Dik twee jaar geleden schreef ik een artikel over het verdwijnen van een steunpilaar onder het internet: de Perl programmeertaal. Waar ik ooit enkel met Perl leek te coden en debuggen, kwam ik erachter dat ik het steeds minder begon te gebruiken. Projecten, tools en raamwerken verplaatsten zich naar andere talen. Sindsdien is er naar mijn mening weinig veranderd. Ik besteed nu veel meer tijd aan het werken met andere talen om te komen waar ik wil zijn. Ook bij anderen constateer ik dat Perl wordt vervangen met Python, Ruby, PHP of een van de andere alternatieven.
Twee jaar terug uitte ik de hoop dat Perl 6 zaken zou veranderen en de oude strijder van een nieuwe uitrusting zou voorzien. Ik hoopte op een nieuw vruchtbaar tijdperk. Het was toen al meer dan tien jaar geleden sinds de aankondiging van Perl 6; een officiële release leek een kwestie van dagen te worden. We zijn nu in 2013 aangeland en Perl 6 is in geen velden of wegen te bekennen. Natuurlijk zijn er varianten verschenen, zoals Rakudo Perl, gebaseerd op de beginselen in Perl 6, maar technisch gezien is het geen Perl 6.
De eerste 13 jaar vijf versies, de laatste 13 jaar nul versies
Het is 13 jaar geleden dat het project achter Perl 6 gestart werd, toch gebruikt het merendeel nu nog Perl 5. Toen in 2000 de meest recente versie 5.6 verscheen, was Perl 1.0 13 jaar oud. Naarmate de tijd verstrijkt, lijkt Perl verder af te glijden, mede omdat de taal geen update krijgt. Het Wikipedia-lemma over Perl 5 bevestigt deze constatering, door een grafiek te tonen waarin te zien is dat het zoekopdrachten die met Perl te maken hebben sinds 2005 sterk afneemt.
Maar vergis je niet, veel functionaliteit uit Perl 6 is inmiddels teruggepoort naar Perl 5. De taal is in die jaren wel iets verbeterd. Maar in een wereld waarin op duurzame progressie en regelmatige updates gerekend wordt, is het dodelijk dat het wachten op Perl 6 nu al zo lang duurt.
Als ik nog wat beter kijk naar de grafiek van het Wikipedia-lemma, vallen me een aantal zaken op. Alhoewel Perl in de top 10 blijft, bungelt het ver onderaan. Talen die je er zou verwachten, zoals C en Java, staan stevig op de eerste twee posities. De opkomst van het door iOS en Mac OS X gepromote Objective-C is opvallend, terwijl ook Python en Bash een aanzienlijke groeispurt doormaken.
Uiteraard zijn niet alle genoemde talen directe concurrenten. Bash en Objective-C hebben weinig gemeen - sterker nog, het zijn talen bedoeld voor compleet verschillende toepassingen. Bash is een directere concurrent voor Perl omdat het zich op kleine, laagdrempelige projecten richt. Bestand- en procesmanipulatie, kleinschalig taakbeheer, automatisering en installatiescripts kunnen met beide talen ontwikkeld worden, maar het lijkt erop dat ontwikkelaars tegenwoordig sneller geneigd zijn daarvoor Bash aan te wenden.
Alternatieven genoeg
Python, Ruby en PHP zijn op hun eigen manier Perl-alternatieven. Waar PHP zich vooral richt op de ontwikkeling van webapplicaties, kan het ook voor veel toepassingen worden gebruikt die van oudsher het terrein van Perl waren. Python en Ruby zijn meer generieke talen, maar worden ook boven Perl verkozen. Het ironische is dat beide talen sterk door Perl beïnvloed zijn.
