Onlangs was ik deelnemer van een telefonische vergadering met een aantal klanten en we hadden het over waarom de pc-markt nog steeds inzakt. Omdat dit verhaal iedereen in de IT-wereld aangaat, wilde ik enkele gedachten daarover met jullie delen. Het lijkt me dat er drie issues zijn die groei tegenhouden.
Dit is geen uitputtende lijst van de problemen die de pc-markt parten spelen, maar het aanpakken van deze drie zou de klanttevredenheid verhogen, enthousiasme vergroten en groei tot gevolg hebben. Ik denk dat de drie grootste problemen gaan om een gebrek aan een gestandaardiseerde en breed gebruikte processor-socket, een gebrek aan een uniforme beoordeling over beveiliging van systemen en het uitblijven van geavanceerde pc-innovatie. Laten we ze all drie even bekijken zodat ik kan uitleggen wat ik bedoel.
1. Gedeelde socket
Er was een tijd dat Intel en AMD een algemene socket gebruikten, wat betekende dat als een leverancier een probleem had, een OEM kon overstappen op een andere leverancier. Een gedeelde socket was geen eis van Intel of AMD, maar van de sector als geheel. Die zou intact moeten zijn gebleven zodat OEM's altijd aan hun vraag hadden kunnen blijven voldoen.
Maar in de jaren 90 verdween de gedeelde socket, zonder dat OEM's inspraak hadden, na een juridische strijd tussen AMD en Intel. Dat verzwakte de sector omdat een kritiek element niet meer mogelijk was: een plug die compatibel was voor processoren van meerdere leveranciers. Dat was een eis in de tijd dat de pc-markt ontstond. De markt die een gedeelde socket eiste waren het niet eens met het verdwijnen ervan en met een algemene socket zou de hele sector gezonder zijn.
2. Beveiligingsbenchmark
De wedloop om beveiliging is van groot belang, omdat de risico's groter worden, de kosten van een beveiligingsincident stijgen en de potentiële boetes van dataverlies astronomische niveaus beginnen te bereiken. Maar zonder een uniforme manier om beveiligingsinzet aan de buitenkant te meten, is er geen harde concurrentiestrijd tussen leveranciers en de meeste hebben niet het idee dat ze achterop raken.
Er is een industriebrede methode nodig om beveiligingsmethodologieën in te schalen en te beoordelen om de hele sector te beveiligen, zowel voor zakelijke als consumenten-pc's. Sommige high-end consumentenproducten worden op toplagen gericht, maar bieden niet dezelfde middelen als de zakelijke versies. Dat levert een situatie op waarbij C-level meer wordt blootgesteld aan risico's dan een gemiddelde werknemer.
Omdat we ons vaak op de schuldvraag richten in plaats van oplossing en mitigatie na een inbraak, hebben fabrikanten ook te lijden onder deze praktijk. Bovendien verwijderen sommige klanten de beveiligingsmiddelen die worden meegeleverd met de pc om ze te vervangen voor bedrijfsstandaarden die zelfs het risico op een inbraak vergroten.
De beschuldigende vinger wijst naar fabrikanten (OEM's) of bijvoorbeeld Microsoft en de ophef beschadigt hun merknaam. Zonder een uniforme methode om beveiliging te beoordelen, duikt dit probleem alleen op in reviews na een inbraak waardoor doeltreffende mitigatie uitblijft. Daarbij zit verhoogde beveiliging vaak niet in software, maar hardware en dat vereist een upgrade. Een modulaire aanpak zou dit issue verkleinen, maar je gaat waarschijnlijk geen harde stappen die kan opzien, totdat bijvoorbeeld een algemene benchmark de pc's scores meegeeft.
Net zoals verkeersveiligheid voortkomt uit samenwerking van autofabrikanten en met richtlijnen van overheden, zou pc-beveiliging ook op deze manier uit samenwerking tussen partijen in de sector moeten voortkomen. Aanvallen op grote schaal zouden verwoestend zijn voor landen, fabrikanten en de sector (en de bedrijven die worden getroffen), dus dit moet een hogere prioriteit krijgen.
