Zoals het geval is bij alle samenwerkingen, begint het proces met kennismaken. Dit lijkt op het eerste gezicht wellicht vanzelfsprekend en daardoor triviaal, maar is dat zeker niet. Het gaat hierbij om kennismaking tussen personen die samen gaan werken. Bij rb2 werken we Agile, en ondanks dat dit de standaard in softwareontwikkeling is, vergt het een goede onderlinge klik tussen ons en onze klanten. Het vertrouwen moet gaan ontstaan dat rb2 met voldoende snelheid een passende technologische oplossing kan leveren.
Wil je voor je verder leest eerst op je gemak lezen wat rb2 doet en wat de visie is van dit Nederlandse bedrijf, klik dan hier.
Context is key
Het doel van de kennismaking tussen ons en onze klanten is ook om de context te leren kennen, oftewel het (beoogde) business model en positionering. Dit zijn uitgangspunten om gezamenlijk de 'product vision' te definiëren. Deze beschrijft het doel van het product, de intentie achter het product en waartoe het product zijn gebruikers in staat stelt. Deze context is nodig om een goede inschatting te maken van het werk om de juiste technische oplossing te realiseren.
rb2 begeleidt in het weloverwogen identificeren van specifieke kenmerken en bijzonderheden. Let wel, het is hier niet de bedoeling om alles tot in detail vast te leggen. 'Voldoende' is hier het sleutelwoord, niet zozeer volledig en gedetailleerd.
Van visie naar eerste release
Zodra de overkoepelende visie en de doelstellingen voor het product voldoende duidelijk zijn, wordt in gezamenlijk overleg een set van functionaliteiten opgesteld en geselecteerd die absoluut in de eerste release van het product moeten zitten. We willen dat onze klanten een product snel in gebruik nemen, zodat we zo vroeg mogelijk feedback van gebruikers ontvangen er snel waarde uit het product gehaald kan worden. Wanneer een eerste release live kan, hangt uiteraard samen met de feature set die je propositie al bood of die de markt als 'standaard' ziet.
Als er een nieuw e-commerce platform gerealiseerd moet worden, dan kan rb2 op basis van haar ervaring de 'standaard' feature set aandragen, en kunnen we snel de aandacht besteden aan die features die de propositie onderscheidend gaan maken. Als daarentegen voor een nieuwe propositie een oplossing gebouwd moet gaan worden, waar geen referentie voor bestaat, dan gaat de aandacht uit naar de totale feature set voor de eerste release.
Start van de realisatie
Na de kennismaking, de gezamenlijke verkenning en het bereiken van overeenstemming over de eerste release, is de tijd aangebroken om te starten. Bij de start van de realisatie moet de samenwerking gaan ontstaan tussen de uitvoerende teamleden van de klant en de teamleden op ons kantoor in Purmerend.
Om de samenwerking te laten groeien, wordt een 'Proof of Collaboration' ingezet. Hierbij wordt door ons tijdens de eerste sprints extra aandacht besteed aan de rolverdeling en het vinden van de optimale samenwerking binnen het SCRUM-proces. Hoeveel sprints dat zijn, hangt af van de specifieke situatie, maar vier sprints is een aardig uitgangspunt.
Hierbij krijgt de Product Owner (PO) in het bijzonder de aandacht. De PO heeft een belangrijke rol in het SCRUM-proces, want die is verantwoordelijk voor de Product Backlog, de geprioriteerde bron van werk voor het development team.
Continue coaching
Als de 'Proof of Collaboration' succesvol is afgerond draait de realisatie op volle toeren. Ook dan blijft de band tussen rb2 en de klant hecht. We blijven coachen op een optimale levering van software. We helpen klanten (meer) agile te werken, en waarborgen daarmee dat ons team het juiste kan en zal leveren. We hebben klanten die wel en niet ervaren zijn met Agile werken. Daar passen we de coaching uiteraard op aan. We zorgen dat de geboden expertise op proces en techniek aansluit bij de ervaring en wendbaarheid van de klant.
Bij voorkeur wordt er een Product Owner vanuit de organisatie van de klant aangesteld, maar soms is het zo dat er bij aanvang nog geen PO is. In dat geval werkt rb2 het liefst met een externe PO. Zodra een PO het scrummen goed onder de knie heeft, is coaching op het proces minder nodig. Veelal verwelkomt PO dan nog wel ondersteuning bij het 'refinen' van de Product Backlog, om zo meer snelheid te gaan maken.
Kortom, gedurende de hele samenwerking blijft er nauw contact tussen rb2 en de klant. Daarover lees je in het volgende artikel in deze reeks nog veel meer. Hou deze pagina's dus goed in de gaten als je er meer over wilt weten.