Perl bevindt zich in een lastig parket. Een gigantisch aantal tools en projecten maken nog steeds gebruik van de taal, maar een terugkeer naar de gloriedagen van weleer lijkt uitgesloten. Hoe meer tijd verstrijkt, hoe verder het marktaandeel van Perl slinkt. Het wordt een zeldzame, archaïsche taal, zeker vergeleken met de nieuwe, geliktere opties.
Een waardig afscheid is op zijn plaats
Misschien is dat ook goed. Perl stond aan de basis van de innovatie en technologische ontwikkelingen die de afgelopen twee decennia hebben plaatsgevonden. Het is de aanjager van vele andere talen geweest die belangrijk zijn geworden voor moderne developers. Je kunt spreken van een behoorlijk rijke geschiedenis.
Ik denk dat het nog te vroeg is voor een overlijdensbericht, maar alle tekenen wijzen erop dat de beste dagen van Perl in het verleden liggen.
Perl 5
De programmeertaal Perl 5 krijgt al vele jaren met regelmaat een nieuwe versie. In 2010 is zelfs begonnen elk jaar een nieuwe versie uit te brengen.
2010 5.12
2011 5.14
2012 5.16
2013 5.18
2014 5.20
Na het uitbrengen van een nieuwe versie wordt meteen begonnen aan de nieuwe versie. Die krijgt een oneven nummer. Op dit moment wordt hard getest aan versie 5.19 en op 20 mei komt versie 5.20 uit.
Sinds 2000 zijn er dus niet 0 versies verschenen, maar 7! Dat zijn: 5.8, 5.10, 5.12, 5.14, 5.16 en 5.18. Overigens wordt ook versie 5.6 nog onderhouden en komen er nog regelmatig updates voor uit.
Van deze versies zijn vele updates verschenen. Bijvoorbeeld als er een veiligheidsprobleem of een bug gevonden werd. Van bovengenoemde versies van de programmeertaal Perl 5 zijn op dit moment flink wat updates beschikbaar.
Perl 6
Perl 6 is inmiddels al goed bruikbaar. Rakudo Perl is gewoonweg Perl 6, ook als men het "technisch ziet". Rakduo Perl voldoet aan de specificaties die voor Perl 6 gemaakt zijn.
Perl 6 Rakudo heeft een maandelijkse release-cycle. Elke maand een nieuwe versie. Op dit moment kan men versie 2014.03 downloaden, installeren en gebruiken. Later deze maand volgt de release van 2014.04.
Rakudo wordt hier en daar al in productie gebruikt.
TIOBE-statistiek
Op [Link] staat de ranglijst van populairste programmeertalen. Perl is, sinds het artikel in Computerworld, gezakt van de 10e naar de 13e plaats. In de Perl-gebruikersgemeenschap is een paar keer gesproken over de reden hierachter. Vrijwel niemand vond het interessant om er over te praten of om er iets aan te doen.
Om maar iets te noemen: Perl wordt door haar gebruikers overal geschreven als "Perl", niet als "Programming Language Perl" en dat laatste is wel nodig om hoog in te TIOBE-ranglijst te komen.
Perl is sterk
De programmeertaal Perl wordt dus regelmatig geüpdate. De Perl-gebruikersgemeenschap groeit ook nog flink. Elk jaar komen er zogeheten Perl Monger-groepen bij, wereldwijd zijn er nu meer dan 250 van zulke groepen. Elk jaar komen er landelijke Perl Workshops bij; volgende maand wordt bijvoorbeeld de eerste Tsjechische Perl Workshop georganiseerd. In Europa, Noord-Amerika, Japan, Rusland en Brazilië worden jaarlijks grote Perl-conferenties georganiseerd door zeer enthousiaste gebruikersgroepen.
Over gebruik door grote bedrijven kan Perl ook niet klagen. PriceLine, moederbedrijf van Booking.com, om maar eens een voorbeeld te noemen, draait voor 80% op Perl, en heeft een market cap van ruim 60 miljard dollar.
Perl leeft nog volop. Dank u voor uw belangstelling.
Reageer
Preview