Softwarepakketten hebben niet het eeuwige leven. Ze worden vervangen, verbeterd of samengevoegd met iets anders. Ook Micosoft, een bedrijf dat een reputatie heeft geduldig te wachten tot producten een momentum krijgen, is niet bang om de stekker eruit te trekken als het nodig is. Hier zijn enkele befaamde voorbeelden van Microsoft die het zwaard hanteert voor, soms geliefde, producten.
1. TechNet
Deze wond is nog vers en het is waarschijnlijk een van de grootste producten die dit jaar ten grave is gedragen. Het model zou achterhaald zijn, want volgens Microsoft is er een verschuiving zichtbaar naar het downloaden van gratis evaluatieversies. Via TechNet downloadden gebruikers evaluatieversies zonder einddatum en daar werd misbruik van gemaakt door softwarepiraten.
Het bedrijf heeft TechNet in 1998 opgezet om via deze manier licenties te verkopen aan IT-professionals voor Windows-clients en servers. Maar anno 2013 ziet de softwaregigant meer nadelen dan voordelen aan de portal. Na ophef over het plotselinge verdwijnen schortte Microsoft het einde van TechNet nog eens drie maanden op.
2. Encarta
Microsoft leverde Encarta in 1993 als cd-rom in een tijd dat de eerste multimediaproducten voor de pc werden afgevuurd op de markt. Later werd er een website toegevoegd. Als reactie op twijfels over de betrouwbaarheid van Wikipedia, bedacht Microsoft dat de betrouwbaarheid van Encarta hoger zou scoren als het bedrijf andere encyclopediemakers opslokte. Het bedrijf wilde zelfs het geroemde Encyclopedia Britannica overnemen, maar dat mislukte.
Encarta kon Wikipedia simpelweg niet bijhouden en begon achter te lopen op zijn crowdsource-
concurrent. Gebruikers konden toevoegingen aanbrengen vanaf 2006, maar pas nadat een Encarta-redacteur deze had bekeken. Het resultaat was de high-end digitale encyclopedie Encarta Premium. Dat bevatte 62.000 artikelen tegenover meer dan een miljoen op Wikipedia. In maart 2009 kondigde Microsoft aan te stoppen met zowel de online als de offline versies van Encarta.
3. Live-producten
Microsoft is bezig met een grote consolidatieslag en heeft een hoop diensten in de lijn van Live-producten samengevoegd met andere programma’s. E-mail via Live (en Hotmail) zijn opgegaan in Outlook.com, Live Mesh is beëindigd ten faveure van Skydrive en Live Messenger is begin dit jaar verdwenen en bestaande accounts zijn overgezet naar Skype.
4. Windows Small Business Server
Met de komst van Windows Server 2012 kondigde Microsoft aan dat er geen versie van het besturingssysteem voor kleine bedrijven meer zou verschijnen, waarmee een einde komt aan de Small Business Server-serie. Het bedrijf hoopt dat MKB’s overstappen op Microsofts clouddiensten. Dus je kunt overstappen op Azure of Server 2012, Exchange Server en SharePoint inzetten. Wat heb je liever?
5. Flight Simulator
De reden dat zoveel mensen hier boos over waren, ligt vooral in de manier waarop Microsoft niet eens de moeite nam om een toekomst voor het pakket te zoeken. Microsoft Flight Simulator was een van de oudste producten van Microsoft die het in 1982 overnamen van game-ontwikkelaar subLOGIC die het vier jaar eerder op de markt had gebracht.
De fans van Flight Simulator waren trouwe klanten en er was een stevige markt voor allerlei mods en add-ons. Deze mensen waren dus ook behoorlijk teleurgesteld toen Microsoft besloot de game te beëindigen, zonder dat er een koper werd gezocht. In 2008 kreeg de economie klappen en ging Microsoft eens kritisch kijken naar zijn bezittingen.
In 2009 sloot Microsoft de studio die verantwoordelijk was voor Flight Simulator, waardoor 1400 werknemers op straat kwamen te staan. Het bedrijf stelde toen nog dat Flight Simulator zou blijven, maar in 2012 kapte Microsoft ook met de beoogde opvolger Microsoft Flight.
6. Zune
Zune was een ik-ook-product van Microsoft dat simpelweg veel te laat kwam. Doorgaans is het geen probleem voor Microsoft om laat in te stappen. Dat doet het bedrijf wel vaker, en met succes. De Zune had een paar interessante ideeën, zoals het delen van muziek met andere Zunes, maar het product kon niet op tegen de iPod. Microsoft kwam met de Zune in 2007, zes jaar na de iPod, en beëindigde het product in 2011. Delen van Zune leven door, zo wordt de software gebruikt in Xbox Live en Windows Phone.
