In '7 vragen aan...' besteden we aandacht aan innovatieve IT-bedrijven van Nederlandse bodem. Deze week spraken we met Chris Obdam, medeoprichter van Betty Blocks. Hij stelt dat softwarevraagstukken steeds vaker buiten de IT-afdeling kunnen worden opgelost. Dat biedt kansen voor het MKB om organisatorisch flexibel in te spelen op marktontwikkelingen en strategisch snel te schakelen. Tijd voor zeven vragen…
1. Wat voor veranderingen zie je bij de IT-afdeling?
“De functie van de IT-afdeling is flink veranderd. De afdeling is faciliterend, maar heeft grote moeite om recente ontwikkelingen bij te benen. Het is geen kwestie meer van een softwarepakket installeren en te hulp schieten als er iets niet werkt. Werknemers en afdelingen krijgen steeds meer wensen en doen steeds meer buiten de IT afdeling om. Dat is namelijk een stuk sneller en omdat technologie eenvoudiger is, kunnen mensen meer zelf. De marketingafdeling installeert bijvoorbeeld zelf een Wordpress-site, en de salesafdeling neemt Salesforce.com in gebruik. Maar denk ook aan iets als BYOD, waarbij de werknemer en niet de IT afdeling bepaalt met welke producten er gewerkt wordt.”
2. Hoe zouden IT’ers moeten reageren?
“Het proces is niet meer te stoppen. Je ziet het ook in de consumentenmarkt, men slaat een schakel over en koopt tegenwoordig schoenen en kleding online. Maar veel bedrijven zijn daar nog helemaal niet klaar voor. Ze houden zich te veel bezig met de front-end van de zaak maar beseffen zich niet hoe belangrijk het automatiseren van de back-endprocessen is om op de langere termijn snel en flexibel te kunnen schakelen. Er wordt juist vaak flink gesneden in IT-budgetten. Die afdeling is te veel bezig met testen, plannen en beheer en veel minder met het echt inzetten van innovaties die het bedrijf verder helpen. Er is altijd te weinig tijd, terwijl oplossingen morgen nodig zijn. IT-afdelingen zouden meer proactief moeten reageren, in plaats van reactief.”
“De meeste IT projecten worden nog steeds top-down ingestoken. Directeuren en hun managers maken de keuze voor een nieuwe applicatie. Zo’n nieuw systeem wordt dan al snel als complex ervaren. Dit kan ertoe leiden dat medewerkers applicaties links laat liggen. Door samen met de betrokken afdelingen en teams een oplossing op maat te bedenken en in te richten, kan er echt een slag gemaakt worden ten aanzien van meer productiviteit. Daar liggen kansen.”
Bedrijfsnaam: Betty Blocks
Website: www.bettyblocks.com
Productgroep(en): online bedrijfsapplicaties op maat zoals: vastgoedmanagement, learning management, calculatie- en facturatiesysteem, factoring management, afvaart- en reserveringssysteem, CMS, service management, lead management, stage management, projectmanagement, kredietregistraties, asset management, crm, opleidingsregistraties, drukwerkautomatisering, beroepskeuzetesten.
Aantal medewerkers: 30+
Vestigingsplaats: Obdam
Klanten: deKabath, PLUC!, Zonenergie, Credit Sales, Rederij Doekse, Vimodos, SNS Reaal, Proteq, HvA, Raadhuis, Dynamar, Delta Loyd, BNP Paribas Cardif, ING, Leoprinting, Ixly.
Bijzonderheden: 29e in de Deloitte Fast 50 van 2011, Winnaar RADRace 2009 en 2012
3. Werken jullie dan geheel langs de IT-afdeling heen?
“Dat hoeft niet, maar in de praktijk wordt IT pas in een later stadium ingeschakeld. Bij traditionele IT projecten wordt een groot deel van de budgetten gereserveerd voor adviezen voorafgaand aan de implementatie. Maar waarom zou je betalen voor functionele ontwerpen en rapporten voordat je überhaupt een werkend systeem hebt gezien waar je vertrouwen in hebt voor de toekomst? Een aanpak op basis van prototypes en korte deelprojecten biedt uitkomst. Op die manier kun je vanaf de start samen bouwen aan software die perfect past bij de organisatie en het doel. Dat IT pas op een later moment wordt ingeschakeld is in de meeste gevallen helemaal geen probleem. Elke professionele afdeling moet hiermee om kunnen gegaan. Het startpunt van techniek is dus veranderd.”
