Veel bedrijven overhaasten de transformatie naar ‘groen’ en denken te weinig na over de details, de achterliggende strategie en de doelen die ze willen bereiken. Dit zijn de vijf grootste vergissingen die bedrijven maken wanneer ze groen willen zijn:
1. De veronderstelling dat ‘groen’ een dure aangelegenheid is
Er zijn veel bedrijven die aarzelen met duurzaam beleid omdat ze aannemen dat een milieubewuste keuze duurder is dan het alternatief. Dit is in sommige gevallen waar (bijvoorbeeld bij hernieuwbare energie), maar er zijn veel voorbeelden op te noemen waarbij een duurzame beslissingen je bedrijf juist geld kunnen opleveren. Voorbeelden hiervan zijn het werken zonder papier, manieren vinden om materialen in de processen of productie opnieuw te gebruiken of te recyclen, groen belastingvoordeel en het faciliteren van groene vervoersmogelijkheden voor je personeel (carpoolen, openbaar vervoer, telewerken). “Duurzaamheid” gaat over het efficiënter gebruik maken van bronnen. Het terugbrengen van de afvalberg is niet alleen goed voor het milieu, het is ook een gezonde manier van bedrijfsvoering. Als je het op een strategische manier bekijkt, zijn er genoeg manieren om juist geld te besparen met een groene aanpak.
2. Onderschatting van de klant
Het grootste probleem met bedrijven dat ik heb is dat ze proberen om ‘groen’ over te komen en dat ze daarbij het beoordelings- en denkvermogen van de klant onderschatten. Als je product groen verpakt is of ‘ecologisch’ of ‘milieuvriendelijk’ in de omschrijving heeft staan, betekent dit nog niet dat je milieubewust bezig bent. Je klanten weten wanneer je onzin verkoopt. Verwacht van hen dat ze wel degelijk labels lezen, vragen stellen over de inhoud en met anderen (via het internet) over je product praten.
3. De veronderstelling dat een kartonnen verpakking, het woord ‘organisch’ of een logo met een groen blaadje alles is wat een bedrijf nodig heeft
Zie ook punt twee. Symbolische groene maatregelen zijn niet langer goed genoeg. Ieder bedrijf met een groene missie probeert extra krediet te winnen door aan te komen zetten met speciale logo’s en een kartonnen verpakking, dat geldt zowel voor de liegende als echt groene bedrijven. Er zijn zoveel bedrijven die deze symboliek proberen toe te passen dat het aan betekenis verliest. Een betere benadering is je onderneming differentiëren met een unieke merkidentiteit en de tijd nemen om je missie en groene waarden naar de klant over te brengen met labels, verpakking en strategische marketing. Een goed voorbeeld van een bedrijf die dit juist aanpakt is Method. Zij hebben een vrolijke, opvallend gekleurde schoonmaakproducten die zowel stijl als ‘eco-friendliness’ uitstralen zonder daarbij een beroep te hoeven doen op een verantwoorde verpakking of groene logo’s.
4. Overschatting van de tijd die een klant uittrekt om zich in jouw product te verdiepen
Het tegenoverstelde van bovenstaande problemen is het overschatten van de tijd en energie die klanten steken in het beoordelen en begrijpen van jouw groene oplossing. Zoals ik meldde in punt 2 zijn klanten niet dom, maar ze hebben ook andere dingen te doen en niet alle tijd van de wereld om jouw co2-profiel en de levenscyclus van je productportfolio door te nemen. Maar als je niet actief marketing bedrijft en niet uitlegt wat je bedrijf echt aan groene waarden heeft, dan weet ook niemand ervan. Verwacht niet dat, omdat je bedrijf goed bezig is, klanten daar vanzelf wel achter komen. Je moet ze op een redelijk voorzichtige manier kennis laten maken met je groene manier van werken.
5. Denken dat, ondanks dat je alles 100 procent groen geregeld hebt, het geen nut heeft om je groene bedrijfswaarden te benadrukken
Dit probleem zie ik steeds vaker opdoemen, vooral ook door de opkomst van bedrijven die zich groen voordoen en dit eigenlijk niet zijn (zie punt 2). Veel bedrijven die legitieme groene prodcuten aanbieden en een verantwoord productieproces hanteren durven hier niet de nadruk op te leggen omdat ze bang zijn om uitgemaakt te worden voor groenzwendelaar. Wat deze bedrijven moeten begrijpen is dat de voordelen van een groen uithangbord veel groter zijn dan het risico om door een paar partijen of individuen voor ‘zwendelaar’ uitgemaakt te worden. Nu dat iedereen online kan publiceren, zijn er altijd wel critici te vinden die het fijn vinden om jouw bedrijf te bekritiseren. Als jouw groene beleid solide is en je transparant communiceert – waarin je ingaat op je doelstellingen, beleid en uitdagingen – dan zul je medestanders verwerven en moeten de aanvallen van internet trolls gemakkelijk af te weren zijn. Wees vooral transapart en doe geen beloften ten aanzien van je product die je niet kunt nakomen. Een voorbeeld van hoe het niet moet is deze flessenfabrikant.
Jill Fehrenbacher is oprichter en CEO van de groene productenblog Inhabitat.com. Ze schrijft met enige regelmaat blogbijdragen voor het zakelijke netwerk OPEN Forum.
Reageer
Preview