7. Kin
Kin was eigenlijk een doodgeboren product en Microsoft kondigde het verscheiden van de smartphone alweer aan enkele weken nadat hij op de markt verscheen. De Kin was eigenlijk bedoeld als een soort goedkope pc, gericht op jongeren die zich geen smartphone konden veroorloven. Slechts enkele duizenden klanten kochten de smartphone.
Tech-site Engadget kwam met een goede post mortem waarin werd uitgelegd hoe het onderliggende besturingssysteem – voortgekomen uit de eens in de VS zo populaire Hiptop met het Sidekick OS dat was ontworpen door het bedrijf Danger van Andy ‘Mr. Android’ Rubin – werd herschreven en hogere prijzen de Kin fataal werden. Microsoft zette zijn ontwikkelaars in op Windows Phone.
8. Windows Home Server
Bill Gates introduceerde dit nieuwe thuisproduct op de jaarlijkse consumentenelektronica CES in 2007. Het was gebaseerd op Windows Server 2003 R2, was bedoeld voor thuisgebruik of kleine kantoren met meerdere pc’s. Het bood het delen van bestanden op een eigen netwerk, geautmatiseerde back-ups, een printserver en remote toegang.
Maar er was geen echte druk vanuit Microsoft of de OEM’s om het product aan de man te brengen. Je kon het niet gewoon downloaden en installeren op een oude pc, een tactiek die zo goed werkte voor Linux in het begin. Met zo’n halfslachtige aanpak, is het misschien onvermijdelijk dat er niet genoeg animo voor was en Microsoft trok vorig jaar de stekker uit Home Server.
9. Microsoft Works
Dit pakket was geïnspireerd door AppleWorks dat oorspronkelijk verscheen met de Apple II. Microsoft kwam in 1987 met zijn eerste versie, Works for DOS. Toentertijd was dat bijzonder: één grote applicatie voor kantoorsoftware.
De tekstverwerker, spreadsheet-software en het database-programma werden allemaal gedraaid binnen dezelfde applicatie, net als bij AppleWorks. Microsoft moderniseerde dit programma en bood het jarenlang gebundeld met nieuwe pc’s aan. In 2009 kwam er een einde aan Works en Microsoft stapte over op Office Starter 2010.
10. FrontPage
Dit pakket werd oorspronkelijk ontwikkeld door Vermeer Technologies, maar Microsoft slokte de tool op in 1996. Het werd onderdeel van Windows NT Server, dat de webserversoftware Internet Information Server (IIS) bevatte en uiteindelijk het Office-pakket.
FrontPage en IIS waren allebei propriëtaire software en de code werd daarmee hard opgesloten in producten van Microsoft. Front-end en back-end software was niet makkelijk te porten, wat Microsoft op kritiek kwam te staan. Toen de programma’s langer in de markt stonden, stapte de softwaremaker steeds meer af van deze vendor lock-in.
Microsoft kondigde in 2006 aan dat FrontPage zou worden vervangen door twee geavanceerde producten. SharePoint Designer was ontwikkeld voor design-professionals om SharePoint-applicaties te ontwikkelen en Expression Studio was gericht op ontwerpers die websites met veel features wilden ontwerpen. Later dat jaar viel het doek voor FrontPage.
11. Microsoft Expression
Net hadden we het er nog over dat Microsoft de tijd neemt voor producten om voet aan de grond te krijgen, maar Expression was er naar verhouding niet lang. Zes jaar na het verschijnen van het pakket, maakte Microsoft bekend dat Expression Studio niet langer als op zichzelf staand product zou uitkomen.
Delen werden samengevoegd met andere producten. Expression Blend verdween in Visual Studio. Expression Web en Expression Design zijn nu allebei beschikbaar als gratis producten, maar er is geen technische ondersteuning beschikbaar en Microsoft is niet van plan om nieuwe versies uit te geven.
12. Microsoft Money
Niet op elke markt waar Microsoft in de jaren 90 de strijd op opende, won de gigant het uiteindelijk ook van de concurrentie. Een van die gebieden was geldbeheersoftware. Intuit, de maker van Quicken, heeft dat territorium al decennia in bezit. Microsoft wilde dat bedrijf daarom overnemen, maar stuitte op weerstand van de Amerikaanse overheid.
Dus, if you can't join 'em, beat 'em, moet Microsoft gedacht hebben en daarom ging het rechtstreeks de concurrentie aan met Intuit. Dat pakte niet goed uit en tussen 1991 en 2009 bleef het pakket Money kwakkelen. Money kreeg nooit echt voet aan de grond in deze markt en in 2009 haalde het bedrijf Money van de beademing.