4. Zie je een parallel met de cloud?
“Ja, de link met de cloud is heel sterk. Bij dergelijke services zie je dat er ook veel buiten de IT-afdeling omgewerkt wordt. Dat het initiatief voor het inzetten van nieuwe bedrijfsapplicaties vanuit de organisatie zelf komt – zowel van managers als gebruikers. Die moeten dagelijks succes scoren met een dergelijk systeem. Ook het beheer wordt uitbesteed of zit bij de zogenoemde service in. Ook wij leveren zo’n clouddienst.”
“Het verschil is dat de meeste bedrijfsoplossingen via het web uitgaan van standaardisatie. Bij Salesforce moet je je conformeren aan de functionaliteiten van het product. Maar tegenwoordig is het steeds belangrijker dat bedrijven flexibel kunnen schakelen met IT. Het moet een toevoeging zijn en geen blok aan het been. Vroeger was maatwerk een duur grapje, maar wij maken het mogelijk om met logische bouwstenen te werken en in no time een passende applicatie samen te stellen voor het bedrijf, een afdeling of team en deze waar nodig te integreren met andere systemen.”
5. Kun je een voorbeeld geven van een praktijksituatie?
“Bij de Hogeschool van Amsterdam was een groep al twee jaar bezig met een IT project. Het ging om software voor het beheren van stages. De deadline werd steeds opgeschoven en omdat het niet opschoot heeft het bestuur er op een gegeven moment de stekker uitgetrokken. Daarna zijn wij met hen in contact gekomen.”
“Gezien het lange voortraject waren ze uiteraard een beetje sceptisch en wilden ze de garantie dat ze binnen 1,5 maand live konden met een prettig werkbaar systeem. Hoe stoom je ruim 46.000 studenten klaar voor de praktijk? Hoe zorg je voor een stagematch in een netwerk van 15.000 bedrijven, organisaties, HR managers en opdrachtgevers? En hoe zorg je ervoor dat ruim 3.300 docenten inzicht hebben in de voortgang van hun studenten? Binnen drie weken hebben we het stage-managementsysteem kunnen opleveren.”
6. Hoe hebben jullie zelf de IT geregeld?
“Wij hebben zelf geen IT afdeling. Als je de status quo in softwareland wil veranderen moet je natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. Onze software wordt ontwikkeld in Ruby on Rails. Dat is een moderne ontwikkelomgeving die ook gebruikt wordt voor Twitter, Amazon en Uitzending Gemist van de publieke omroep. Wij zijn hiermee in staat om sneller in te spelen op veranderingen en software steeds weer een beetje intelligenter te maken. Waar vroeger drie regels code nodig waren, kan dat nu in één.”
“Alle basisprocessen in onze organisatie hebben we uiteraard geautomatiseerd met onze eigen software. We hebben integraties met onder meer MailChimp en Google Docs. Op vrijdag bestellen we onze wekelijkse vette hap via de SnackOverflow – een handige bestel-app die ons team speciaal heeft ontwikkeld.”
7. Wat is jullie ambitie?
“Onze focus ligt momenteel vooral op Nederland en we zijn beperkt actief in het buitenland. Daar ligt onze ambitie. We zijn dan ook vooral aan het kijken naar partners in het buitenland met dezelfde bedrijfsfilosofie en cultuur. Verder zijn we druk bezig om onze builder functionaliteit verder uit te bouwen. Dat maakt het straks voor iedereen mogelijk om zelf, zonder al te veel technische kennis, een nieuwe applicatie voor het web of mobiel in elkaar te klikken. Ondanks de crisis zijn wij aan het groeien en is er best een gebrek aan goede programmeurs. Daarom zijn wij ook nauw betrokken bij het onderwijs en werken we met veel jonge mensen.”
Eerst wordt de IT-afdeling doodgemanaged door types die procedures tot de laatste letter op papier willen hebben voordat de handen uit de mouwen mogen, idiote garanties en zekerheden eisen, standaardisatie afdwingen waar dat vrijwel onmogelijk is, op de rem gaan staan door financieel de boel kapot te micromanagen enz. Vervolgens wordt in diezelfde managementkringen het woordje "innovatie" de nieuwe hoofdprijs op de bullshitbingokaart en opeens is de IT-afdeling niet slagvaardig meer...
Reageer
Preview