Het is pijnlijk om je baan te verliezen. Ik heb dat gedurende mijn carrière ook meer dan eens meegemaakt en heb daarom wat adviezen verzameld over de dingen die je kunt doen om je effectief op de banenmarkt te storten. Sommige daarvan liggen voor de hand, andere worden nogal eens nagelaten. Mijn advies: maak een plan.
Maar ook belangrijk: probeer even rustig adem te halen en te genieten van deze periode. Ja, dat is heel lastig vanwege de financiële lasten, persoonlijke zorgen en professionele druk om een nieuwe baan te vinden. Dat gezegd hebbende, dit is een belangrijke periode voor je. Het is namelijjk een beslissingsmoment om te kijken wat de volgende stap is in je carrière. Stel jezelf alvast deze vragen:
- Wil ik hetzelfde soort werk blijven doen?
- Zijn er bedrijven in m'n regio waar ik altijd al heb willen werken?
- Als mijn financiële en persoonlijke situatie het toestaan, is het dan tijd om bij te scholen?
- Kan ik mijn huidige kennis en ervaring gebruiken om een betere baan dan de vorige te vinden?
Behalve deze vragen te stellen, zijn hier acht dingen waar je mee aan de slag kunt om jezelf klaar te stomen voor een banenjacht, beginnend met de voor de hand liggende zaken:
1. Werk je CV bij. Dat betekent niet dat je hem alleen moet actualiseren met de nieuwste informatie, maar neem het CV door om hem beter aan te laten sluiten op de baan die je voor ogen hebt.
2. Werk LinkedIn bij. Ook hier geldt dat je niet alleen actualiseert: zorg ervoor dat je LinkedIn-pagina en nieuwe CV op elkaar aansluiten.
3. Onderzoek de huidige trends, technologieën en best practices die van toepassing zijn op jouw expertisegebied. Als je ondergedompeld ben in je dagelijkse werk, is het soms lastig om op de hoogte te zijn van nieuwe producten, leveranciers en huidige markttrends en dat is voor een IT'er wel zo belangrijk. De kennis die je opdoet door je in te lezen komt van pas tijdens sollicitatiegesprekken, maar geven je ook een betere kijk op het vakgebied en maken je daarom een kundigere professional.
4. Maak een zoekplan om een geschikte baan te vinden en denk daarbij aan de volgende zaken:
- Zet je CV op een vacaturesite als Monsterboard.nl
- Gebruik IT-recruiters
- Zoek en solliciteer online
- Netwerk online via discussiegroepen op LinkedIn
- Netwerk offline in bijeenkomsten, bijvoorbeeld van gebruikersgroepen
5. Stuur e-mails naar je persoonlijke adres om te voorkomen dat personen die contact zoeken of andere informatie in een postvak terechtkomen die niet meer wordt bijgehouden. Het zorgt er meteen voor dat je op de hoogte blijft van wat er in jouw vakgebied speelt.
6. Wees actief online in discussiegroepen en door IT'ers gelezen fora als Slashdot of GoT. Dit heeft drie voordelen. Ten eerste geeft het een beeld van je technische expertise. Ten tweede kom je mensen tegen die je toekomstige werkgevers of collega's kunnen zijn. En ten derde verhoogt dit je vaardigheden, kennis en ervaring.
7. Vorm een kleine groep, als dat mogelijk is, van drie tot vijf mensen die in hetzelfde schuitje als jij zitten en op zoek zijn naar werk. Met zo'n groepje kun je strategieën vergelijken, elkaars CV's beoordelen, vacatures delen en elkaar emotioneel ondersteunen om gemotiveerd te blijven.
8. Denk over een certificering die van toepassing is op jouw technische expertise. Als je bijvoorbeeld een projectmanager bent, denk dan eens na over een Project Management Professional-certificering (PMP) of als je een datacommunicatiespecialist bent, verdiep je eens in de mogelijkheden voor een CCNA-cursus.
9: Doe in de extra tijd een cursus Nederlandse taal... 'Heb wat adviezen verzamelT....'
Een CV met dergelijke taalfouten verdient een reactie als: 'Jamer, je ben ut nie geworde!!!!'
Reageer
Preview