De complexiteit van het datacenter groeit door steeds meer data en door alle mogelijkheden die er met nieuwe technieken bijkomen. Tegelijk eist de business steeds meer, terwijl alles ook nog veilig moet blijven. Door al deze factoren kun je niet meer om het intelligente datacenter heen.
Clemens Esser, CTO van HPE, gaat de verschillende factoren langs die de complexiteit vergroten, wat overigens lang niet allemaal technische issues zijn.
Data
De meeste organisaties hebben veel data en krijgen steeds meer data uit verschillende bronnen. Het wordt dan ook steeds complexer waar welke data zou moeten staan voor de meest efficiënte en goedkoopste configuratie. Bovendien moet courante data direct beschikbaar zijn, terwijl andere data kan worden opgeslagen in goedkope maar langzame cloud. Weer andere data mag niet in de cloud vanwege compliance. Deze configuraties moeten snel kunnen veranderen omdat er steeds met andere data wordt gewerkt en er steeds andere eisen worden gesteld. De complexiteit van het beheer van data wordt door deze factoren steeds groter en dus wordt het moeilijk om de data efficiënt en tegelijk veilig te houden zonder AI, zo schetst Essers de situatie.
"Maar uiteindelijk is data toch maar gewoon data", gaat hij verder. "Uiteindelijk ben je op zoek naar informatie. En wanneer wordt data dan informatie. Hoe oud is de data, wat is de source, kan ik het bewijzen, hoe zit het GDPR? En soms is het probleem gewoon dat je die data moet destilleren uit heel veel data. Dan ben je soms op zoek naar een speld in een hooiberg, alleen weet je nog niet hoe de speld er uit ziet."
Hybride IT
Moderne IT is hybride en dus een combinatie van on prem, private cloud en public cloud. "Als een bedrijf een SaaS-dienst gebruikt zit de data uit die omgeving al in de cloud", zo constateert Essers. "En als je naar Data kijkt kan je in de cloud een goede data-analyse omgeving krijgen zonder al te veel extra werk vooraf. In Azure heb je bijvoorbeeld MS Power BI, waar veel klanten gebruik van maken. Maar als je meer speciaal werk wilt gaan doen of traditionele applicaties hebt, dan werken die misschien weer in je eigen on prem omgeving."
Voor veel bedrijven wordt het dus een afweging van kosten, regels, gemak en waarde. Het wordt dan een kwestie van waar welke workloads het beste en goedkoopste draaien, wat door de tijd heen ook nog verandert onder invloed van onder andere piekbelastingen en daluren. Hierdoor neemt de complexiteit alleen maar toe, wat het lastig maakt voor beheerders om de juiste keuze te maken.
Snelheid
Alsof het zo nog niet ingewikkeld en complex genoeg is! Maar IT krijgt volgens Esser niet de tijd om de configuratie rustig te optimaliseren, want de business heeft haast en is dus volop digitaal aan het transformeren. Steeds moeten er nieuwe applicaties gemaakt worden en oude worden verrijkt met nieuwe data. IT mag niet achter gaan lopen op de business en dat maakt de vorige twee punten extra nijpend. Al die nieuwe functionaliteit moet worden ondersteund, waardoor de configuratie van het datacenter verandert. Bovendien moet daarbij uptime verzekerd zijn. De toenemende complexiteit wordt nu dus gecombineerd met toenemende tijdsdruk, waardoor de kans op fouten alleen maar groter wordt.
Die snelheid staat ook weer haaks op de policies met data. "Als je data-onderzoek wilt doen moet je data uit bepaalde bronnen hebben", vertelt Essers. "Maar om welke bronnen gaat het dan en mag je daar als data-onderzoeker zomaar bij of kom je dan in de problemen met de AVG? Daarom is er bij veel bedrijven de standaard policy dat alles dicht staat en dat er pas access wordt gegeven als het nodig is. En als die access uiteindelijk gegeven wordt, moeten de regels worden veranderd. Maar door de access-regels steeds te veranderen is de kans op menselijke fouten weer steeds groter, wat enorm veel impact heeft. Bovendien, mocht een bepaalde zoekopdracht een specifieke load genereren waardoor de productiesystemen langzaam worden dan moet je natuurlijk weer anders reageren."
