SAP timmert hard aan de weg met zijn in-memory database HANA. Hoewel het aantal klanten nog tegenvalt, boekt het bedrijf in technologisch opzicht flinke vooruitgang. Vorige week werd bekend dat HANA geschikt wordt gemaakt voor real-time operationele data. Het bedrijf brengt concurrenten als Microsoft, IBM en Oracle daarmee een flinke slag toe. Maar hoe gaat het nu verder? SAP co-CEO Gerhard Oswald en HANA-topman Franz Färber spraken onlangs met collegasite CIO.de over de mogelijkheden, beperkingen en doelstellingen van SAP HANA.
Hoe ziet de roadmap voor SAP HANA eruit?
Gerhard Oswald: Onlangs bieden we via de cloudinfrastructuur van Amazon een ontwikkelingsplatform op basis van SAP HANA aan waarmee klanten en partners nieuwe, eigen toepassingen kunnen ontwikkelen. Onlangs werden de cloudomgevingen van Successfactors voor personeelsdiensten en Ariba voor handelsnetwerken op HANA overgezet. In de aankomende maanden wordt het in-memory aanbod aan transactieverwerkende ERP-, CRM- en SCM-applicaties van de SAP Business Suite toegevoegd. Op dit moment lopen er bij twintig klanten pilotprojecten, waarvan de resultaten tot nog toe bemoedigend zijn.
De in-memory databasetechnologie is toch niet voor transactieverwerkende systemen bedacht?
Franz Färber: We hebben al in 2005 met de SAP NetWeaver Business Warehouse Accelerator een op in-memory technologie gebaseerde appliance voor snelle data-analyses op de markt gebracht. Toch is de HANA-ontwikkeling van begin af aan op zowel OLAP-gebaseerde BI-oplossingen als OLTP-systemen gericht. Dat is volgens ons een groot voordeel ten opzichte van andere in-memory systemen die op dit moment op de markt zijn.
De eerste transactieverwerkende oplossing hebben we voor het ERP-pakket SAP Business One ontwikkeld. Nu maken we als volgende stap de transactieverwerking binnen de SAP Business Suite voor in-memory geschikt. De SAP CRM-applicatie draait al op HANA. Deze bouwt voort op een van de sleutelcomponenten van de oplossing ‘SAP 360 Customer’ die we in november op Sapphire Now aangekondigd hebben.
Als zowel je ERP-, CRM- als SCM-systeem op een in-memory database loopt, kun je complexe businessprocessen en grote datasets direct in databaselayer verwerken, op veel hogere snelheden dan mogelijk met traditionele databasetechnologie.
Waaruit bestaan de concrete voordelen voor bedrijven? CIO’s zullen niet alleen in in-memory technologie investeren omdat het sneller kan verwerken en analyseren.
Gerhard Oswald: Dat hangt van meerdere factoren af. Al sinds mensenheugenis verlopen binnen ERP-oplossingen processen als MRP, capaciteitsplanning of simulaties in een batchmodus. Het wegnemen van de batchdoorloop is een belangrijke ontwerpmaatregel die we nemen in de ontwikkeling van in-memory technologie voor het draaien van transactieverwerkende systemen.
Wanneer binnen een SAP ERP-systeem transacties met behulp van HANA verwerkt worden, kun je dagelijks meerdere complete MRP-runs doorvoeren. Productiechefs kunnen direct reageren op noodsituaties die met de productie te maken hebben en dispatchers snel en flexibel op klantverzoeken reageren. Op hun beurt laat dit koop-, opslag- en productieprocessen efficiënter verlopen. In simulaties zijn er enorme gevolgen denkbaar als ‘what if’-scenario’s in real-time berekend kunnen worden. Voor het management is het onmiddellijk duidelijk hoe en wat er in bepaalde situaties besloten moet worden. Het kan de besluitvorming versnellen.
Wat gebeurt er als je ERP via een in-memory database laat plaatsvinden als je gebruikmaakt van de door SAP-klanten vaak gebruikte ABAP-gebaseerde propiëtaire (klant)oplossingen?
Franz Färber: We willen ervoor zorgen dat aanpassingen, uitbreidingen en ook SAP-partneroplossingen probleemloos met de SAP HANA-database samenwerken, ondanks dat ze niet geoptimaliseerd zijn voor in-memory verwerking. Deze klanten zouden in het voortraject van een HANA-project hun applicatiecode moeten aanpassen. Als ze dat doen, kunnen ze ook hun op ABAP-gebaseerde maatwerk geschikt maken.
In hoeverre is SAP HANA geschikt voor het datacenter?
Franz Färber: Een continue beschikbaarheid van onze in-memory oplossing ligt aan de basis van high availability, back-up en disaster recovery-tolerantie scenario’s waarbij hot standby en storage mirroring te allen tijde gewaarborgd worden. Voor systeemmonitoring en beheer geldt dat klanten standaardtools als SAP HANA Studio of de SAP Solution Manager kunnen gebruiken, maar er zijn ook interfaces met systemen en service management oplossingen van andere leveranciers beschikbaar, zoals IBM Tivoli.
Om dataverlies te voorkomen, wordt de in-memory data van SAP HANA vanuit het geheugen samen met de databaselogs naar de disk geschreven. Zelfs als de stroom uitvalt, zal er geen data verloren gaan.
In welke richting beweegt de ontwikkeling van HANA zich?
Gerhard Oswald: Het doel is om de in-memory databases van OLTP- en OLAP-applicaties op een gegeven moment in een enkele in-memory server te laten versmelten. OLTP- en OLAP-systemen vormen dan één logische layer en gebruiken een gezamenlijke in-memory database waarin transactie- en analysedata samenvloeien. De eindgebruiker kan hiermee gerichte analyse en queries naar eigen inschatting granulariteit, aggregratie en dimensie aangeven en in real-time laten uitvoeren. Ook data-mining analyses kunnen op zeer granulaire niveaus van data plaatsvinden.
De volgende logische stap is om op een enkele SAP HANA database meerdere OLTP- en OLAP-systemen naast elkaar te draaien. Applicaties draaien nu nog op verschillende machines, maar kunnen dan direct met elkaar verbonden worden. Daardoor kan data gemakkelijk tussen verschillende oplossingen heen en weer geschoven worden. Ook niet geheel onbelangrijk is dat je hiermee gigantisch veel kosten voor hardware en onderhoud van interfaces uitspaart.
We ontwikkelen op basis van het in-memory platform constant nieuwe applicaties die verder reikende mogelijkheden krijgen op gebied van reporting, analyse en planning en real-time toegang hebben tot alle typen data. Het resultaat is dat er compleet nieuwe manieren ontstaan om businessprocessen in te richten. Zo kan je in combinatie met de SAP-oplossing voor Sentiment Intelligence ongestructureerde commentaren op sociale media, in communities, wiki’s of blogs die een publieke API kennen scannen en analyseren. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat bedrijven deze mogelijkheden van in-memory technologie zullen benutten.
Reageer
Preview