Herinner jij je nog die periode waarin de ‘cloud’ nog gewoon het ‘internet’ werd genoemd? De absurde fascinatie met het hernoemen van online diensten naar meerdere zwevende waterdruppeltjes drijft me tot waanzin. Al veertien jaar lang gebruiken miljoenen mensen Hotmail, maar toen werd het geen ‘e-mail oplossing uit de cloud’ genoemd. Toen we tien jaar terug onze cd’s naar mp3 ripten en via CDDB track informatie opriepen, heette dat ook geen ‘cloud muziekdienst’. Mensen, het is gewoon het internet. We hebben geen nieuw woord nodig voor data die op een centrale server opgeslagen staat. Ik kan niet wachten tot de dag dat de ‘cloud’ verdwijnt naar de ton voor overhypte, betekenisloze marketingwoorden, samen met push, virtual reality en multimedia.
Ik wil online diensten niet afvallen. Natuurlijk is cloud dé trend in het afnemen van internetdiensten en is het een manier om ze nieuw te laten klinken door het cloudlabel, maar het is niet alleen de naamgeving die me dwars zit. Het is de manier waarop deze diensten zich gedragen of liever gezegd misdragen, wanneer je geen betrouwbare verbinding hebt. Ik denk dat er zoveel tijd gestoken wordt in marketing om iets ‘clouddienst’ te kunnen noemen, dat er niet langer meer nagedacht wordt over de onbetrouwbaarheid van het gehele internet. Heb je hosting voor je onderneming nodig? Amazon biedt je een oplossing! Natuurlijk, als Amazon’s webdiensten down gaan, is het jouw bedrijf dat geen zaken meer kan doen. Wil je muziek luisteren? Spotify en Grooveshark bieden alles wat je wilt… totdat je verbinding hapert of een derde partij de dienst restricties oplegt. Begin bij mij niet over de persoonlijke informatie die je aan de bedrijven achter deze diensten toevertrouwt. Het is treurig genoeg dat er miljoenen accounts van het Sony Playstation Network gekaapt zijn, maar zelfs diensten zonder beveiligingsproblemen delen jouw informatie met marketeers. In hun haast om alles zoveel mogelijk online te zetten, vergeten bedrijven hun security op orde te maken en gaan ze voorbij aan de betrouwbaarheid die ouderwetse lokale computers wel bieden.
Niet de hele wereld woont in Silicon Valley
Het is een cultureel verschijnsel. Technologische bedrijven uit Silicon Valley leven en werken in een omgeving waarin de verbindingsmogelijkheden en –snelheden niet te vergelijken zijn met de gemiddelde gebruiker. Veel gebruikers zijn gebonden aan downloadlimieten en kennen een heel andere definitie van ‘breedband’. Cloud/internetdiensten zouden altijd ontworpen moeten worden met één vraag in het achterhoofd: “Wat gebeurt er als ik geen verbinding heb?”
Weet je wie het wel goed doet? Zune. Apple komt binnenkort met een muziekdienst in de cloud op de proppen, waar media laaiend enthousiast over zullen schrijven. Waarschijnlijk heet het iCloud (de slogan Think Different gaat wederom op, Apple). Microsoft heeft al een geweldig goede muziekdienst met Zune. Voor een vast bedrag per maand, kun je vrijwel alles vanuit de Zune muziekmarkt streamen zoveel je wilt, in hoge kwaliteit. Je hebt daarbij geen speciale software nodig; een moderne browser is genoeg. Ook kun je de tracks downloaden, lokaal opslaan en beluisteren wanneer je geen verbinding hebt. Het systeem is zelfs slim genoeg om je lokale muziek met online muziek te mixen in een Pandora-achtige Smart DJ-modus. Natuurlijk zit er DRM op de algemene downloads (ze willen zeker weten dat je ze niet langer kan afspelen wanneer je abonnement afloopt, wat begrijpelijk is), maar Microsoft geeft je daar wel wat voor terug. Je kunt namelijk tien tracks per maand geheel DRM-vrij downloaden, die je onbeperkt mag houden. Dus het is een cloud muziekdienst, maar het biedt volledige functionaliteit ook zonder verbinding.
Offline gewoon toegang en verder kunnen werken
Ik wil niet opnieuw de loftrompet over Dropbox steken, maar het is ook een perfect voorbeeld van de manier waarop je een internetdienst implementeert. Bestanden in je Dropbox map worden geüpload naar de servers van het bedrijf, en zijn online toegankelijk, maar het blijven ook volledig functionerende lokale bestanden. Wanneer je toegang hebt wanneer je offline bent, zet de dienst alle offline-modificaties terug via synchronisatie wanneer je weer online komt. Als vier pc’s een Dropbox map delen, kan ik op ieder bestand werken zonder online toegang en weet ik dat ze op een magische manier geüpdate zijn wanneer ik weer verbinding maak.
Wat ik maar wil zeggen, de reden dat Dropbox en Zune goed werken als online diensten, is omdat de internetconnectiviteit een toevoeging is. Je hoeft niet alle offline functionaliteit op te offeren omdat je geweldige additieve online features hebt. Vergeleken met talloze andere online diensten (zelfs degene die ik echt waardeer, zoals Flickr), kennen geen offline component. Volgend jaar zullen de zogenaamde clouddiensten nog belangrijker worden. Steeds meer mensen zullen diensten van iCloud tot Windows 8 gaan gebruiken. Ondertussen maak ik per webdienst de afweging in hoeverre ik ‘m ook offline kan gebruiken.
Reageer
Preview