3. Brede pc-innovatie
Verschillende bedrijven hebben de eerste twee decennia van het pc-tijdperk veel tijd en moeite gestoken in innovatie, wat deels werd gedreven door Intel's Pat Gelsinger (tegenwoordig CEO van VMware) om de sector te verbeteren. Microsoft probeerde iets soortgelijks rond de millenniumwisseling met bijvoorbeeld tablets en horloges, maar richt zich nu met innovatie vooral op de eigen Surface-lijn. Maar dat is wellicht de verkeerde aanpak, want laten we wel wezen: de omzet van Microsoft zou stijfen als de vraag voor de hele pc-markt steeg in plaats van enkel de Surface-producten.
Projecten om modulaire oplossingen, interessantere designs, robuustere behuizingen, zelfs iets als een voortvarende waterkoelingmethode zie je in de sector nauwelijks meer, of ze blijven bij de conceptfase hangen. Het gebrek aan een leidende rol in de sector houdt innovatie over de hele linie tegen en levert een hoger financieel risico op voor OEM's die hun eigen innovatie proberen toe te passen.
Net als ooit het geval was, zouden grote leveranciers innovatie moeten voortstuwen. Je ziet hier en daar interessante ideeën van bedrijven als Intel met iets als Tiger Rapids of bijvoorbeeld Nvidia met Ace, maar als de markt wil groeien, moet er minder individueel risico zijn en meer aandacht voor R&D om producten in de markt te zetten om het aanbod interessanter te maken, zodat de sector meer pc's kan afzetten. Dat zorgt er niet alleen voor dat de omzet van fabrikanten stijgt, maar ook dat er een stimulans is om hardwarebeveiliging bij te houden, waardoor we er allemaal veiliger op worden.
Terug naar hoe het was
Deze drie dingen zouden de pc-markt al interessanter, lucratiever en veiliger maken. Innovatie, concurrentie qua beveiliging en een gedeelde socket zouden de stagnatie die de markt al een decennium plaagt kunnen doen breken. De pc-markt kan veel beter zijn voor alle gebruikers en fabrikanten en het is in het belang van ons allemaal dat we meer teruggaan naar hoe het ooit was.
Begrijp niet waarom "Opinies" een tij willen keren die onomkeerbaar is; net als voor de smartphone markt die inmiddels ook zijn plafond bereikt heeft.
De PC heeft ons goed gediend, gaat het zeker nog een tijdje doen maar de wereld gaat door.
De WindowsPC heeft ons helemaal niet gediend maar de IT-wereld juist in diskrediet gebracht door al die malware schades. Zelfs nu nog lezen we elke dag op security.nl dat er Ziekenhuizen in Nederland, Engeland of VS de klos zijn na het oplopen van windowsgijzelsoftware of gemeentes na een RDP aanval (€200.000) en allemaal onderhouden door het windowsoligopolie. Elke maand update problemen en nu zelfs tussendoor noodpatches omdat windows aktief wordt misbruikt. Het wordt alleen maar erger.
Het is een grote schande dat er zoveel gemeenschapsgeld naar de overkant van de oceaan wordt overgemaakt en de schadelijke incidenten al jaren aanhouden en dan hebben we het nog niet eens over privacy schendingen. Tijd voor een parlementaire enquête. Miljarden worden er verkwanselt, die gebruikt hadden kunnen worden om een community op te bouwen van geven en delen en niet steeds opnieuw het wiel uitvinden.
Vrijwel de gehele desktop draait op de Windows software. De economische waarde daarvan is een getal dat jouw hoofdje niet eens kan bevatten.
Verwijzen naar bedrijven of instellingen die verouderde software ongepatched gebruiken tootn aan dat je geen flauw idee hebt waar je over praat.
