Wanneer begon het computertijdperk? De codekrakende Colossus stamt uit de jaren 40 van de vorige eeuw, maar je kunt veel verder terug, bijvoorbeeld naar de Charles Babbage en zijn automatische rekenmachines en zijn befaamde analytische machine. Die werden niet afgebouwd toen hij nog leefde (hij stierf in 1871) maar het was het eerste voorbeeld van een computer.
En technologiebedrijven? IBM startte in 1911 en staat vooral bekend om zijn digitale transformatie van een bedrijf dat gegevens verwerkte van ponskaarten naar de tech-gigant van vandaag de dag. Ons eigen Philips begon aan het eind van de 19e eeuw met gloeilampen, maar evolueerde tot een technologische innovator. Of Nokia, lang geleden begonnen als papierfabriek. En blik op de bedrijven die in 1800-zoveel begonnen en uitgroeiden tot belangrijke techbedrijven van de 20ste en 21ste eeuw.
In chronologische volgorde:
1. BT
De Electric Telegraph Company was in 1846 's werelds eerste publieke telegraafmaatschappij. Het bedrijf ging tien jaar later samen met de International Telegraph Company en daarna fuseerde het met nog een aantal Britse bedrijven onder de Post Office, om uiteindelijk de huidige naam, British Telecom, in de jaren 70 van de twintigste eeuw te pakken. Het levert nu breedband, mobiel, tv, diverse IT-diensten en netwerkproducten.
2. Siemens
Het Duitse Siemens begon als producent van telegraafmachines in 1847 in Berlijn als Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halsk. Het produceerde enkele van de eerste telegraaflijnen, maar ook 's werelds eerste tramlijn, patenteerde de dynamo en breidde uit naar nieuwe markten zoals radio en televisie. Siemens heeft vandaag de dag 300.000 werknemers wereldwijd en een omzet van 83 miljard euro. Het biedt allerlei producten en software voor het automatiseren van processen.
3. Corning
Dit is niet echt een techbedrijf zoals de anderen in deze lijst, maar het is tegenwoordig vooral bekend als de fabrikant van Gorilla Glass, het glas dat een smartphone-scherm beschermt tegen een stootje. In 1851 ontstond dit als de Bay State Glass Co. in het Amerikaanse Massachussetts.
4. Nokia
Een groot deel van de telecominfrastructuur en netwerkinfrastructuur draagt de naam Nokia, ook al heeft het bedrijf niet meer de zichtbare dominantie die het had in de tijd van de mobiele telefoon. De Finse fabrikant begon in 1865 als producent van houtpulp en raakte langzaam in de tech toen de tweede fabriek werd geopend in het plaatsje Nokia vanwege diens nieuwe waterkrachtstroom-mogelijkheden. Het bedrijf breidde zelf ook uit naar energieopwekking rond 1900 en maakte uiteindelijk radio-apparatuur, een logische stap richting de telecombusiness.
5. Toshiba
Opgericht in 1875 als Tanaka Seisakusho, hernoemd naar Shibaura Seisakusho en na een fusie met Tokyo Denki werd dit bedrijf hernoemd naar de huidige naam: Toshiba. Het bedrijf begon ook al als fabrikant van telegrafen en andere communicatieapparatuur. Gedurende de twintigste eeuw had het bedrijf z'n vingers in halfgeleiders, computers, mobiele telefonie, tv en video, kernenergie, gezondheid en nog veel meer.
6. Ericsson
In 1876 begon Lars Magnus Ericsson een reparatiewinkel voor telegrafie-apparatuur in Stockholm. Nu is het Zweedse bedrijf een multimiljardenbedrijf met bijna 100.000 mensen wereldwijd in dienst. Ooit vooral bekend bij het grote publiek voor zijn mobieltjes is het nu nog steeds een grote naam in de telecomwereld voor zijn netwerkinfrastructuur-apparatuur. De kans is groot dat als je dit op een smartphone leest onderweg, het mobiele signaal ergens door een Ericsson-basisstation wordt verwerkt.
7. GE
Uit verschillende onderdelen van Thomas Edison's bedrijfsimperium en een fusie met Thomas-Houston Electric Company ontstond General Electric (nu bekende als GE) in 1879 en het is nog zo enorm vandaag de dag als het was in de negentiende eeuw. Het was een van de eerste 12 bedrijven die genoteerd waren op de Dow Jones en daarvan is alleen GE nog over.
Door de jaren heen was het bedrijf geïnteresseerd in energie, ruimtevaart, logistiek, olie, gezondheidszorg, financiële diensten en meer. In de jaren 60 van de vorige eeuw was het een grote speler in de opkomst van het computerktijdperk en in deze eeuw is het een concurrent in de industriële IoT-sector met zijn platform Predix.
8. AT&T
American Telephone and Telegraph Company was bij zijn oprichting in 1885 nauw verboden aan Alexander Graham Bells Bell Telephone Company en AT&T groeide uit tot een van 's werelds grootste telecombedrijven in het midden van de twintigste eeuw. Het bedrijf is door diverse fusies en splitsingen gegaan, zo is zijn Bell Labs nu onderdeel van Nokia. AT&T speelde een rol in grote techontwikkelingen als de komst van transistoren, programmeertaal C en besturingssysteem Unix.