13. IronRuby
De open source-gemeenschap bekijkt Microsofts bekering tot de open source-kerk van ongeveer tien jaar geleden met enige scepsis. Er werd voorzichtig optimistisch gereageerd toen Microsoft met projecten al Port 25, IronPython en IronRuby aan kwam zetten. Die laatste sneuvelde stilletjes.
Er was geen officiële aankondiging, maar de beëindiging van het project werd bekend toen een voormalige werknemer in blogberichten vertelde dat er niemand meer bij het IronRuby-project werkzaam was. Het project is dus verlaten en er wordt betwijfeld of Microsoft nog een echte poging doet IronRuby te onderhouden. Vrijwilligers doen nu hun best, maar de laatste jaren zijn er alleen nog maar minimale wijzigingen doorgevoerd.
14. Windows Live OneCare
Nog voor Security Essentials waagde Microsoft al een poging met beveiligingssoftware. Windows Live OneCare was gebaseerd op Reliable Antivirus (RAV) dat Microsoft in 2003 had overgenomen van GeCAD Software. Het pakket bevatte een opruimingstool, defragmentatie, virusscanner, back-up-meldingen, controle op updates en een firewall.
De software kreeg het zwaar te verduren met heftige kritiek van critici en beveiligingsdeskundigen. De scanner kreeg slechte beoordelingen en de firewall bevatte te veel potentiële uitzonderingen. Dat terwijl het pakket toch 59 dollar kostte. Toen Windows 7 uitkwam was het afgelopen met OneCare en kwam Security Essentials om de hoek kijken, dat stukken beter scoort in malwaredetectietests.
15. DRM in de Xbox
De onthullingen eerder dit jaar over de nieuwe Xbox die binnenkort verschijnt, stonden gelijk aan zelfmoord voor het lucratieve onderdeel van het bedrijf. De nieuwe gameconsole vereiste een internetverbinding om games te kunnen spelen en het was zelfs verplicht dat de bewegingssensor van Kinect te allen tijde was aangesloten.
Een storm van kritiek van ongeruste bloggers en woedende gamers bracht Microsofts visie op de DRM via internetverplichting snel aan het wankelen. Sony introduceerde ondertussen de PlayStation 4. Zonder interneteis. Binnen een maand besloot Microsoft af te zien van de eerder aangekondigde beperkingen. Volgende maand komen beide consoles uit en sinds de beslissing om DRM er toch weer uit te slopen, is de Xbox de PS4 in presales bij webwinkel Amazon voorbij geschoten.
@Cyber
vreemde vergelijk. Bij de 15 heeft men de stekker uit een product getrokken. Maar dat is iets anders dan stoppen met de support van enkele specifieke versies.
.
Dan zou jouw post moeten gaan over Windows moeten gaan. Maar Windows wordt nog ondersteund.
Ik mis..... windows me, vista en windows 8.
Dat TechNet Subscriptions; verdwijnt / verdwenen is - zal Microsoft - op den duur nog heel veel spijt van krijgen.
TechNet Subscriptions had al 15 jaar lang een hechte groep 'gratis Sales Men' ontwikkeld die erg fanatiek Microsoft wereldwijd groot gemaakt hebben in het actief nemen van certified cursussen en verkopen van hun Enterprise Produkten.
Zodra alle Microsoft Certied trainers en Engineers dit op den duur gaan voelen, en dus missen, zullen deze Specialisten actief alternatieven gaan zoeken.
Pas over 2 a 5 jaar gaat Microsoft dit echt in de Portemonee merken, want dan pas gaan de certified Engineers, opeens geen cursussen meer volgen, en opeens geen Microsoft Produkten aan de man brengen.
Ik bijvoorbeeld; ben mij nu aan het omscholen van Microsoft Certified / naar Redhat Linux / en Oracle DB Certified Engineer.
Ik steek van af nu af aan - geen energie meer in een bedrijf die mij - na 15 jaar trouw te hebben gediend - laat vallen als een BAKSTEEN.
Eikels zijn het die deze beslissing hebben gemaakt,
ik heb er geen andere woorden voor over.
Het enige wat ik jammer vind is Money, wat ik nog wekelijks gebruikt, vvor de rest ben ik zeer tevreden met Microsoft op de PC, Laptop en Phone.
Visual FoxPro, al leeft het gebruik ervan gelukkig nog volop in de community, bv. via www.foxite.com.
Reageer
Preview