Het aantal gecompromiteerde en niet te updaten linux installs ligt vele malen hoger dan de gecompromiteerde verouderde dekstops onder Windows.
Vandaar ook al die problemen. Schade wordt geschat op miljarden. Alleen de oude Slammer-worm wordt al geschat op 1 miljard. Dan is menselijk leed zoals afgeblazen ziekenhuis operaties niet eens meegenomen.
Software patchen door gekwalificeerd personeel schijnt een enorme opgave te zijn. Als het werkt tenminste.
Nee, in de zorg is dat vooral een budget probleem. Dat los je niet op met hobby software door Uber amateurs op zijn München ingevoerd.
In de zorg is er behoorlijk wat apparatuur op Linux waar evenzoveel problemen mee zijn. Onder bestafte it afdelingen met te weinig budget zorgen voor brede problemen. Gelukkig weten ze jou buiten de deur te houden.
In de zorg is alles uitbesteed aan het dure Windows oligopolie. Niks budget te kort.
Dus ook daar weet je niks van, net bewezen ;)
Wel eens van pinkroccade gehoord?
Ik heb het over "de PC" (zoals het onderwerp van het artikel) zoals we die nu nog kennen - in de breedste zin van het woord.
Ik heb het niet over een O.S.
En over Windows valt met jouw geen enkele zinvolle discussie te houden. Jouw zogenaamde argumenten zijn oneliners die je al twintig jaar herkauwt. Je zal daar je reden voor hebben die mij iig niet interesseren.
PC zonder OS doet niks. Dan kan het ons al helemaal niet dienen.
Een beetje zoals Ubertje dan :)
Stil maar, wacht maar, alles komt goed! Dit wordt het jaar van Linux!
Die omzet is al lang verstijfd.
De consument zit niet te wachten op nog meer (slimme) hardware, maar op een PC die het gewoon doet. Een windows PC voldoet niet aan de verwachtingen (kijk alleen al naar de update/upgrade problemen).
Men stapt over naar een ander device. Opvallend is nog dat een Apple PC unit al 6 jaar gemiddeld marktaandeel van 12,5% heeft. [Link]
Software doet er toe! en ontbreekt in dit stuk
Ubertje en getallen.. tja.
Natuurlijk doet software er toe. vandaar ook dat de meeste pc's geleverd worden met een vlot en compleet OS pakket waar je meteen mee aan de slag kunt. Daarnaast heb je vrije keuze in alternatieven. Je loopt niet het risico zoals bij Apple, dat ze hun vendor lock in chip activeren om je computer te claimen.
Meer on topic en zinvol:
De Surfacelijn is vooral opgezet om innovatie op te starten bij anderen. Bij gebrek daaraan is de surfacelijn inmiddels een van de meest innovatieve platformen die je kunt kopen.
Een Dell pikt deels de innovaties op en een Asus bijv ook. Maar HP bijv blijft altijd erg traag en richt zich te veel op de markt die ze wel kennen.
Gelukkig zeg je zelf al dat je eerste alinea niet zo on topic en niet zinvol is.
Hardware innovatie keert het tij niet. Meer giga Herzen of cores boeit de consument ook echt niet. Stabiliteit en snelheid wel en dat levert een Windows PC niet. Even snel whatsappen of je mail checken. Dat levert met een WindowsPC alleen maar ergenis op.
En weer een ctrolliaanse verbuiging ;)
Ik heb het over hardware innovatie, niet over een extra core of een snellere cpu. Dat is al lang geen innovatie meer. Misschien voor jou maar de meeste mensen hebben ruim voldoende aan wat ze hebben.
Stabiliteit en snelheid is al lang geen issue meer, maar jij leeft nog in het win95 tijdperk ;)
Daarom schreef ik ook "ook"
Stabiliteit (valt upgraden/updaten ook onder) is zeker een issue getuige de problemen van de laatste jaren.
De consument heeft met de voeten gestemd. Kan je niet ontkennen.