9. Ferranti
Dit Britse bedrijf was vooral bekend vanwege zijn apparatuur voor de elektrotechniek. Het begon in 1885 en stapte in de computermarkt in de jaren 40 van de vorige eeuw. De Ferranti Mark I staat bekend als 's werelds eerste commercieel beschikbare elektronische computer. Het bedrijf Ferranti ging ten onder in 1993, maar het Nederlandse Nijkerk Group heeft Ferranti Computer Systems onder zijn hoede, de divisie die IT-infrastructuur levert.
10. Océ
Dit Nederlandse bedrijf begon in 1887 als een fabriek waarin een kleurstof werd toegepast op margarine om het een echte boterkleur te geven. Die kleurstoffenspecialisatie werd gebruikt voor een nieuwe business toen het niet zo goed ging met de botersector en werd gebruikt om blauwdrukken te verbeteren. Dat leidde uiteindelijk tot een kopieersysteem en in de jaren 90 nam Océ de printertak van Siemens over. Tegenwoordig is Océ ingelijfd door Canon.
11. Kodak
Dit was een van de eerste fotografiebedrijven en Kodak verkocht vanaf 1888 camera's, film daarvoor en ontwikkelchemicaliën. Het bedrijf overleefde het tijdperk waarin alles naar digitale fotografie verhuisde, bleef boven water in het smartphonetijdperk en is tegenwoordig een leverancier van telefoons, tablets, scanners en (om de een of andere reden) een miner voor zijn eigen cryptovaluta.
12. Nintendo
In 1889 begon dit Japanse bedrijf als een fabrikant van Hanafuda, een Japans kaartspel. In het midden van de twintigste eeuw worstelde Nintendo en probeerde het van alles uit, onder meer met de productie van speelgoed en snelkookrijst. Eind jaren 70 ontdekte Nintendo games, nam het bedrijf de beroemde gameontwikkelaar Shigeru Miyamoto in dienst en de rest is geschiedenis.
13. Philips
Wat kunnen we over Philips zeggen dat je waarschijnlijk niet allang weet? Het bedrijf begon in 1891 in het toentertijd kleine plaatsje Eindhoven als gloeilampfabriek en met de focus op technologie de vorige eeuw met onder meer het NatLab en banden met de TU/e dreef het bedrijf de techsector in Nederland (en de wereld) naar nieuwe hoogtes. Zonder Philips hadden we bijvoorbeeld geen NXP (begonnen als Philips halfgeleiderfabriek, nu van Qualcomm) of ASML (een fusie van ASM en Philips) gezien.
14. Kapsch
Het Oostenrijkse Kapsch begon in 1892 zijn leven als Telefon- und Telegrafen-Fabriks-Aktiengesellschaft Kapsch & Söhne in Wien als een specialist in telegrafie, geleiders en telefonie-apparatuur. Vandaag de dag is het een grote naam in de back-end en produceert het bedrijf een hele reeks producten en diensten voor telecommunicatie, telematica en industriële elektronica.
15. ÅF
Dit bedrijf startte in 1895 in Malmö als Södra Sveriges Ångpanneförening als vereniging om de veiligheid van stoommachines na te lopen. Dat inspectiespecialisme leidde tot veel expertise over technologie en vandaag de dag is ÅF een bekende consultancy voor sectoren als energie, industrie en infrastructuur, met een focus op hoe technologie processen van verbeteren.
16. Anritsu
Sekisan-sha werd opgericht in 1895 en pionierde draadloze communicatietechnologie met onder meer demonstratie van zenders aan het eind van de negentiende eeuw. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd het Japanse bedrijf omgedoopt tot Anritsu en nu levert het test- en meetapparatuur voor de telecomsector en optische apparaten.
17. KUKA
Duitse roboticaproducent KUKA begon als Acetylenwerk für Beleuchtungen in 1889 in Augsburg als producent van betaalbare verlichting voor huizen en straten. Het evolueerde richting geautomatiseerde lasmachines in de jaren 50 van de twintigste eeuw, industriële robots FAMULUS in de jaren 70 en vandaag de dag biedt het geavanceerde fabrieksrobots.
18. NEC
Het Japanse Nippon Electric Company (nu simpelweg bekend als NEC) werd opgericht in 1899. Zoals zoveel namen op deze lijst begon het bedrijf zijn leven als telefoniefabrikant en leverde het telefoons en switces. Tegenwoordig maakt NEC elektronische componenten en apparaten en levert het allerlei netwerk- en telecomdiensten.
IBM ontstond idd in 1911, door een fusie, maar was al eerder actief (1896). Als dat niet geldt, dan zou Toshiba ook niet in het rijtje thuishoren. Dat ontstond immers ook door een fusie... pas in de 20e eeuw.
IBM?
19xx is 20e eeuw.
Reageer
Preview