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Zoho
Vereiste versie: Verschilt per apparaat
8. SSH Tunnel
Als je nog geen VPN hebt draaien, is een SSH-tunnel een goede optie. Deze app heeft natuurlijk root-toegang nodig omdat je bijna elke applicatie door de beveiligde verbinding naar haar bestemming kunt duwen, bijvoorbeeld naar de Linux-pc op het werk. Je kunt bijvoorbeeld je app naar 127.0.0.1 op poort 12000 sturen en via SSH uitkomen op je WebDAV-server op 10.51.0.200, poort 80.
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Max Lv
Vereiste versie: Android 2.1 of hoger
9. Wifi Analyzer
Dit is dé app die iedereen die een netwerk gebruikt moet hebben. Als je vlug ziet welke router in de weg zit op je kanaal, verbeter je de verbindingssnelheid van het Wi-Fi-netwerk in een handomdraai. Niet iedereen vind dat overigens een goede ontwikkeling. Ik kreeg een woeste gebruiker op m'n dak toen ik netjes vroeg of hij z'n hotspot naar een ander kanaal wilde verhuizen. Hij vond blijkbaar dat ik inbreuk maakte op z'n privacy.
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Farproc
Vereiste versie: Android 2.3 of hoger
10. VoiP Bandwidth Calculator
Het instellen van QoS-profielen betekent meestal dat je moet weten hoeveel bandbreedte de stream gaat gebruiken. De app VoiP Bandwith Calculator komt als geroepen in Cisco-ruimtes waar het uitrekenen van dit soort profielvoorwaarden bijna gelijkstaat aan alchemie. Maak alleen wel een juiste telling van het aantal apparaten dat aan elke switch hangt om tot een juiste berekening van VoiP-streams te komen.
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Savagelands
Vereiste versie: Android 2.1 of hoger
11. Google Authenticator
Google Authenticator is een softwarematige toepassingen van wat beveiligingslui van RSA al jaren doen met die SecureID-dongles voor aan je sleutelhanger. We schreven hier uitgebreid over Google Authenticator, mocht je geïnteresseerd zijn hoe het werkt. Er is ook een PAM beschikbaar zodat je deze toepassing kunt gebruiken met Linux-api's.
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Google
Vereiste versie: Android 2.3.3 en hoger
12. Electrodroid
Van al mijn apps is Electrodroid het programma dat ik het liefst ook op m'n iPad wil, maar helaas is deze app alleen voor Android. Andere naslagwerken halen het niet bij dit juweeltje met bijvoorbeeld kleurcodes voor weerstanden en pinschema's van connectoren. Deze simpele en elegante app is de applicatie voor iedereen die met elektrotechniek bezig is.
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Iero
Vereiste versie: Verschilt per apparaat
13. ES File Explorer
Als je ES File Explorer al eens hebt overgeslagen, is het tijd om een nieuw kijkje te nemen, want de app is zoveel beter dan een paar jaar geleden toen het nog een simpele bestandsverkenner was. Je kunt nu bladeren door SMB-servers op het LAN en clouddiensten, inclusief Amazon S3, Dropbox, Skydrive, Google Drive, Yandex, SugarSync en Box. Bluetooth en ftp worden ondersteund en de app kan gecomprimeerde bestanden openen, zoals zip en tarballs. Het bevat verder een tekstbewerker, appkiller, cache-legende feature, en meer.
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: EStrongs
Vereiste versie: Android 4.0 of hoger
14. Bubble
Bubble is een heel simpele waterpas en misschien wel daarom een app die eigenlijk niet mag ontbreken. Ik gebruik het constant om racks, serverrails, camera's en bureaus waterpas te zetten. Een app waarmee je altijd een kleine waterpas op zak hebt, is een must-have.
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Ben Zibble
Vereiste versie: Android 1.6 of hoger
15. Xian Wings
Met Xian Wings (ook beschikbaar in een tabletversie) kun je netwerkstromen van je Windows-omgeving monitoren via je Android-toestel. Het verbindt met Microsoft System Center (2007 en 2012) en je kunt wijzigingen doorvoeren vanaf je telefoon in plaats van de console. Je beheert er onder meer je Active Directory-toplogie mee, kunt PowerShell-scripts draaien en ziet grafieken van de netwerkprestaties.
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Jalasoft
Vereiste versie: Android 2.2 of hoger
De wifi-analyzer van Farproc blijkt, getuige de recensies, na de laatste update vrijwel onbruikbaar te zijn geworden.
Beetje een Telegraaf kop. Heb geen van deze apps, ken geen van deze apps, en heb nog steeds een goed betaalde baan. Hoezo onmisbare apps?
Wat is jullie definitie van IT en onmisbaar?
Maar jij bent ook geen Android gebruiker, gekkie ;-)
Weer aan het "profile-en"?
Reageer
Preview