Klopt... 2000, jaar van linux 2001 jaar van linux, etc etc jaar na jaar....... men stemt inderdaad met de voeten ;)
LOL
Het aandeel Linux en Mac nemen niet af. Windows wel. Men heeft Windows verlaten voor een nonwindows mobiel of tablet. Windows software is op de mobiel een fiasco gebleken. Goede verklaring voor het instorten van de windowspc markt
'Instorten' is teveel gezegd, maar dat er met de voeten gestemd wordt is onmiskenbaar het geval. Dat vindt Zorba uit de grond van zijn hart niet leuk, maar die neemt zichzelf toch niet serieus.
;)
Verder zit W10 op c 900 miljoen apparaten en Windows op enkele miljarden. Ik snap dat het lastig is voor je dat het jaar van Linux nooit gekomen is, maar hee: feiten liegen niet ;)
Het jaar van Linux (op de desktop) zie ik voorlopig ook nog niet komen. Sterker nog, de combinatie van Windows 10 + WSL2 begint zo interessant te worden dat ik na jaren hoofdzakelijk Linux gebruik, overweeg over te stappen naar Windows 10. Updates ben ik niet direct bang voor. Deze geven in de praktijk, op de desktop, vergelijkbare problemen onder Linux.
Daar heb je er weer een die durft te beweren dat Linux update vergelijkbare problemen geeft. Windows 10 + WSL is een schizofrene oplossing. Windows agentless updaten via WSL gaat je niet lukken. Dat is voor ontwikkelaars waar gebruik van windows een company eis is.
Ach Ubertje.. 'the package system is broken' is een nogal een voorkomende kreet op google.
Dat is niet mis voor die paar gebruikers ;)
Zucht...het is moeilijk om een discussie te voeren met mensen met oogkleppen op. Ik heb persoonlijk de afgelopen 2 jaar geen enkel probleem gehad na een Windows 10 update. Meerdere met Linux. Een keer stopte KDE Plasma er volledig mee, NVidia drivers zijn sowieso totaal onbetrouwbaar, Broadcom wifi drivers ook. Verder is het gebruik van Linux in een kantoor omgeving hopeloos. Presenteren is altijd spannend. Monitoren met verschillende resoluties (bijvoorbeeld 4k scherm en normale projector) werkt niet out-of-the-box. USB C dockingstations zijn een drama enzovoort. Mijn (door mijn opdrachtgever verstrekte) Windows 10 laptop werkt op al deze gebieden pijnloos.
Verder werk ik in een omgeving waar PowerPoint, Excel en Word de hoofdtoon voeren. Hiernaast doe ik redelijk veel ontwikkelwerk op het gebied van data science. Tot op heden was Linux + VM voor mij een redelijk passende oplossing ondanks de bovengenoemde tekortkomingen. Dit omdat een efficiente terminal omgeving in Windows niet standaard voor handen is. Met Windows 10 + WSL2 is voor mij het break-even point genaderd. Ik ga het serieus evalueren en verwacht dat ik het beste van twee werelden kan krijgen. Makkelijke keus dus.
P.S. Wat bedoel je in vredesnaam met "Windows agentless updaten via WSL gaat je niet lukken"? Waarom zou ik dit willen? WSL2 gaat juist netjes mee in de Windows update cyclus. Windows update is bij de klant waar ik werk keurig geregeld, dus ik zie het probleem niet.
Ik blijf me verbazen dat er nog steeds mensen zijn die met het aandragen van voornamelijk anekdotisch bewijs een punt denken te hebben.
Als er maandelijks 100.000+ gebruikers probleem X, Y en Z wel ervaren, is het feit dat jij in je eentje dit soort problemen nooit voorbij zag komen niet zo heel relevant.
Dat geldt ook voor jouw persoonlijke, eenmalige KDE plasma issue.
Ik verbaas mij dat er nog steeds mensen zijn die met het aandragen van een van internet geplukt absoluut getal een punt denken te hebben. Klopt dat getal wel? Hoe is dat getal opgebouwd? Hoe groot zijn die problemen dan.