IT'ers
Je mensen moeten dit allemaal bijhouden. Maar IT mag niet alle tijd bezig zijn met het configureren en soepel houden van de infrastructuur, omdat dat niet bijdraagt aan de business. Er moet geïnnoveerd worden! Het is dus niet handig om goede IT'ers op te zadelen met het beheer van het datacenter, je kunt ze elders wel beter gebruiken. Daarnaast is het ook nog heel moeilijk om aan goede IT'ers te komen, dus heb je simpelweg geen mankracht om de groeiende complexiteit van het datacenter met de hand te beheren.
"Hier komt die 80/20-regel weer om de hoek kijken", stelt Essers. "Vaak zie je dat IT 80% van de tijd werkt aan het in de lucht houden van de bestaande IT en slechts 20% aan vernieuwing. Maar om mee te kunnen als bedrijf moet je waarschijnlijk meer tijd gaan besteden aan vernieuwing. Hoe kan je de mensen in de IT-organisatie dan de middelen geven om die beweging te maken. Volgens mij is het antwoord een Intelligent datacenter voor de bestaande apps met alles eromheen."
Veiligheid
Alles bij elkaar geeft dit een duidelijk beeld. Het datacenter is te complex geworden voor mensen om te begrijpen. Er is te veel data, te veel mogelijkheden die heel flexibel op de juiste manier gecombineerd moeten worden om het datacenter zo soepel en goedkoop mogelijk te laten draaien. Tegelijk is er geen personeel dat dit op een goede manier kan doen, terwijl de urgentie er wel is. Je kunt je hierin namelijk geen fouten veroorloven, omdat de hele business afhankelijk is van wat er op het datacenter draait en downtime is dus kostbaar. Maar fouten brengen de veiligheid in het geding, terwijl die altijd moet kunnen worden gegarandeerd.
Lees ook: De 4 kenmerken van het intelligent datacenter
"Veiligheid bestaat uit heel veel zaken, stelt Essers. Bij sommige bedrijven kan er veel misgaan als IT uitvalt, denkt aan manufacturing waarbij er bijvoorbeeld een fabriek stil komt te liggen. Maar een inbreuk op de veiligheid kan er ook voor zorgen dat je je data kwijtraakt, waardoor je als bedrijf niet meer weet wie je klanten zijn en van wie je nog geld krijg, om maar wat te noemen. Maar denk ook aan imago-schade als je data op straat komt te liggen of aan ASML, waarvan laatst in het nieuws kwam dat de Chinezen hun patenten en andere kennis hebben gestolen om hun producten na te maken. Dat geeft wel aan dat je je geen fouten kunt permitteren."
Het intelligente datacenter
De enige uitweg uit deze impasse is een intelligent datacenter dat de configuratie voor zijn rekening neemt, denkt Essers. In eerste instantie moet dat gebeuren met aanbevelingen en alerts, waardoor IT het veel makkelijker en sneller juist kan instellen. Vervolgens, als er voldoende vertrouwen is opgebouwd, kan het met automatische bewerkingen. Ook is het met een intelligent datacenter makkelijk om de configuratie te veranderen zonder daarbij iets over het hoofd te zien. IT kan zich zo op zaken richten die bijdragen aan de business, terwijl de infrastructuur soepel blijft draaien.
"De intelligentie van een datacenter wordt bereikt door het samenbrengen van een aantal zaken rondom infrastructuur, gedrag en hoe applicaties daarin gedijen", legt Essers uit. "HPE verzamelt bijvoorbeeld samen met onze klanten veel info rondom storage, compute, netwerk, virtualisatie-software en een groeiend aantal applicaties. Daarmee heb je een soort dwarsdoorsnede van de hele omgeving. Door dit bij heel veel klanten te doen, zien we wat er wel werkt en wat problemen kan veroorzaken. Mocht zich vervolgens ergens een probleem voordoen, dan wordt dat gedetecteerd en vergeleken met andere omgevingen. Aan de hand van wat we bij andere klanten zien kunnen we kijken of we patronen herkennen en adviezen geven om op tijd de omgeving aan te passen." Met instemming van de klanten zouden de benodigde acties later ook automatisch doorgevoerd kunnen gaan worden. Zo ontstaat dan het intelligente datacenter, schetst Essers. "We beginnen klein met enkele acties, maar in de komende tijd zal dit steeds meer gaan worden. En door de toenemende complexiteit is dat van onschatbare waarde."
Voor meer informatie over HPE InfoSight, download de whitepaper Aritificial Intelligence voor uw hybride cloudwereld
Reageer
Preview