Geert Houben, 32 jaar en Belg, is deze twee weken te gast bij Google in Silicon Valley. Houben neemt zijn intrek in het opleidingskamp Blackbox Connect. Hij is door Google uitgenodigd vanwege zijn geesteskind Cubigo, een zorgplatform met apps dat door medisch personeel en consumenten kan worden gebruikt. Aan het opleidingskamp van Google doen 15 startups mee die uit alle hoeken van de wereld komen. Houben houdt elke dag voor ons bij wat hij tegenkomt op zijn avontuur in Californië. Vandaag het eerste deel, de reis en aankomst.
Een dag van 36 uur. Druk en zwaar. Zo kan ik mijn eerste dag in Silicon Valley het beste omschrijven. Om 6 uur Belgische tijd in Berchem opgestaan, 4 uur later de vlucht in Amsterdam genomen en nog eens 11,5 uur verder in San Francisco aangekomen waar het middag was en het nog even duurde voor ik mijn bed in kon. Die vlucht - Google heeft betaald - was niet in businessclass hoor. Start-ups of jonge software-ontwikkelaars vliegen in economy, zo hoort dat.
Nog iets dat ik geleerd heb, is om te zeggen aan de douaniers dat ik hier ben voor werk. Sinds 9/11 is de douanecontrole hier immers een grote belevenis. Vorig jaar kwam ik hier elke maand en gaf ik 'holiday' als reden op. Na vier keren kreeg ik de opmerking wel veel vakantie te hebben, waarna ik alles opgebiecht heb. Gevolg: mijn koffer helemaal doorzocht en nog eens toen ik naar huis terugkeerde. Geen problemen deze keer, ook al keken ze vreemd op toen ik Google bootcamp opgaf als reden.
Twee Indiers spreken Apu-Engels
In de shuttle richting Palo Alto, mijn thuisbasis de komende dagen, merkte ik twee Indiërs op. Dat kan geen toeval zijn. Meteen een leuke babbel gemaakt en inderdaad: ze zijn ook uitgenodigd voor het bootcamp. Fijn multicultureel en ze spraken van dat grappig Apu-Engels zoals in 'The Simpsons'. Onze wegen gaan elkaar sowieso nog veel kruisen, want we delen de badkamer in het Victoriaans huis (foto) uit 1890 waar wij verblijven.
Mijn kamer is eerder klein, met nogal vintage behangpapier. Grappig. Zeker in combinatie met de gordijnen. Ik ben overigens de enige die een kamer apart heeft gekregen zodat ik elke avond rustig info voor het dagboek kan versturen.
Nog iets waardoor ik van de anderen verschil, is mijn hemd. Ik val uit de toon. Bijna iedereen loopt hier in T-shirts en slippers rond. Ook typisch voor start-ups blijkbaar. Je kan de deelnemers nagenoeg vergelijken met de personages uit de tv-serie 'The Big Bang Theory'.
Goed, ik ben weg, Palo Alto en omstreken verkennen. Apple-topman Steve Jobs heeft hier nog gewoond en wat verder ligt Menlo Park, waar veel potentiële investeerders gevestigd zijn. Tot morgen!
Meer on topic:
Zal vast leuk verdienen zijn... Zo'n platform voor Google ontwikkelen. Maar is dit iets wat we moeten willen? Een medisch platform voor Google (of eventueel voor MS of Apple). Wat mij betreft liever niet.
Wat was hier dan zo bijzonder aan? Mijn ervaring is dat het niet veel anders is dan diverse Europese vlieg velden. Persoonlijk vind ik Schiphol qua controle extremer (is het enige vliegveld waar je standaard door een bodyscanner moet).
Dus je biecht op dat je voor werk komt ipv dat je een toerist bent. En er veranderd niets... Ze doorzoeken nog steeds je koffer (dat doen ze bij toeristen ook (deze bevinding is gebaseerd op eigen ervaring, en die van kennissen die wel echt toerist waren. Je opent je koffer in het hotel, en vind een flyer van de douane dat ze je koffer hebben doorzocht))..
Veel succes met je startup.... Maar de douaneperikelen die je hebt meegemaakt zijn voor iedereen gelijk.
Wat mij persoonlijk het meest verbaasde, is dat ons Shengen verdrag (vrij verkeer tussen lidstaten) verder lijkt te gaan dan het vrije verkeer tussen de staten van de USA. Ja, als burger in een rental rijdt je de grensposten zo voorbij. Maar reisbussen en vrachtwagens moeten wel gewoon langs grensposten en weegstraten. Dat verbaasde mij nogal... Ik dacht juist dat dit in de USA minder zou zijn dan hier.
Deze is opzich wel belangrijk. De USA heeft een visumplicht. Komt het visum (toerisme) niet overeen met je doel (werken), dan hadden ze je op de eerste vlucht terug moeten sturen.
Wat dat betreft heb je echt uitzonderlijke mazzel dat dit blijkbaar niet is gebeurd.
Vind ik voor iemand die elke maand in de USA komt een vreemde conclusie. Als je er zo vaak komt moet je toch weten dat de USA wat dit betreft in drie tijdzones is blijven steken: tijd van de cowboys, tijd van de rock & roll en de 80's.
Reageer
Preview