Er is weinig anekdotisch aan mijn verhaal. Ik werk in een technische organisatie met 800+ medewerkers. Ik heb nauw contact met de systeem/netwerkbeheerders. Hebben zij wel eens problemen met Windows Update? Zeker. Is het dusdanig dat ze liever naar Linux zouden overstappen voor de desktop? Zeker niet. De wereld is niet zwart/wit maar grijs.
Voor wat betreft mijn problemen na een Linux update. Ook daar is niks anekdotisch aan. De crash van KDE Plasma op Fedora na een update kun je terugvinden in bugzilla, google maar even op linux en NVidia en je vindt eindeloos veel gebruikers die Optimus/Prime niet aan de praat krijgen en waarbij na de eerste kernel update het prutsen weer opnieuw begint. Idem voor docking stations en dual monitor setup.
Bijna alle technische omgevingen werken met Linux (zelfs bij het KNMI) Jouw omgeving is anekdotisch. ASML? Een professionele Linuxomgevinig inrichten met Fedora (kde spin) en NVidia is ook nog eens vrij dom uit oogpunt van beheer. Niet zo'n slimme organisatie.
Je illustreert eigenlijk alleen maar het grote windows closed source driver (NVidia) update probleem. [Link] Dank daar voor.
Elke door Uber gesupporte omgeving is anecdotisch :)
Zeker, maar niet op de desktop. De organisatie waar ik voor werk heeft uiteraard op de server ook deels Linux draaien, maar qua desktop omgeving is het uitsluitend Windows.
Even een misverstand uit de weg ruimen. Ik werk op mijn eigen laptop (ben zelfstandige) met Fedora. De organisatie waar ik voor werk draait RHEL op de servers en Windows 10 op de desktop systemen.
Kan je ook nog even reageren op jouw eigen opmerking
Je hebt geen idee waar je het over hebt.
Kan je ook nog even reageren op jouw eigen opmerking:
Geen idee wat je hier mee bedoelt.
Als laatste, Linux heeft precies hetzelfde closed source driver probleem met NVidia. Kortom, je hebt oogkleppen op.
Ah een windows fan blijkbaar.
Jazeker wel ook op de desktop, maar bij de meesten, zoals bij het KNMI heet dat een workstation. De windows desktop is alleen maar kantoorautomatisering met hier en daar een CADCAM werkplek ivm de Autocad verslaving etc.
Inderdaad. Hoewel NVidia er wel aan werkt, is closed source drivers gebruiken in een open source OS niet slim ivm het gemak van beheer anders krijg je windows toestanden zoals je zelf al zegt.
Daar moet je dan ook devops voor zijn en dat ben je blijkbaar niet.
Om het tij te doen keren is betere software van belang. Op de PC wordt alleen windows standaard meegeleverd. Dat doet het tij blijkbaar niet keren. Men is overgestapt op een ander device waar windows geen enkele rol meer speelt, naast hier en daar een enkele surface
Whatever; uit jouw reactie blijkt zo'n gebrek aan ervaring, kennis en realiteitsbesef dat ik het hier verder maar bij laat. Ik heb medelijden met jouw werkgever/opdrachtgever.
Welkom terug Bassman!
Oh jee, naast zijn smerige doxing afwijking nu is iedereen weer bassman :)
Daar kun je toch alleen maar om lachen. Zakelijk zou je een uberbedrijfje toch nooit serieus nemen :)
Ik hoorde dat ene Zorba van LuxAlma surseance van betaling heeft aangevraagd.
Dat zou best mogelijk kunnen zijn als hij een door jouw gesupporte IT omgeving heeft ;)
Als dit weer een van je kwalijke roddels is over die persoon verdien je weer een ban!
Dat weten we hier al jaren. Er is namelijk helemaal niets te beginnen met Uber. Hij leeft in zijn droomwereld en daarin is alles wat met Windows te maken heeft fout.
