Uit een studie van het netwerk Ning blijkt dat slechts twintig mensen nodig zijn om een online community actief te houden. De sociale wereld is voor zowel kleine als grote bedrijven toegankelijk. Wanneer organisaties het sociale pad betreden, is het onvermijdelijk dat werknemers binnen diverse netwerken gaan praten over zakelijke kwesties. Veel slimme bedrijven zien de toegevoegde waarde van deze interacties, waardoor ze niet kiezen voor het beperken, maar juist voor het stimuleren en promoten van online gesprekken. De vraag is: hoe zorg je voor een effectief sociaal plan, zonder daarbij een bedreiging te vormen voor security en bedrijfsidealen?
Wat wordt je toon?
Het eerste en allerbelangrijkste is om de grondbeginselen voor de toon van je bedrijf vast te stellen. Voor sommige firma’s zal dit een professionele en formele toon zijn. Voor anderen is er eentje die wat informeler en misschien wel een klein beetje brutaal is de beste keuze. Wees je ervan bewust dat beide hun voor- en nadelen hebben. Hoewel het klopt dat de meer afwijkende toon je meer aandacht oplevert, hoeft dit niet altijd positief te zijn. Het is handig om een ‘branding document’ op te stellen waarin beschreven staat hoe de toon van het bedrijf klinkt. Probeer daarin enige consistentie te betrachten in de communicatie over verschillende sociale kanalen. Merk hierin op dat het dus niet per se nodig is een enkele toon aan te slaan, hier kom ik zodirect nog op terug.
Wie voert het woord?
Het volgende wat je moet doen is duidelijk krijgen wie er precies aan het woord is. Sommige bedrijven kiezen bewust voor zakelijke sociale accounts. “Firma Janssen BV” is dan de naam die mensen te zien krijgen op Facebook, Twitter en binnen online fora, zelfs wanneer er mar één medewerker achter het account verscholen zit. Een betere aanpak is om medewerkers toe te staan hun eigen naam te gebruiken, gelinkt aan het bedrijf middels het profiel of als aanvulling op de eigen naam. (bijvoorbeeld JanSmit – Haringen B.V.) Omdat toewijding binnen sociale kanalen afhangt van menselijke interactie, is het een voordeel dat men meer weet over een persoon waarmee men het gesprek moet aangaan binnen online communicatie.
Welke mate van autoriteit kies je?
Sommige bedrijven staan alleen toe dat bestuurders (inclusief de CEO) het woord doen voor het bedrijf. Ook hier heeft een dergelijke aanpak een keerzijde. Sommige mensen kunnen het waarderen dat hooggeplaatste bestuurders de tijd nemen om zich te bemoeien met volgers en reacties. Aan de andere kant, begrijpt een bestuurder sociale media? Als een bestuurder terughoudend of inconsistent is in het plaatsen van berichten, is het misschien beter om deze taak over te laten aan iemand met meer kennis en passie voor dit fenomeen in ontwikkeling. Het is belangrijk te onthouden dat de zaken die je online plaatst over het algemeen niet verwijderd kunnen worden; ongepast commentaar kan het bedrijf nog jaren blijven achtervolgen. Ook wanneer bestuurders accounts hebben, dienen zij de voorschriften te volgen die je eerder hebt opgesteld in het branding document.
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor het aangaan van conversaties online. Het belang hiervan is intussen zo groot geworden dat een goede strategie cruciaal is. Niet alleen is het goed voor marketing en het uitdragen van het merk, ook kunnen de discussies klantrelaties bevorderen en zelfs als een apart servicekanaal dienen. De truc is om de discussie informatief, interessant en bovenal in lijn met bedrijfsregels te houden.
Curt Finch is CEO en oprichter van softwareleverancier Journyx. Hij is een bevlogen spreker en schrijft met regelmaat artikelen voor voorname publicaties over samenwerking en projectmanagement. Ook publiceerde hij onlangs zijn eerste boek over timemanagement.
Reageer
Preview