Windowfielen gaan altijd op de man, want inhoud is natuurlijk altijd een probleem, gezien het aantal negatieve topics over windows. Dat weten we hier al jaren.
Windows en driver updates dat gaat nooit meer wat worden.
Dat is nou net wat jouw bijdragen hier al jaren zijn; inhoudsloos.
Stellingen poneren, onsamenhangende zaken bij elkaar proberen te praten, van hot naar her springen en vooral oneliners die het m hier niets doen en eigenlijk te lachwekkend zijn om in een serieuze een discussie te gaan.
Als docent (kennis overdracht, openheid, empathie heb jij nog nooit van gehoord) zou je al lang op straat staan, sorry hoor.
Bedankt voor het bevestigen van mijn stelling hierboven.
En zo droomt Ubertje verder over zijn wereldheerschappij ;)
Aks jij nou een schone lei had, alé, dan had je recht van spreken maar jouw gedrag hier is op vele momenten echt walgelijk; niets is jou vreemd (seksisme, racisme, doxing etc) om iemand of iets aan te vallen. De coulance op dit reactie forum is oneindig, lijkt wel. En praten over "Windowsfielen" op je zestigste maakt je zo treurig persoon, heb je geen idee van.
Oh, wacht: dat is vrijwel elk onderwerp hier ;)
Kijk je nu zelf niet met je eigenlijk oogkleppen? Blijkbaar heb je niet eens meer door, dat je ze op hebt.
Ofwel hele specialistische werkstations, die je niet zo vaak ziet. En als je echt gaat kijken naar die workstation, dan zie je eigenlijk hoe slecht ze onderhouden worden. Iemand durft ze echt aan te raken.
Een echt duidelijk antwoord, wat direct alle verklaard.
I.t.t windows kunnen de Linux servers/desktops/workstations wel goed onderhouden worden. Regelmatig kleine pakketjes werkt zo veel beter en geen verstoring van virussen en andere malware. Blijf lekker bij je vergiet en laat de sysadmin maar buffelen.
Wat een zielig geval weer, ubermannetje ;)
Dat is precies waar het om gaat. Zo hoeft je niet het wiel telkens opnieuw uit te vinden, waar je bij gesloten software niet aan ontkom. Samenwerken en delen daar is Zorba niet van.
Oke, goed voor iedereen om te weten dat je het gewoon toegeeft. Gezien je misdragingen op social media is het altijd lastig om een van de symptomen te isoleren.
Je moest eens weten ;)
LOL
Zorbah neemt alleen maar.
Offtopick: Ik blijf me verbazen dat jij hier je kop (spreekwoordelijk) nog durft te vertonen. Zorba heeft gelijk; narcisten als jij kennen geen zelfkritiek, laat staan vermogen tot nadenken en zien de reactie forum als een podium voor hun ego. Vandaar ook veelvuldig gebuik van "mensen" en je reactie richten tot denkbeeldig publiek (die er niet is op die tien stamgasten na)
Wel apart dat jij Zorba op zijn woord gelooft en dit niet bij Zorba herkent. Bezoekje Hans Asperger waard.
Zorba is namelijk de grootste narcist die hier rondloopt
Beetje hetzelfde als een gierigaard die niet kan uitstaan dat een ander nog gieriger is.
Terug naar Ontopick
Goed gespot
Als er bijna 300 million meldingen zijn van een broken package system dan is er volgens ctrol niets aan de hand. Dat is anecdotisch, lol
Vandaar dat Microsoft op zoek is naar vervanging van de windows kernel.
Jij bent hier degene die komt met ook dit soort vage google getallen ( en dan meestal nog verkeerd weergegeven, maar dat terzijde) Nu blijkt dat er bijna 200 millioen postings zijn over problemen met het package management systeem en Ubertje begint over Microsoft..
Vluchtgedrag weer.. gaat nu vast weer doxen als reactie ;)
Reageer
Preview